Χίος: Καταγράφηκαν οι ζημιές από χαλαζόπτωση – Δεν δικαιούται αποζημίωση οι μανταρινοπαραγωγοί

Σοβαρές ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Φεβρουαρίου είχαν σημειωθεί στα μανταρίνια και πορτοκάλια στον Κάμπο της Χίου. Μάλιστα, 72 εσπεριδοκαλλιεργητές έκαναν αίτηση για αποζημίωση, όμως σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, οι μανταρινοπαραγωγοί δεν δικαιούται αποζημίωση από χαλάζι αφού ο κανονισμός του ΕΛΓΑ προβλέπει κάλυψη ως 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, που πριν δύο ημέρες μάλιστα επισκέφτηκε την Χίο, στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής και Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σημειώνεται:

“Σύμφωνα με τα στοιχεία του αρμόδιου Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ, από τις χαλαζοπτώσεις που έλαβαν χώρα στη Χίο στις 8 και 13 Φεβρουαρίου 2024, ζημιές σημειώθηκαν κυρίως σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Έγινε 1 αναγγελία και υποβλήθηκαν 72 δηλώσεις ζημιάς. Οι εκτιμήσεις πραγματοποιήθηκαν και μετά την ολοκλήρωση ανάρτησης των πορισμάτων, θα ακολουθήσει πληρωμή των δικαιούχων ασφαλιστικά ενήμερων παραγωγών, βάσει των ισχυόντων στον Κανονισμό Ασφάλισης.
Οι πληρωμές αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του θέρους 2024″
.

Για να επισημανθεί όμως ότι: “οι αποζημιώσεις δίνονται βάσει των οριζομένων στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Στο άρθρο 6 του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής, περιγράφονται οι χρονικοί περιορισμοί των ασφαλιστικών καλύψεων. Ζημιές που προκαλούνται πριν ή μετά των καθορισμένων χρονικών ορίων, δε δύναται να καλυφθούν ασφαλιστικά. Η ασφαλιστική κάλυψη από χαλάζι για τα μανταρίνια τελειώνει στις 31 Ιανουαρίου, ενώ για τα πορτοκάλια στις 15 Φεβρουαρίου“.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το μυρωδάτο μανταρίνι της Χίου που βρίσκεται στην έβδομη θέση του παγκόσμιου καταλόγου Taste-Atlas, δεν μπορεί να αποζημιωθεί από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου, παρά το ότι αναγνωρίζονται οι ζημιές που έπαθαν οι παραγωγοί.

Χίος: Καταγράφηκαν οι ζημιές από χαλαζόπτωση – Δεν δικαιούται αποζημίωση οι μανταρινοπαραγωγοί
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος