Εθνική Λυρική Σκηνή: “Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει”, για τα παιδιά δημοτικών σχολείων Χίου

Την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», από την Εναλλακτική Σκηνή, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Χίου την Τετάρτη, 29 Μαΐου 2024.

Οι δηλώσεις για την παρακολούθηση της παράστασης, από κάθε σχολική μονάδα και με τον αριθμό των μαθητών, μπορεί να γίνει μέχρι τις 27 Μαΐου. Οπως σημείωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου Γιάννης Ρες, τις 4 παραστάσεις που θα γίνουν θα μπορούν να τις παρακολουθήσουν έως και 900 μαθητές (με βάση την χωρητικότητα του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου).

Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή. Τη μουσική υπογράφει ο Νίκος Κυπουργός, το λιμπρέτο ο Θωμάς Μοσχόπουλος σε συνεργασία με τον συνθέτη, το σκηνικό και τα κοστούμια ο Κέννυ ΜακΛέλλαν και τους φωτισμούς ο Νίκος Σωτηρόπουλος.
Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Χάρης Ανδριανός (Βασιλιάς), Βάσια Ζαχαροπούλου (Μούσα), Δημήτρης Ναλμπάντης (Μουσικός).
Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Ευκλείδου (βιολοντσέλο), Χρήστος Σακελλαρίδης (πιάνο), Οδυσσέας Σιωζόπουλος (κλαρινέτο).
Η διάρκεια της παράστασης είναι 55 λεπτά.

Μια φορά κι έναν καιρό…
…Ο βασιλιάς της μουσικής δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο μουσικό κομμάτι κι αν του παρουσιάζει ο μουσικός της αυλής του. Τον μουσικό από την απελπισία του έρχεται να βγάλει η Μούσα, που βρίσκει με τη σειρά της μια ευκαιρία να «ξαναμπεί στη δουλειά» από την οποία είχε αποκοπεί μετά τις ένδοξες εποχές του Σούμπερτ, του Μότσαρτ και του Μπαχ.
Η Μούσα επιστρατεύει τις επτά νότες ως συμμάχους και εμπνέει στον μουσικό ένα υπέροχο έργο. Ούτε κι αυτό, όμως, αφήνει ικανοποιημένο τον βασιλιά! Είναι καιρός, λοιπόν, τη λύση να δώσει (όπως πάντα!) η φαντασία…
Η Μούσα σκέφτεται κάτι καινούριο: Εμφανίζεται στον βασιλιά μεταμφιεσμένη σε διάσημο μουσικό από το εξωτερικό, του οποίου τη μουσική, τάχα, μπορούν να την ακούσουν μόνο όσοι έχουν πραγματικό γούστο και μουσικές γνώσεις. Και, φυσικά, ούτε ο βασιλιάς ούτε η αυλή του τολμούν να παραδεχθούν ότι το «αριστούργημα» που τους παρουσιάζει η Μούσα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά…

Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν “Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά”, αλλά και αφιερωμένο στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζων Κέιτζ, το «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» γράφτηκε το 1993 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1994.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος