Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας

Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας

Με πρωτοβουλία των Ικαριακών Δρώμενων- Φεστιβάλ Ικαρίας υποβλήθηκε πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για ένταξη στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς των Ικαριώτικων πανηγυριών, όπου είχαμε μια αρχική έγκριση (Νο, 6) και αναμένεται η συνέχεια. Σύμφωνα με την πρώτη στοιχειοθεσία οι εν λόγω εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για το νησί του Ικάρου και πρέπει να διαφυλαχθούν:
Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας
« Τα πανηγύρια στην Ικαρία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασική έκφραση μιας αποκλεισμένης κοινωνίας σε παλιότερους καιρούς, ένας τρόπος επικοινωνίας των μελών της όπως επίσης συνδεδεμένο με την υλοποίηση κοινοφελών έργων της κοινότητας. Στα πανηγύρια επιβίωσαν: ο καριώτικος χορός, τραγούδια που έχουν συλλεχθεί από τον Αλέξη Πουλιανό υποκρύπτοντας την επιβίωση του θεάτρου και παλαιών θρύλων σε αγροτικές κοινωνίες.
Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας
Πιστεύουμε ότι η αξία αυτού του χαρακτηρισμού από το Υπουργείο θα αποδώσει σημαντική αξία τόσο στη διατήρηση του χαρακτήρα του πολιτισμού του νησιού όσο και θα βοηθήσει στην διαφήμιση και αξιοποίηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού στοιχείου για την ανάπτυξη του νησιού. Στα υπ’ όψη ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη δημιουργία ντοκιμαντέρ και βιβλίων με άλλα θέματα που ήδη έχουν εγκριθεί για τη σχετική προβολή τους διεθνώς»…αυτά τονίζει ο ο Πρόεδρος κ. Σταμάτης Βασίλαρος και τα Μέλη των Ικαριακών Δρώμενων και υπερτονίζει: “λόγω ελάχιστου εναπομείναντα χρόνου, προς τους συλλόγου και φορείς που συμμετέχουν ή θέλουν να μπουν σε αυτή την προσπάθεια: «Με αυτό το σκεπτικό καλούνται οι φορείς που μετέχουν αλλά και ενδιαφέρονται να βοηθήσουν στη καλύτερη διαμόρφωση, μετά από διάλογο, της τελικής πρότασης ώστε αυτό να υλοποιηθεί με τον ανάλογο αντίκτυπο για το μέλλον της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Δυστυχώς η κατάσταση όπως έχει εξελιχθεί με τον κορωνοϊό μας έχει εμποδίσει να προχωρήσουμε μέχρι σήμερα όπως θα έπρεπε.
Έχουμε ζητήσει παράταση για την υποβολή και αναμένουμε απάντηση. Οπότε πρέπει να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς ώστε να είμαστε έτοιμοι στο τέλος Μαΐου.
Το θέμα υπεβλήθη στον Δήμαρχο Ικαρίας με την παράκληση όπως προωθηθεί ως κατεπείγον προς έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να πετύχουμε τις προθεσμίες».
Επικοινωνία: 694 570 8668

The post Τα «Ικαριώτικα πανηγύρια» στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της χώρας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος