Χίος: Δηλώσεις εγγραφής νέων μαστιχοπαραγωγών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης

Με στόχο την εκπαίδευση νέων αγροτών, στη μοναδική καλλιέργεια της μαστίχας, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου συνεργάζεται με τον Οργανισμό «Νέα Γεωργία- Νέα Γενιά» και το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ.

48 νέοι αγρότες, από 18 έως και 40 ετών, θα εκπαιδευτούν σε ένα καλά καταρτισμένο πρόγραμμα 90 ωρών θεωρίας και 30 ωρών πρακτικής. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 14 μήνες. Θα πραγματοποιείται από 2 έως 4 ημέρες το μήνα, εκτός των μηνών Αυγούστου – Σεπτεμβρίου και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, που υπάρχει μεγαλύτερος όγκος εργασιών για τους μαστιχοπαραγωγούς. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαιώσεις παρακολούθησης μετά την ολοκλήρωσή του, όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής Ε.Μ.Χ, Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τους εκπροσώπους των φορέων του προγράμματος στο φιλόξενο χώρο του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Καλωσορίζοντας τους στη Χίο, ο Πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος Τούμπος επεσήμανε ότι το σεμινάριο θα ενισχύσει και τη συνεργατική διαδικασία στα πλαίσια του συνεταιρισμού.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επωφελούμενους και έχει τίτλο «Μαστιχόδεντρα: Σύγχρονες τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας». Θα γίνει προσπάθεια να επιλεγούν από όλα τα μαστιχοχώρια, ενώ πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς των μαστιχοπαραγωγών.

Χίος: Δηλώσεις εγγραφής νέων μαστιχοπαραγωγών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης
Επιστημονική γνώση της καλλιέργειας

“Πράγματα που εμπειρικά γνωρίζουν οι νέοι μαστιχοπαραγωγοί από τους μεγαλύτερους θα εξηγηθούν επιστημονικά με στόχο η τεχνογνωσία να περάσει πολλαπλασιαστικά και στους άλλους μαστιχοπαραγωγούς,” ανέφερε ο επικεφαλής από την επιστημονική ομάδα, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Στέφανος Χατζηλαζάρου.

Χίος: Δηλώσεις εγγραφής νέων μαστιχοπαραγωγών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης
Το πόσο σημαντική είναι η κατάρτιση των αγροτών μας φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, Έφη Λαζαρίδου. Ενώ στη χώρα μας μόνο το 6% των αγροτών είναι εκπαιδευμένοι, στην Ε.Ε. το ποσοστό ανέρχεται στο 30%.
Ο Διευθυντής του οργανισμού ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ Δημήτρης Βολουδάκης, σημείωσε ότι είναι το πρώτο πρόγραμμα του Οργανισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Η πρόταση της ΕΜΧ πέρασε με επιτυχία από τις επιτροπές έγκρισης των προγραμμάτων. Επίσης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται ένα δεύτερο στη Λήμνο που θα αφορά την αιγοπροβατοτροφεία.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή για την εκπαίδευση νέων μαστιχοπαραγωγών και γενικότερα αγροτών, δήλωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Και γενικότερα καινοτόμων ιδεών και προτάσεων στον πρωτογενή τομέα, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μεταφορών και Επικοινωνιών Νίκος Νύκτας.

Χίος: Δηλώσεις εγγραφής νέων μαστιχοπαραγωγών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης

Ενότητες προγράμματος

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν και νέοι μαστιχοπαραγωγοί, επιδεικνύοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος από το Τμήμα Γεωπονίας ΑΠΘ, Δρ. Στέφανος Κώστας, αναφέρθηκε στις ενότητες του προγράμματος. Η πρώτη αφορά το Συνεταιρισμό, τις συνεργασίες και το marketing. Η δεύτερη ενότητα αφορά θεωρητικά κυρίως μαθήματα για την καλλιέργεια της μαστίχας. Η τελευταία αφορά τις τεχνικές πολλαπλασιασμού και καλλιέργειας. με στόχο την αύξηση και της παραγωγής, μέσα από νέες δυναμικές καλλιέργειες.
Χίος: Δηλώσεις εγγραφής νέων μαστιχοπαραγωγών σε πρόγραμμα εκπαίδευσης
Οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα θα μπορoύν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του Οργανισμού ΝΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑ- ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ. Έναρξη προγράμματος: Οκτώβριος 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος