Επείγουσα ψυχολογική στήριξη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας μετά το τραγικό περιστατικό

Επείγουσα ψυχολογική στήριξη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας μετά το τραγικό περιστατικό

Επείγουσες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά που ήταν παρόντα σε αυτό το τραγικό συμβάν όπου 15χρονο ασυνόδευτο προσφυγόπουλο ,  σκότωσε με μαχαίρι συνομήλικό του στην ασφαλή ζώνη του ΚΥΤ, ενώ τραυματίστηκαν αλλά δύο παιδιά , ξεκίνησαν οι γιατροί χωρίς σύνορα. Ο υπερπληθυσμός, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, οι κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και η σημαντική έλλειψη προστασίας έχουν πυροδοτήσει τα αισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, καθώς και τις αναταραχές μέσα στον καταυλισμό. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε τη σωματική και ψυχική υγεία  παιδιών, γυναικών  και ανδρών να επηρεάζεται ως αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συνθηκών, λένε οι γιατροί χωρίς σύνορα σημειώνοντας ότι Όλες οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης, στην ενδοχώρα.

Ωστόσο μετακινήσεις στην ενδοχώρα δε γίνονται, ενώ οι καθημερινές αφίξεις αγγίζουν τους 250 ανθρώπους πλέον στη Λέσβο οι οποίοι ουσιαστικά “στοιβάζονται”  στην εδώ και καιρό υπερπλήρη Μόρια.

Η ανακοίνωση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα :

“Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το τραγικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο στη λεγομένη «ασφαλή ζώνη» στη Μόρια, όπου ένα ασυνόδευτο παιδί έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι τραυματίστηκαν. Η ομάδα ψυχικής υγείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λέσβο ήδη προσφέρει επείγουσες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης στα παιδιά που ήταν παρόντα σε αυτό το τραγικό συμβάν. Η παροχή άμεσης ψυχολογικής υποστήριξης σε αυτά τα παιδιά είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν πολλές πιθανότητες να εμφανίσουν μετατραυματικό στρες, υψηλά επίπεδα άγχους και άλλες επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία.

Λόγω της πρόσφατης ραγδαίας αύξησης των αφίξεων, οι οποίες επιβαρύνουν έναν ήδη υπερπλήρη καταυλισμό, η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο. Οι συγκεκριμένες «ασφαλείς» περιοχές που έχουν οριστεί για τους ασυνόδευτους ανήλικους, έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 160 παιδιά, ωστόσο, προς το παρόν φιλοξενούν περίπου 600. Ο συνολικός πληθυσμός στον καταυλισμό της Μόριας, έχει φτάσει σχεδόν τους 10.000 ανθρώπους, το υψηλότερο ποσοστό από το 2015.

Ο υπερπληθυσμός, η δύσκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών υγείας, οι κακές συνθήκες υγιεινής, αλλά και η σημαντική έλλειψη προστασίας έχουν πυροδοτήσει τα αισθήματα ανασφάλειας, θλίψης, καθώς και τις αναταραχές μέσα στον καταυλισμό. Σε καθημερινή βάση βλέπουμε τη σωματική και ψυχική υγεία  παιδιών, γυναικών  και ανδρών να επηρεάζεται ως αποτέλεσμα αυτών των θλιβερών συνθηκών.

Οι ομάδες μας στο πεδίο εργάζονται αδιάκοπα για να καλύψουν τις ανάγκες ψυχικής και σωματικής υγείας, οι οποίες προκύπτουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι άνθρωποι στη Μόρια είναι απαράδεκτες, αναξιοπρεπείς και επικίνδυνες.

Όλες οι ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τα παιδιά, πρέπει να μετακινηθούν σε κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης, στην ενδοχώρα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται έξω από τον καταυλισμό της Μόριας εστιάζοντας στην παιδιατρική φροντίδα και τη φροντίδα ψυχικής υγείας για ανήλικους, καθώς και στη φροντίδα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας από τα τέλη του 2017. Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν μια κλινική ψυχικής υγείας στη Μυτιλήνη από τον Οκτώβριο του 2016.

The post Επείγουσα ψυχολογική στήριξη στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα της Μόριας μετά το τραγικό περιστατικό appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος