Αναπάντεχα έφυγε από τη ζωή η Μαρία Τσάκος

Εφυγε από τη ζωή η Μαρία Τσάκος, η δικηγόρος Ναυτικού Δικαίου, κόρη του Ηλία Τσάκου από τα Καρδάμυλα της Χίου.
Η απώλειά της, μόλις στα 49 της χρόνια μετά από σύντομη ασθένεια, έγινε γνωστή από τον έτερο συνιδρυτή του ιντερνετικού ραδιοφώνου Amagi Κυριάκο Αθανασιάδη.

Η Μαρία Τσάκος προερχόταν από τη γνωστή εφοπλιστική οικογένεια των Καρδαμύλων, ο πατέρας της Ηλίας είναι αδερφός του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου, που πριν μερικά χρόνια έχασε επίσης την κόρη του Μαρία (το όνομα της οποίας φέρει το Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» στη Χίο, στο οποίο η θανούσα είχε διατελέσει μέλος).

Το 2012 είχε θέσει υποψηφιότητα στη Χίο με τη «Δράση» του Στέφανου Μάνου, ενώ ήταν επίσης υποψήφια βουλευτής με το «Ποτάμι».

Τότε στις εκλογές του 2012, έγραφε στην προσωπική της ιστοσελίδα: «Γεννήθηκα στην Αθήνα, αλλά κατάγομαι από τα Καρδάμυλα της Χίου, την πατρίδα των γονιών μου. Η σχέση μου με τον τόπο καταγωγής μου ήταν ανέκαθεν και εξακολουθεί να είναι πολύ ζεστή και κοντινή, τόσο γιατί έτσι ανατράφηκα, όσο και γιατί έχτισα σχέσεις με το νησί και τους συμπατριώτες μου από πολύ μικρή ηλικία, ενώ παντρεύτηκα και τον συμπατριώτη και καπετάνιο του εμπορικού ναυτικού, Μιχάλη Κουιμάνη.

»Με δεδομένα τη βαθιά αγάπη μου για τη θάλασσα και για το Δίκαιο —και ιδιαίτερα το κομμάτι της φιλοσοφίας του δικαίου και τις ανθρωπο-κοινωνιολογικές του προεκτάσεις—, αποφάσισα να σπουδάσω Ναυτικό Δίκαιο για να τα συνδυάσω. Γι’ αυτό και μετακόμισα στο Λονδίνο σε ηλικία 17 ετών, ώστε να προετοιμαστώ για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε νομική σχολή του Πανεπιστήμιου του Λονδίνου. Στη συνέχεια, αφού απέκτησα πτυχίο Νομικής, συνέχισα τις σπουδές μου στο Ινστιτούτο Ναυτικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, όπου και ολοκλήρωσα το 1993 τις μεταπτυχιακές σπουδές μου με ειδίκευση στο Ναυτικό Δίκαιο, υποβάλλοντας διπλωματική εργασία με θέμα σχετικό με τις ναυτασφαλίσεις.

»Εργάζομαι στη ναυτιλία από το 1994 ως νομική σύμβουλος σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε τομείς όπως η χρηματοδότηση, οι συμβάσεις, τα ναυτικά ατυχήματα και οι απαιτήσεις από και κατά τρίτων, ενώ τα τελευταία τρία χρόνια ειδικεύομαι στις ναυτασφαλίσεις. Είμαι μέλος του ΔΣ ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον τομέα της ασφάλισης πλοίων. Ακόμη, είμαι μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Κέντρου Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» που, με έδρα στη Χίο και την Αθήνα, αναλαμβάνει δράσεις προώθησης της ναυτιλίας, έχοντας πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο με κέντρο το νησί. Εξάλλου, είμαι ειδική γραμματέας του ΔΣ της HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος), έργο της οποίας είναι κυρίως η χάραξη πολιτικών σχετικών με τη θαλάσσια ρύπανση και οι σχετικές με αυτόν τον σκοπό δράσεις.

»Μιλώ αρκετές ξένες γλώσσες —μα θα μάθω κι άλλες— και είμαι φανατική με κάθε τεχνολογικό νεωτερισμό.

»Αγαπώ τα ταξίδια, τον αθλητισμό, και τις τέχνες (αλλά περισσότερο τη λογοτεχνία). Αγαπώ τη θάλασσα. Αγαπώ τον άνθρωπο. Με αντίστροφη σειρά εμφανίσεως».

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος