Χίος: Αυξημένες και φέτος οι τιμές στο μαστίχι

Αυξημένες κατά 5 € το κιλό θα είναι οι τιμές της πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μαστίχας σύμφωνα με την Εγκύκλιο του Κανονισμού Παραλαβών εσοδείας 2022, όπως εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Η Εγκύκλιος, εστάλη χθες το πρωί σε όλους τους Πρωτοβάθμιους Συνεταιρισμούς Μαστιχοπαραγωγών, προς ενημέρωση των μελών τους τα οποία περνούν στη φάση καθαρισμού της φετινής σοδειάς μαστιχιού.

Η τιμή στην πρώτη ποιότητα μαστίχας (βλέπε πίνακα) ανέρχεται στα 96 ΕΥΡΩ, από 91 που ήταν πέρυσι, ενώ 5 ευρώ αύξηση είναι και για τη Β κατηγορία που έτσι ανέρχεται στα 92 ευρώ.

Οι κατηγορίες Β1, Γ και Γ1 θα έχουν αύξηση 4 ευρώ το κιλό. Να σημειωθεί ότι η διαλογή και ο καθορισμός της ποιότητας γίνονται με ηλεκτρονικό έλεγχο προηγμένων τεχνικών μέσων που έχει προμηθευτεί η ΕΜΧ, και να διασφαλίζει έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.

Σημαντικό είναι επίσης ότι προβλέπεται πως η εξόφληση των μαστιχοπαραγωγών θα γίνει με πληρωμή του 90% του τιμολογίου ένα μήνα μετά την παράδοση και το υπόλοιπο 10% σε ένα εξάμηνο.

«Για ακόμα μια φορά η ΕΜΧ με επιστημονική τεκμηρίωση, έχοντας την οικονομική δυνατότητα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, στηρίζει το εισόδημα των παραγωγών και της οικονομίας του νησιού, εν μέσω μιας πολύ δύσκολης οικονομικής συγκυρίας», σημειώνεται στο σχετικό μήνυμα του προέδρου της Ενωσης Γιώργου Τούμπου στην προσωπική του σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εχει ενδιαφέρον όμως και ο προβληματισμός που αναπτύχθηκε σχετικά με την Δ ποιότητα (που όπως φαίνεται στον πίνακα οδηγείται για απόσταξη). Οπως σχολιάστηκε η τιμή των 40 €, παραμένει σταθερή για τρίτη χρονιά και ενώ πιθανόν φέτος να είναι μεγαλύτερη η ποσότητα που θα έχουν οι μαστιχοπαραγωγοί λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Αυγούστου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος