Χίος: Ακόμα μια δικαστική αντιπαράθεση για την επίμαχη περιοχή του Θόλους

Με τροποποιημένη την επιχειρηματολογία σε ότι αφορά το θέμα της πρόσβασης στο επίμαχο οικόπεδο στην περιοχή του Θόλους, όπου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει δημοπρατήσει έργο κατασκευής νέας δομής προσφύγων- μεταναστών, εμφανίστηκε το Ελληνικό Δημόσιο την Τετάρτη 14/12 στην εκδίκαση προσωρινών μέτρων στο μονομελές Πρωτοδικείο Χίου.
Με αντίδικο το Δήμο Χίου, που επιμένει ότι πρόκειται για δημοτική έκταση, η οποία περιήλθε από το Ταμείο Σχολικής Περιουσίας, εξετάστηκε η 4η κατά σειρά αίτηση για έκδοση διαταγής προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων.

Το Δημόσιο εμφανίστηκε να διεκδικεί την κυριότητα όλης της περιοχής, με το συνήγορό του να ισχυρίζεται ότι ο δρόμος που οδηγεί στο επίμαχο οικόπεδο του ανήκει και αυτό που ζητά είναι να αποκατασταθεί η επικοινωνία του οικοπέδου με το δρόμο.

Από την πλευρά του ο Δήμος Χίου παρουσιάζει ακόμα και συμβόλαια μίσθωσης της περιοχής με ιδιώτες ή πρόστιμα που κλήθηκε να καταβάλλει στο ελληνικό δημόσιο λόγω αυθαίρετων κατασκευών που είχαν γίνει από ενοικιαστή του Δήμου. Τονίζοντας ότι η σημερινή τοποθέτηση του Δημοσίου είναι σε πλήρη αντίφαση με αυτά που είχε ισχυριστεί στις προηγούμενες εκδικάσεις του θέματος.

Χίος: Ακόμα μια δικαστική αντιπαράθεση για την επίμαχη περιοχή του Θόλους
Χίος: Φάκελοι στη δίκη για την επίμαχη περιοχή στο Θόλος

Στο πλευρό του Δήμου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου που ανέτρεξε και στο ιστορικό της υπόθεσης, το πώς αυτή η έκταση έφτασε να ανήκει στο Δήμο Χίου, μέσα από το Ταμείο Σχολικής Περιουσίας που έπρεπε να στηρίξει τη Χίο μετά τις Σφαγές του 1822. Και που δεν επηρεάζεται από υπουργική απόφαση περί βραχωδών εκτάσεων που πηγαίνουν στο Δημόσιο.
Στον αντίποδα το Ελληνικό Δημόσιο έθεσε ακόμα και τον κίνδυνο να χαθεί η χρηματοδότηση για το έργο από κοινοτικά προγράμματα, αν δεν γίνουν εργασίες ως το τέλος του χρόνου.
Η συνήγορος του Δήμου υπενθύμισε ότι η εκδίκαση των κύριων ασφαλιστικών μέτρων έχει οριστεί για τις 18 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, οπότε είναι φρόνιμο να εξεταστεί κανονικά η υπόθεση.

Την ίδια ώρα πολίτες της Χίου, είτε κάτοικοι των όμορων χωριών είτε ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, έδωσαν το παρών τους έξω από τα δικαστήρια, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αφήσουν να γίνει μια «φυλακή», όπως την χαρακτήρισαν, στην περιοχή τους.
Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης οι δύο πλευρές μπορούν να καταθέσουν τους φακέλους με τα επιχειρήματά τους, ενώ πιθανότατα και την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, να γίνει γνωστή η απόφαση της έδρας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος