Στο Αιγαίο πέλαγος τα οφέλη από την κρίση του κορονοϊου αυξάνονται.

Στο Αιγαίο πέλαγος τα οφέλη από την κρίση του κορονοϊου αυξάνονται.

Στην Ε.Ρα. Β. Αιγαίου μίλησε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης για τα οφέλη του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την δύσκολη, για το ανθρώπινο είδος, σημερινή κατάσταση που ζούμε:
“Σχεδόν από όταν ξεκίνησαν οι περιορισμοί μετακίνησης λόγω του κορονοϊού, με την απουσία της έντονης κινητικότητας των ανθρώπων στο Αιγαίο, στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος ξεκινήσαμε να καταγράφουμε τα οφέλη που προκαλούνται στα οικοσυστήματα από αυτή την αναπάντεχη «μορφή διαχείρισης» των θαλασσών μας. Μπορούμε και συγκεντρώνουμε στοιχεία, είτε από τον αέρα μέσω drone, είτε με τη χρήση υποβρύχιων καταγραφικών συστημάτων τα οποία είναι ποντισμένα σε παράκτια νερά. Αξιοσημείωτη είναι η κάθετη μείωση της υποβρύχιας ηχορύπανσης, αλλά και το πώς αλλάζει η συμπεριφορά των θαλάσσιων ειδών, με την απουσία του ανθρώπου.
Καθώς ξεκινάμε την σύγκριση των πρώτων δεδομένων, με αντίστοιχα στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τα προηγούμενα χρόνια, τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μακάρι όμως να μην χρειαζόταν μία τέτοια τραγωδία για να συνειδητοποιήσουμε το τεράστιο αποτύπωμα που αφήνει η ανθρώπινη δραστηριότητα στις θάλασσες μας και στον πλανήτη γενικότερα”.
Στο Αιγαίο πέλαγος τα οφέλη από την κρίση του κορονοϊου αυξάνονται.
“Η φωτογραφία είναι από τα 300 μέτρα ύψος, στην περιοχή του Καταφυγίου Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου βόρεια των Λειψών.
“Εδώ και χιλιάδες χρόνια οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού τα περισσότερα είδη ψαριών, προσεγγίζουν σε μεγάλα κοπάδια τα ρηχά και θερμότερα νερά για να αναπαραχθούν. Συνεπώς αυτή η περίοδος που δεν θα έπρεπε να διαταράσσεται από κανέναν, μπορεί να διασφαλίσει την βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων.
Κάθε γεννήτορας που ψαρεύεται, στερεί τις θάλασσες από εκατοντάδες χιλιάδες αυγά – και παρόλο που έως την ενηλικίωση επιβιώνει μόνο ένα μικρό ποσοστό από αυτά, η μαζική αλίευση ψαριών την εποχή της αναπαραγωγής είναι αυτονόητο ότι αποτελεί καταστροφή. Είναι μία ακόμα πρακτική που χαρακτηρίζει την αλαζονεία μας, αλλά και εν μέρει και την διανοητική μας κατάσταση ως άνθρωποι των ημερών μας (ως κοινωνία, αρχές, πολιτικοί, πολίτες, αλιείς, κλπ), που θεωρούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να εξαντλούμε και τον τελευταίο φυσικό πόρο, ακόμα και αν τον στερούμε όχι μόνο από τις επόμενες γενιές, αλλά και από εμάς τους ίδιους.
Στο Αιγαίο πέλαγος τα οφέλη από την κρίση του κορονοϊου αυξάνονται.
Αυτή την άνοιξη λόγω των περιορισμών, η αλιεία βρίσκεται στα μικρότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, με την εξαίρεση λίγων περιοχών που επιμένουν σε ιδιαίτερα καταστροφικές πρακτικές – για τις οποίες συγκεντρώνουμε στοιχεία καθημερινά. Έτσι οι θάλασσες μας δέχονται μία αναπάντεχη «μορφή διαχείρισης» – διαχείριση που υπό φυσιολογικές συνθήκες αρνούμαστε να εφαρμόσουμε συνειδητά σε οποιοδήποτε βαθμό, παρόλο που αποτελεί προϋπόθεση για την βιωσιμότητα των θαλασσών μας και την επιβίωση όλων μας.
Εμείς στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος παραμένουμε στο Αιγαίο με βασικό μόνο προσωπικό– μία 26 μελή ομάδα που βρίσκεται στις ερευνητικές μας βάσεις στους Λειψούς και στη Σάμο. Βλέποντας την κρίση να έρχεται και πριν την επιβολή των μέτρων, φροντίσαμε να περιορίσουμε τους αριθμούς μας στους απολύτως απαραίτητους, αλλά και να πάρουμε σωστή γεωγραφική θέση.
Με λίγους πόρους και με μεγάλη αποφασιστικότητα, και ενώ τηρούμε όλους τους κανονισμούς ασφαλείας, αξιοποιούμε αυτή την δύσκολη άνοιξη για να καταγράψουμε με σύγχρονη τεχνολογία: υποβρύχια και εναέρια παθητικά μέσα, τα οφέλη που προκαλούνται στα οικοσυστήματα από αυτή την αναπάντεχη «μορφή διαχείρισης» των θαλασσών μας. Έτσι στοχεύουμε να αποκτήσουμε γνώσεις που θα μπορέσουν να αποτελέσουν την βάση για μελλοντικά σχέδια διαχείρισης, τα οποία είναι επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν στις ελληνικές θάλασσες, αν πραγματικά θέλουμε να προλάβουμε την επόμενη μεγάλη κρίση”.

The post Στο Αιγαίο πέλαγος τα οφέλη από την κρίση του κορονοϊου αυξάνονται. appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος