Χίος: Απορρίπτεται πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου για χρήση ιονιστών στις σχολικές αίθουσες ελλείψει Νομοθετικής Ρύθμισης

Στην κατάθεση μιας σειράς από «επιστημονικές αλήθειες για τη λειτουργία των σχολείων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου με αφορμή τη συζήτηση για το κλείσιμο των σχολείων.

Με δεδομένο ότι στη Χίο παρέμειναν όλη την εβδομάδα (24-28/1) που μας πέρασε και χωρίς να χιονίσει στο νησί κλειστά τα σχολεία (για τρεις ημέρες με απόφαση Δημάρχου και τις δύο επόμενες με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη), με κύριο πρόσχημα τις χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και υπό το φόβο της αύξησης των κρουσμάτων, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου κατέθεσε μια σειρά προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των σχολείων.

Πρώτο σημείο είναι η «σωστή χρήση καλών μασκών (ffp2/KN-95)», που μειώνει κατά πολύ τη μετάδοση του κορονοϊού, ζητώντας μάλιστα να το κόστος να το στηρίξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Χίος: Απορρίπτεται πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου για χρήση ιονιστών στις σχολικές αίθουσες ελλείψει Νομοθετικής ΡύθμισηςΣυνεχίζοντας ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου επισημαίνει τη σημασία που έχει η «βελτίωση της ποιότητας του αέρα που υπάρχει στον κλειστό χώρο των αιθουσών». Προτείνει έτσι την «χρήση των συσκευών καθαρισμού του αέρα που προκρίνεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εφαρμόζεται ήδη σε αρκετές υγειονομικές και σχολικές μονάδες της χώρας μας».

Δεν καλύπτεται η δαπάνη για ιονιστές

Στην πρόταση για συσκευές καθαρισμού αέρα του ΙΣΧ, υπήρξε άμεση αντίδραση των Προέδρων των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χίου.
Με έγγραφό τους προς τους διευθυντές των σχολείων της Μέσης Εκπαίδευσης, αναφέρουν ότι «μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών ή γραπτή οδηγία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (δεν έχουμε κάτι τέτοιο στην διάθεσή μας), που να αναφέρει ρητά ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σχολεία μηχανήματα καθαρισμού αέρα για την εξουδετέρωση ιών και μικροβίων, ώστε να μένουν κλειστά τα παράθυρα και οι πόρτες των σχολικών τάξεων».
Για αυτό το λόγο μέχρι να υπάρξει σχετική διευκρίνιση σημειώνουν πως: «Δεν επιτρέπουμε την αγορά μηχανημάτων ειδικά από τους Διευθυντές των σχολείων και ως εκ τούτου τα τιμολόγια αγοράς τους δεν θα γίνουν δεκτά από τις Ενιαίες Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Χίος: Απορρίπτεται πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου για χρήση ιονιστών στις σχολικές αίθουσες ελλείψει Νομοθετικής Ρύθμισης

Λιγότερους μαθητές ανά αίθουσα ζητά ο ΙΣΧ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου προτείνει επίσης τη μείωση του συγχρωτισμού στις αίθουσες μέσω της μείωσης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.
Σε ό,τι αφορά την καλύτερη ανίχνευση των κρουσμάτων, αυτό θα μπορούσε «να επιτευχθεί με rapid test που θα διενεργούσαν σχολικοί νοσηλευτές στις εγκαταστάσεις των σχολείων». Προτείνει έτσι την ενίσχυση και επέκταση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή. Και τέλος αναφέρει την ανάγκη «αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Αντιπαράθεση Προέδρου ΕΛΜΕ Χίου και Δημάρχου

Το θέμα της εγκατάστασης συσκευών καθαρισμού αέρα στις αίθουσες διδασκαλίας θέτει και ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χίου, Σταύρος Σταυρινούδης, που σε άρθρο του καταθέτει με τη μορφή ερωτημάτων μια σειρά δράσεων που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος αντί να αποφασίζεται κλείσιμο των σχολείων. Εκτός από ιονιστές προτείνει και την αγορά μασκών ασφαλείας αλλά και την προμήθεια φθηνών μοριακών τεστ μέσα από διαγωνισμούς της Περιφέρειας και του Δήμου.

«Για το Δήμο Χίου, η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την οποία αγωνιζόμαστε με όλα τα διαθέσιμα μέσα και πόρους που διαθέτουμε. Του υπενθυμίζουμε δε, ότι ο Δήμος δεν μπορεί και ούτε -στο πλαίσιο της συντονισμένης πολιτείας- είναι θεμιτό να υποκαταστήσει το Κράτος αναφορικά με τα θέματα παιδείας», αναφέρει μεταξύ άλλων στην απάντησή του ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος