Ανάκληση άδειας οικοδόμησης στο Αφεντέλι θα διεκδικήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου

Μια μαραθώνια συνεδρίαση με αρκετές εντάσεις πραγματοποίησε χθες το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου με αποκλειστικό θέμα την παραλία Αφεντέλι στη Σκάλα Ερεσού, με πλήθος κόσμου από την «πρωτοβουλία υπεράσπισης της παραλίας»  να βρίσκεται έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων στην Αγία Παρασκευή.

Να θυμίσουμε ότι το ΦΕΚ 36 του 2012 που όρισε νέα όρια αιγιαλού και παραλίας δίνει το δικαίωμα οικοδόμησης σε ιδιώτη που κατέχει οικόπεδο στην περιοχή, το οποίο “μεγάλωσε” με νέο συμβόλαιο το 2014.

Να σημειώσουμε ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τάσσονται υπέρ των αιτημάτων της Ερεσού και να μην οικοδομηθεί το ιδιωτικό οικόπεδο πάνω στην παραλία, ωστόσο, το θέμα είναι τόσο πολύπλοκο με νομικούς όρους και νομοθετικές πράξεις ή παραλείψεις που ξεκινούν από το 1960.

Το δημοτικό  συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε άμεσα να ζητήσει από την Υπηρεσία Δόμησης του δήμου να ανακαλέσει την προέγκριση οικοδομικής άδειας που δόθηκε στην ιδιώτη σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προέκυψαν και παρουσιάστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Το κυριότερο από αυτά τα στοιχεία είναι, όπως κατέθεσε ο νομικός σύμβουλος του δήμου Μανόλης Παπουτσής, το γεγονός ότι στο ΦΕΚ του 12, δεν υπάρχει παλαιός αιγιαλός στο ιδιωτικό οικόπεδο, ενώ σε παλαιότερα έγγραφα υπάρχει.

Επίσης το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να επαναδιεκδικήσει την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού και παραλίας, αρχικά προσφεύγοντας στο γραφείο Δημόσιας Περιουσίας Λέσβου  και αν δεν υπάρξει εκεί αποτέλεσμα, να προσφύγουν εκ νέου στο ΣτΕ, καταθέτοντας φάκελο με όλα τα στοιχεία και τις μελέτες που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της κοινότητας Ερεσού.

Στην συνεδρίαση παρενέβη η εκπρόσωπος της «πρωτοβουλίας» που τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκονται στο μπλόκο στην παραλία για να μην προχωρήσει η ιδιώτης στην χάραξη αρχαιολογικών τομών, διαδικασία που απαιτείται για να δοθεί η μόνιμή οικοδομική άδεια και αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Μαρτίου. Ζήτησε ανάκληση άδειας, καταθέτοντας στοιχεία στο οπλοστάσιο της υπεράσπισης της παραλίας ενώ κατηγόρησε το δήμαρχο ότι ολιγώρησε στην αντιμετώπιση του θέματος.

Ανάκληση άδειας οικοδόμησης στο Αφεντέλι θα διεκδικήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου
Η “πρωτοβουλία” έξω από την αίθουσα συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Δ. Λέσβου

Τηλεφωνική παρέμβαση έκανε η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου κ. Καραγιάννη η οποία υποστήριξε ότι όλα όσα κάνει είναι σύννομα και όλα αυτά λύνονται στα δικαστήρια και όχι στο δημοτικό συμβούλιο, για να πάρει την απάντηση του δημάρχου ότι «το δημοτικό συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και κυρίαρχο στις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας».

Πολλές φορές παρενέβη και ο πρώην ΓΓ του δήμου νομικός,  Άρης Ελευθερίου που είχε παραιτηθεί γιατί ο δήμαρχος δεν είχε παρέμβει για να αρθεί η προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Ανάκληση άδειας οικοδόμησης στο Αφεντέλι θα διεκδικήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν ήταν σύννομο ο δήμαρχος να δώσει εντολή στην ΥΔΟΜ για ανάκληση της προέγκρισης οικοδομικής άδειας.

Επίσης για να υπάρξει συνεργασία και «ειρήνη» μεταξύ του δημοτικού συμβουλίου και της «πρωτοβουλίας» καθώς όλο αυτό το διάστημα υπάρχει αρκετή ένταση στις σχέσεις τους αποφασίστηκε ο δικηγόρος που έχει ορίσει η «πρωτοβουλία» να προχωρήσει στην εκτέλεση των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου μαζί με τον νομικό σύμβουλο κ. Παπουτσή.

Πολλές φορές οι δημοτικοί σύμβουλοι  ζήτησαν διευκρινήσεις από τους νομικούς προκειμένου οι αποφάσεις που θα πάρουν να μην τους φέρουν απέναντι από την δικαιοσύνη, ενώ χρειάστηκε δύο φορές ο πρόεδρος του σώματος να διακόψει τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.  Να σημειώσουμε ότι δικαίωμα ψήφου είχε και ο πρόεδρος της Ερεσού κ Καταχανάς ο οποίος συντάχθηκε με την απόφαση.

«Αν δεν ήταν η «πρωτοβουλία» οι βίλες τώρα θα είχαν χτιστεί» σημείωσε ο Γιάννης Συκάς με τον πρόεδρο του σώματος Στρατή Γελαγώτη να ανταπαντά ότι η «βούληση του δημοτικού συμβουλίου να στηρίξει την Ερεσό είναι δεδομένη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος