Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Με την τέλεση του εθίμου της Μόστρας, αλλά και με την πραγματοποίηση του Καρναβαλιού των Θυμιανών κορυφώθηκαν, την Τυρινή Κυριακή- 17 Μαρτίου 2024, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών (ΜΕΟΘ).
Επισημαίνοντας ότι φέτος γιόρτασαν και την ένταξη του εθίμου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο ΜΕΟΘ στο ευχαριστήριο μήνυμα προς όλους όσοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και στήριξαν το έθιμο, τονίζει ότι η Μόστρα «κατέβηκε», (ολοκληρώθηκε δηλαδή) ξεκινώντας από τα ξωκκλήσια του χωριού, τον Άγιο Γιάννη Στενακούσων και τον Άγιο Δημήτρη Χτιστών. Πρόκειται για τα εκκλησάκια των δύο σιναφιών, που άλλοτε ήκμαζαν στην περιοχή, όπου οι στενακούσοι είναι αυτοί που ασχολούνταν με την κοπή της κοκκινωπής θιυμιανούσικης πέτρας και των χτιστών (ενώ υπήρχε και το σινάφι των σιδηρουργών).
Από τα νεκροταφεία, δίνοντας φόρο τιμή στους προγόνους, τα δύο Σινάφια – Αδελφάτα, χορεύοντας τον πολεμικό χορό «Ταλίμι», κινήθηκαν στο κέντρο του χωριού.

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Πλήθος χορευτών-μαχητών, ηλικίας 5 έως 59 ετών, χόρεψαν τους ιδιότυπους χορούς “Ταλίμι” μεταξύ των βρακάδων και των πειρατών και τον “Δετό Θυμιανών”, τον επινίκιο χορό, όπου όλοι μαζί οι συμμετέχοντες γίνονται μια αγκαλιά. Ενώ σημαντική ήταν η συνεισφορά και από το Μουσικό Σχολείο Χίου, που ενίσχυσε το μουσικό μέρος του εθίμου στηρίζοντας τους Θυμιανούσους και τις Θυμιανούσαινες μουσικούς στο παγιαύλι και στο τουμπί- τα όργανα που πρωταγωνιστούν.

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Παρέλαση αρμάτων

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Ακολούθησε η παρέλαση των αρμάτων. Φέτος, συμμετείχαν έξι άρματα και δέκα θεματικά πληρώματα, όλα φτιαγμένα από τα χέρια των εθελοντών και των εθελοντριών. Επίσης υπήρχαν δύο πληρώματα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των διοργανωτών με τη θεματική “Ντύσου και έλα” και έτσι τα μέλη της“Εταιρείας Γονέων Ατόμων Νοητικά Υστερούντων του ΚΔΗΦ” ντύθηκαν “λουλούδια & μελισσούλες” και αυτά του Μορφωτικού Συλλόγου του χωριού Χαλκειό “Λαλάδες και… Λολάδες” (Λαλάδες είναι οι άγριες τουλίπες που αυτή την περίοδο βγαίνουν στην περιοχή της κεντρικής Χίου).
Φέτος τη θέση του Καρνάβαλου πήρε ο «Θυμιανούσης Πελεκητής – Χτίστης», για τη συμβολή των δύο σιναφιών στην διατήρηση του εθίμου αναλλοίωτου στο πέρασμα του χρόνου.

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Τα υπόλοιπα άρματα με τα πληρώματα τους έκανα αναφορά και καυτηρίαζαν την Ελληνική και Χιακή επικαιρότητα.
Νοικοκυρά – Αθλήτρια, που κυνηγάει προσφορές και υπερπηδάει εμπόδια στη αγορά ειδών για την φροντίδα της οικογένεια της.
Αεροδρόμιο – Αεροχρόνιο με εργάτες αεροδρομίου, αεροσυνοδούς και τουρίστες σε ένα έργο που δεν τελειώνει.
Δίας – Πάροχοι Ηλεκτρικής Ενέργειας και τιμολόγια σαν συγκρουόμενα αυτοκινητάκια με τις τιμές τους.
Δεν έλειπε το άρμα των Barbie & Ken, ενώ το πιο «ζωηρό» άρμα της Μόστρας είχε «Χανούμισσες με κατοικίδια φιδάκια τους».

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις

Στο «ανέβασμα» της Μόστρας, που πραγματοποιείται κάθε Τυρινή Παρασκευή, φέτος συμμετείχε και ομάδα από τη Σμύρνη Τουρκίας, η «Anatolia Organization» με τις φουσκωτές Μαριονέτες τους που έδωσαν χρώμα και κέφι στη διοργάνωση.

Χίος: Η “μόστρα” των Θυμιανών πρωταγωνίστησε στις αποκριάτικες εκδηλώσεις


«Η φετινή Μόστρα περισσότερο από ποτέ είναι αποτέλεσμα συλλογικότητας. Την χαρακτηρίζει ο εθελοντισμός, η συμπερίληψη, η διεθνής συνεργασία , η φροντίδα του εθίμου, η φροντίδα των πληρωμάτων και των (χιλιάδων) επισκεπτών- επισκεπτριών, η αγάπη για το έθιμο και το καρναβάλι», σημειώνεται στο ευχαριστήριο του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Ομίλου Θυμιανών που προσκαλεί από τώρα για την επόμενη χρονιά, όπου το έθιμο κλείνει 60 χρόνια, από το 1955 όταν η Κοινότητα Θυμιανών πρωτοδιοργάνωσε τη Μόστρα.
(Φωτογραφική κάλυψη για λογαριασμό του ΜΕΟΘ: ChiosPhotos Konstandinos Mil Anagnostou και Ερμίνα Τάμαρη).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος