Χίος: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Σφαγών Χίου- Πρόταση για αναγνώριση γενοκτονίας

Οι επετειακές εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Σφαγών της Χίου, το 1822, πραγματοποιούνται φέτος στο χωριό Μελανιός, στη Β/Δ Χίο, από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελανιούς, «Η Μέλαινα Άκρα».
Την Κυβέρνηση πρόκειται να εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ενώ τον Πρόεδρο της Βουλής θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Χίου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Χίος: Εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Σφαγών Χίου- Πρόταση για αναγνώριση γενοκτονίαςΠρόταση για αναγνώριση γενοκτονίας
Εν τω μεταξύ, σε κατάθεση πρότασης προχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, χωρικού σχεδιασμού και Απόδημου ελληνισμού της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Παντελής Μπουρνιάς, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να εκδώσει σχετικό ψήφισμα που να ζητά την αναγνώριση των σφαγών της Χίου στα 1822 ως γενοκτονία.
Σύμφωνα με τον κ. Μπουρνιά τα όσα διαδραματίστηκαν τότε στη Χίο πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή Εγκλημάτων Γενοκτονίας του ΟΗΕ.
Προτείνει επίσης ως Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών Χίου, να χαρακτηριστεί η 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των θυμάτων για τη Γενοκτονία Χιωτών.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων στο Μελανιός

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την Κυριακή 8 Μαΐου και σύμφωνα με το πρόγραμμα θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση, στις 10:30 το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μελανιούς, προεξάρχοντος του σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών & Οινουσσών, Μάρκου. Στη συνέχεια θα γίνει ομιλία από το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελανιούς «Η Μέλαινα Άκρα», Ευάγγελο Κ. Φραγκομίχαλο και θα ακολουθήσει η μετάβαση στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Μελανιούς.
Στις 11.45 π.μ. θα τελεστεί Αρχιερατικό Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο, που βρίσκεται στη Μέλαινα Άκρα, ακριβώς απέναντι από τα Ψαρά, όπου στα 1822 είχαν σφαγιαστεί χιλιάδες Χιώτες που έψαχναν τρόπο να φύγουν από το νησί.

Λόγω της μεγάλης απόστασης η Περιφερειακή Ενότητα Χίου θα ναυλώσει λεωφορείο για όσους πολίτες επιθυμούν να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.
Η αναχώρηση του λεωφορείου είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Κυριακής, στις 7.30 π.μ. από το Δημαρχείο Χίου και με επιστροφή στις 1.30 μ.μ. της ίδιας μέρας.

Εκδήλωση μνήμης στο Μοναστήρι Αγίου Μηνά
Εν τω μεταξύ το πρωί του Σαββάτου, 7 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση μνήμης για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή της Χίου στην Ιερά Μονή Αγίου Μηνά, στην οποία και παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι, προσκεκλημένοι το τριήμερο στο νησί από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος