Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΟΥ μαζί με τον ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΚΡΑΣΙΟΥ συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για τους αγρότες των ορεινών χωριών του Πλωμαρίου με θέμα: ΛΙΠΑΝΣΗ και ΚΛΑΔΕΜΑ της ΕΛΙΑΣ. Θα μιλήσει ο γεωπόνος ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΛΛΟΣ στο Πολιτιστικό κέντρο του Ακρασίου (πρώην Δημοτικό Σχολείο), στις 23 -2- 2019 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ωρα 6.30 μμ.

Για τη συνέχεια, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΑΚΡΑΣΙΟΥ διοργανώνει στις 2 -ΜΑΡΤΙΟΥ- 2019 ημέρα ΣΑΒΒΑΤΟ και ωρα 8.30 μμ. στο Πολιτιστικό κέντρο του Ακρασίου (πρώην Δημοτικό Σχολείο) στο ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΑΚΡΑΣΙΩΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ, με ζωντανή μουσική, με αποκριάτικα σκέτς, τραγούδια (ΕΡΙ ΠΑΛΕ), χορό, με τα σχετικά εδέσματα και άφθονο κρασί.

Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Φέτος η Γιορτή της Κούνιας θα γίνει την ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, ημέρα ΛΑΜΠΡΟΤΕΤΑΡΤΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού το Ακράσι. Θα στολιστεί η πατροπαράδοτη κούνια και θα τραγουδήσουμε τα τραγούδια της κούνιας στον παλιό παραδοσιακό σκοπό. Θα υπάρχει και στολισμένο γαϊδουράκι για τα παιδιά.

Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Τέλος, τα λαογραφικά έθιμα του Κλήδονα και τα Κάψαλα θα αναβιώσει ο τοπικός μας Πολιτιστικός Σύλλογος το Σάββατο 22 Ιουνίου2019 και ώρα 6.00 το απόγευμα. στην πλατεία του χωριού.

Μετά τον Κλήδωνα θα ανάψουν οι φωτιές και σύμφωνα με το έθιμο τα στεφάνια της Πρωτομαγιάς θα καούν και οι πιο τολμηροί, μικροί και μεγάλοι θα πηδήξουν τις φωτιές. Οι φωτιές λέγονται φανοί ή κάψαλα,  γι’ αυτό και η ημέρα της γιορτής λέγεται του Αγίου Ιωάννου του Φανιστή, ή του Φωταρά, του Λαμπαδάρη.

Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο

Ο Σύλλογος απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς όλους όσοι επιθυμούν να περάσουν ένα όμορφο απόγευμα στο γραφικό ορεινό χωριό το Ακράσι να συμμετάσχουν στην γιορτή του Κλήδονα και τα Κάψαλα  παίρνοντας μαζί τους μόνο την καλή τους διάθεση και τα πρωτομαγιάτικα στεφάνια τους.

The post Γιορτές και εκδηλώσεις στο Ακράσι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος