Αντιδράσεις στη Λέσβο με αφορμή την επίσκεψη της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ι. Γιόχανσον

Τη Σάμο αρχικά και στη συνέχεια τη Λέσβο θα επισκεφθεί αύριο Δευτέρα 29 Μαρτίου η Επίτροπός αρμόδια για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, συνοδευόμενη από τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Ωστόσο η επίσκεψη αυτή προκαλεί αντιδράσεις, από τους πολίτες και τους φορείς εκείνους που διαφωνούν με το σύμφωνο μετανάστευσης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- δεν επιλύει προβλήματα που τα τελευταία 6 χρόνια αντιμετωπίζουν τα νησιά. Αντιδράσεις προκαλούν επίσης οι νέες δομές για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών που θα δημιουργηθούν στα νησιά.

Με ανακοίνωσή της η επιτροπή αγώνα Λέσβου χαρακτηρίζει “ανεπιθύμητη” αυτή την επίσκεψη και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Εκμεταλλεύτηκαν το ότι οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου έδειξαν φιλανθρωπία σε δοκιμαζόμενους πρόσφυγες από την Συρία. Εκμεταλλεύτηκαν την πίστη των νησιωτών στην συντεταγμένη πολιτεία και στην εκπροσώπηση τους από αυτή… αλλά δε συναινέσαμε στην καταστροφή των νησιών μας». Η επιτροπή είναι αντίθετη στη δημιουργία υπερδομών αλλά και στους όρους του συμφώνου μετανάστευσης που επίκειται η ψήφισή του και καταλήγει “Κύριοι δεν έχετε καταλάβει μάλλον καλά. Είστε ανεπιθύμητοι στο νησί μας. Εσείς και όλο το κύκλωμα σας”.

Εν τω μεταξύ αύριο στις 10:00 το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με θέμα την επικείμενη επίσκεψη της Επιτρόπου Ε.Ε κ. Γιόχανσον.

O Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος σε ανάρτησή του στο προσωπικό του ιστολόγιο σημειώνει  “Είναι προφανές ότι, λύσεις που υποκρύπτουν δημιουργία γκρίζων ζωνών σε εθνικά ευαίσθητες περιοχές και μειονοτήτων εκεί που δεν υπάρχουν, δεν συζητιούνται καν. Αμιγώς Ελληνικός είναι ο Δήμος που παραλάβαμε και έτσι θα τον παραδώσουμε”.

Επιστολή στην κυρία Γιόχανσον με αφορμή την επίσκεψη της στη Λέσβο έστειλε ο  Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στην επιστολή, ο Γιάννης Μπουρνούς στηλιτεύει τη μέχρι σήμερα στάση της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας για το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, που «αντί να επιλύει προβλήματα, διαιωνίζει το ρόλο των νησιών ως φυλακές της Ευρώπης και δεν εισάγει μια πραγματικά κοινή πολιτική ασύλου, υποχρεωτικών μετεγκαταστάσεων και αναλογικής κατανομής αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Μια τέτοια πολιτική θα απέτρεπε τη συμφόρηση στα νησιά και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών. Ο Γιάννης Μπουρνούς καλεί την κ. Γιόχανσον, ως πολιτικό προερχόμενη από τη σκανδιναβική σοσιαλδημοκρατική παράδοση, “να συνεισφέρει ώστε να αλλάξει η ζοφερή πραγματικότητα των νησιωτών κι όχι να διαιωνιστεί».

Με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λέσβου μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «η επικείμενη επίσκεψη στο νησί μας της επιτρόπου της Ε.Ε. κ. Γιόχανσον αποδεικνύει περίτρανα το βασικό στόχο της Ε.Ε. και της Ελληνικής Κυβέρνησης για την μετατροπή των νησιών μας σε απέραντες φυλακές της Ε.Ε, σε αποθήκες ψυχών των κατατρεγμένων προσφύγων και μεταναστών» και καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:30 το μεσημέρι έξω από την Περιφέρεια.

«Αν εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός μετανάστευσης, που ορίζει γκρίζες ζώνες και υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων  στην πρώτη χώρα εισόδου –  δεδομένης δε και  της αντίστοιχης απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης να τους περιορίσει στα νησιά –  σύντομα αυτά  θα μετατραπούν σε φυλακές αθώων ψυχών» σημειώνουν μεταξύ άλλων σύμβουλοι του δημοτικού συνδυασμού Δυτικής Λέσβου “Συνεργασία”.

«Δηλώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως δεν θα ανεχτούμε ποτέ στον τόπο μας γκρίζες ζώνες» σημειώνει ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ Μυτιλήνης”, Κώστας Αστυρακάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος