Αστυνομικοί Σάμου ενόψει της τουριστικής περιόδου: «Η κατάσταση δεν πάει άλλο»

Την άμεση ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου ενόψει της τουριστικής περιόδου ζητά η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που, όπως αναφέρει, έχει διαμορφωθεί λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Σε έγγραφο που απέστειλε προς τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου, η Ένωση επισημαίνει ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας Σάμου λειτουργεί με έλλειμμα που αγγίζει το 45% της προβλεπόμενης οργανικής δύναμης, κάνοντας λόγο για μία από τις πιο επιβαρυμένες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας.

Όπως υπογραμμίζεται, η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν ο πληθυσμός του νησιού αυξάνεται λόγω τουρισμού, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες αστυνόμευσης και εξυπηρέτησης πολιτών σε 24ωρη βάση.

Οι αστυνομικοί κάνουν λόγο για οριακή λειτουργία των υπηρεσιών, σημειώνοντας ότι ακόμη και κατά τη χειμερινή περίοδο παρατηρούνται σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη βασικών καθηκόντων, όπως οι υπηρεσίες αξιωματικού υπηρεσίας και οι εποχούμενες περιπολίες.

Παράλληλα, τονίζεται ότι η χορήγηση αδειών και ημερήσιων αναπαύσεων στο προσωπικό καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.Στο έγγραφο διευκρινίζεται επίσης ότι οι ενισχύσεις που παρέχονται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και τους διαβατηριακούς ελέγχους δεν καλύπτουν τις πάγιες ανάγκες αστυνόμευσης και διοικητικής λειτουργίας των υπηρεσιών, ενώ επισημαίνεται πως ούτε οι Δόκιμοι Αστυφύλακες ούτε οι Συνοριακοί Φύλακες Ορισμένου Χρόνου μπορούν να υποκαταστήσουν το μόνιμο αστυνομικό προσωπικό.

Η Ένωση ζητά την απόσπαση 20 αστυνομικών από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λέσβου και Χίου για το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Σεπτεμβρίου 2026, εκ των οποίων οι οκτώ να τοποθετηθούν στον Αστυνομικό Σταθμό Ευδήλου Ικαρίας.

Παράλληλα, ζητείται οι μισοί από αυτούς να διαθέτουν ανακριτικά καθήκοντα, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες της περιόδου. «Δεν ζητούμε προνόμια, αλλά τα αυτονόητα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση, τονίζοντας πως η ασφάλεια των πολιτών, οι αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας των αστυνομικών και η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών αποτελούν αδιαπραγμάτευτες προτεραιότητες.

Οι εκπρόσωποι των αστυνομικών καλούν τη φυσική και πολιτική ηγεσία να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ενίσχυση της Δ.Α. Σάμου, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναζητηθούν περαιτέρω τρόποι ανάδειξης του προβλήματος προς τα ανώτερα κλιμάκια της διοίκησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος