Χιακή Συμπολιτεία: Παρέμβαση για την “καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά”

Με θέμα: «Ενεργειακή μετάβαση του νησιού της Χίου, σε καθαρές μορφές ενέργειας  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά», πραγματοποιείται την Παρασκευή στις 1.30 μ.μ. η 1η δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Χίου.

Η δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία», κατέθεσε εγγράφως τις θέσεις της επισημαίνοντας ότι «για την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα είναι κτήμα της κοινωνίας, αποτέλεσμα δημοκρατικών διαδικασιών και συμμετοχής όλων των φορέων και κατοίκων του νησιού απαιτούνται ανοιχτές συζητήσεις ενημέρωσης σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά της πόλης».

Στα πλαίσια έτσι ενός «εξαντλητικού διαλόγου», «η διαχείριση της παραγωγής της ενέργειας θα πρέπει να γίνει τοπικά και με την τοπική κοινωνία να εμπλέκεται και στην παραγωγή, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων».

Χιακή Συμπολιτεία: Παρέμβαση για την “καθαρή ενέργεια για τα ευρωπαϊκά νησιά”Επισημαίνεται εξάλλου ότι «μια διαδικασία διαβούλευσης δεν είναι απλά κατάθεση προτάσεων. Προϋποθέτει πολύ καλή προετοιμασία και ενημέρωση και συγκεκριμένα βήματα, προκειμένου να δοθεί χώρος και χρόνος σε όλους να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να διαμορφωθεί στη συνέχεια ένα κοινό όραμα».
Αυτό δεν παρατηρείται να έχει γίνει από τη Δημοτική Αρχή που έχει και την ευθύνη της διαβούλευσης, η οποία τυπικά ολοκληρώθηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους, σχολιάζει η Χιακή Συμπολιτεία.

Επισημαίνεται ότι στο σχετικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο χρόνο στο Δήμο Χίου, παρουσιάστηκαν πολύ γενικά τα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας. Σύμφωνα με αυτά, το 42% αφορά μετακινήσεις από και προς το νησί, 25% τα νοικοκυριά -συμπεριλαμβανομένου του τουριστικού τομέα- 24% μετακινήσεις εντός νησιού και 9% θέρμανση.

«Η συμμετοχή του Δήμου Χίου στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία που δεν θα πρέπει να χαθεί. Πέραν της ανάλυσης των δεδομένων και της ανάπτυξης σεναρίων ενεργειακής μετάβασης βάσει της υφιστάμενης κατάστασης, και λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στις ΑΠΕ, και με δεδομένο ότι οι κυβερνητικές πολιτικές εξακολουθούν να προωθούν επενδύσεις που αγνοούν τις τοπικές ιδιαιτερότητες και ευνοούν μεγάλες πολυεθνικές, αγνοώντας τις ανησυχίες και τη βούληση των τοπικών κοινοτήτων, ο Δήμος Χίου οφείλει να ξεκινήσει, έστω και τώρα, μια εξαντλητική διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης και να καταστήσει τους κατοίκους κοινωνούς και συνδιαμορφωτές των σεναρίων ενεργειακής μετάβασης. Μόνο έτσι το όποιο σχέδιο προωθηθεί θα είναι υλοποιήσιμο και κοινωνικά αποδεκτό», τονίζει τέλος στην παρέμβασή της η δημοτική παράταξη «Χιακή Συμπολιτεία».

Η τηλεδιάσκεψη, θα γίνει στη διεύθυνση https://www.epresence.gov.gr/conferences,  οι εκπρόσωποι των φορέων και οι ιδιώτες οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν με ηλεκτρονική σύνδεση θα πρέπει να αποστείλουν σχετική δήλωση στο mail: xiosds2011@gmail.com του Δήμου Χίου, προκειμένου να τους αποσταλεί η σχετική πρόσκληση για την σύνδεση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος