Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσεις

Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσεις

Ο οικισμός Φωκιανέϊκα βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης του Αγίου Κηρύκου (ξεκινάει στα 100 μέτρα από την κεντρική πλατεία) και όπως μας ενημερώνει (για άλλη μια φορά) ο τοπικός Σύλλογος, υπάρχουν 86 κατοικίες και διαμένουν περίπου 130 μόνιμοι κάτοικοι. Τους θερινούς μήνες δε ο αριθμός των διαμενόντων τριπλασιάζεται. Με την παρακάτω επιστολή ενημερώνουν τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σάμου, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας τον Βουλευτή Σάμου, τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τον Δήμαρχο Ικαρίας εκφράζοντας την αγωνιά τους, την απόγνωση τους και ζητούν βοήθεια για την άμεση αντιμετώπιση των κατολισθήσεων που ειδικά τον τελευταίο 1,5 χρόνο έχουν δημιουργήσει μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση για όλους. Το «ζήτημα σχετικά με το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος, ποιος θα εκπονήσει τις τεχνικές μελέτες, ποιος θα χρηματοδοτήσει και τελικά υλοποιήσει το έργο» θα έπρεπε να έχει λυθεί προ πολλού. Ακολουθεί το έγγραφο με πλήρη στοιχεία και το ιστορικό της υπόθεσης.
Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσεις«Εξαιτίας ενός φυσικού φαινομένου τους τελευταίους 17 μήνες βρισκόμαστε σε κατάσταση καθημερινής αγωνίας και απόγνωσης. Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2019 τμήματα του λόφου (ογκόλιθοι σε μέγεθος επιβατικού αυτοκινήτου) όπου εκτείνεται πάνω από τον κύριο οδικό άξονα που εξυπηρετεί τον οικισμό μας, αποκολλήθηκαν και κατέληξαν αρχικά στο οδόστρωμα δημιουργώντας κρατήρες και τελικά στον αυλόγυρο της εκκλησίας μας και την θάλασσα. Η Δημοτική Αρχή με την συνδρομή της αστυνομίας απέκλεισε το δρόμο και αναγκαστικά η επικοινωνία μας με τον Άγιο Κήρυκο πραγματοποιούταν από το παλαιό δημοτικό μονοπάτι, που περνάει πάνω από το τουριστικό καταφύγιο. Μια προσωρινή λύση καθώς πρόκειται για ένα δρομάκι που στο μεγαλύτερο μέρος του δεν υπερβαίνει τα 2 μέτρα πλάτος, με απότομες στροφές και με εδαφικές κλίσεις που κυμαίνονται από 30-40% (ουσιαστικά ήταν πέτρινες κλίμακες όπου τσιμεντοστρώθηκαν και μετατράπηκαν υποτυπωδώς σε δρόμο). Δυστυχώς το Δεκέμβριο του ίδιου έτους και αυτός ο δρόμος αποκλείστηκε καθώς ογκόλιθοι που τον υποβάσταζαν αποκολλήθηκαν και κατέληξαν μέσα στη χερσαία ζώνη του τουριστικού καταφυγίου.
Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσειςΗ περιοχή μας λόγω της μορφολογίας του εδάφους έχει πλούσιο ιστορικό ανάλογων γεωλογικών φαινομένων. Συγκεκριμένα το 1955 είχε σημειωθεί κατολίσθηση στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται το τουριστικό καταφύγιο, με αποτέλεσμα και τότε το μονοπάτι να καταλήξει στην θάλασσα. Επίσης η έκταση όπου βρίσκεται η εκκλησία της Ανάληψης, στα τέλη της δεκαετίας του 1950 είχε υποστεί καθιζήσεις με αποτέλεσμα το παλαιό νεκροταφείο να καταλήξει στην θάλασσα και η εκκλησία να σταθεροποιηθεί 5 μέτρα χαμηλότερα από το σημείο όπου αρχικά είχε κτιστεί. Όλο το τελευταίο διάστημα το γεωλογικό φαινόμενο συνεχίζεται. Βράχοι από μέγεθος πορτοκαλιού έως και μέγεθος επιβατικού αυτοκινήτου κατολισθαίνουν και καταλήγουν στον δρόμο ή την θάλασσα.
Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσειςΣτο μεταξύ κάτοικοι της περιοχής μας με προσωπική εργασία έκλεισαν τους κρατήρες όπου είχαν δημιουργηθεί στο οδόστρωμα από την πρώτη μεγάλη κατολίσθηση καθώς έστω και με κίνδυνο, η περιοχή μας έπρεπε να προσεγγίζεται από μεγάλα οχήματα όπως ασθενοφόρο, σχολικό όχημα, πυροσβεστικό όχημα, βυτιοφόρο καυσίμων, απορριμματοφόρο, κα.
Δεδομένου της καθημερινής μας αγωνίας και διακινδύνευσης της σωματικής μας ακεραιότητας οι εκκλήσεις για βοήθεια τόσο στην παλαιά όσο και στη νέα Δημοτική Αρχή είναι αδιάκοπες. Μάλιστα στις 28 Ιανουαρίου 2019 παραδώσαμε στο Δήμο το υπ.΄ αριθμόν πρωτοκόλλου 296 έγγραφο υπογράφοντας 95 κάτοικοι του οικισμού. Δυστυχώς δεν λάβαμε καμία απάντηση. Στις 29 Μαρτίου του ιδίου έτους παραδώσαμε νέο έγγραφο (Αρ. Πρωτ. 1402) υπογράφοντας 97 κάτοικοι. Δυστυχώς ούτε και πάλι τύχαμε κάποιας σημασίας. Βέβαια κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου λάβαμε υποσχέσεις από όλες τις υποψήφιες παρατάξεις ότι θα δρομολογούταν άμεσα εξελίξεις και θα δινόταν γρήγορα οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα μας. Συγκεκριμένα λάβαμε διαβεβαιώσεις ότι το έργο θα εντασσόταν σε κάποια κατεπείγουσα διαδικασία που αφορά τις φυσικές καταστροφές και θα δημιουργούταν νέα οδός όπως προβλεπόταν από χάραξη που είχε γίνει στο παρελθόν αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε.
Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσειςΟι κατολισθήσεις όπως και οι οχλήσεις προς κάθε κατεύθυνση συνεχίστηκαν. Τον περασμένο Φεβρουάριο απεσταλμένη ειδική γεωλόγος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, επισκέφτηκε την περιοχή μας συνοδευόμενη από κλιμάκιο της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου Ικαρίας και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου). Από όσα μας πληροφόρησαν σε προφορικό επίπεδο, η επιστήμονας αποφάνθηκε στην έκθεση της τα ακόλουθα. Υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος νέων κατολισθήσεων και στις δυο οδούς. Ως εκ τούτου κρίνεται απαραίτητο η απαγόρευση διέλευσης πεζών και οχημάτων. Αναγκαστικά, για την προσωρινή εξυπηρέτηση των κατοίκων και μόνο για πεζούς θα γίνεται χρήση της μιας οδού που περνάει πάνω από το τουριστικό καταφύγιο, η όποια είναι και η ποιο σύντομη διαδρομή για το κέντρο του Αγίου Κηρύκου. Επίσης λόγω της έκτασης του φαινομένου και της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής, οποιαδήποτε απόπειρα αποκατάστασης των υφιστάμενων οδών θα είναι σε κάθε περίπτωση διαδικασία πολύ χρονοβόρα, υψηλού κόστους και κυρίως αμφιβόλου αποτελέσματος και διάρκειας. Επομένως προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού που διέρχεται πάνω από το τουριστικό καταφύγιο και η αναζήτηση νέας διόδου που θα εξασφαλίσει ασφαλή σύνδεση του οικισμού με το οδικό δίκτυο. Μάλιστα την ίδια ημέρα αντιπροσωπεία κατοίκων της περιοχής μαζί με την κα. Γεωλόγο και τα κλιμάκια των τοπικών αυτοδιοικήσεων μετέβησαν στην περιοχή (τοποθεσία Κοράκια) από όπου δύναται να δημιουργηθεί η νέα προτεινόμενη οδός που το μήκος της δεν υπερβαίνει τα 600-700 μέτρα.
Σήμερα βρισκόμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο όπου ήμασταν και πριν από 17 μήνες. Με δική μας ευθύνη και μη έχοντας καμία εναλλακτική χρησιμοποιούμε και τις δυο οδούς με κίνδυνο της σωματικής μας ακεραιότητας. Κατά την διάρκεια της ημέρας όπου ελέγχουμε οπτικά την περιοχή τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς σε περίπτωση κατολίσθησης υπάρχουν πιθανότητες να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Όταν όμως πέφτει το φως του ήλιου ο μόνος μας σύμμαχος είναι η τύχη. Ευτυχώς μέχρι σήμερα είναι με το μέρος μας.
Στις τελευταίες επικοινωνίες που είχαμε με την τοπική αυτοδιοίκηση τα δεδομένα περιπλέχθηκαν. Προέκυψε κάποιο ζήτημα σχετικά με το ποιος φορέας είναι υπεύθυνος, ποιος θα εκπονήσει τις τεχνικές μελέτες, ποιος θα χρηματοδοτήσει και τελικά υλοποιήσει το έργο.

Αξιότιμοι Κυρίες Κύριοι είμαστε σε απόγνωση. Είμαστε εξοργισμένοι. Ζητάμε βοήθεια. Απαιτούμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα μας πριν να είναι αργά. Εάν γίνει κάποιο ατύχημα και χαθεί ανθρώπινη ζωή σας καθιστούμε αποκλειστικά υπεύθυνους. Αν και τότε δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία το ποιος έφταιξε».

The post Άκρως επικίνδυνη η κατάσταση στα Φωκιανέϊκα Αγίου Κηρύκου μετά και τις τελευταίες κατολισθήσεις appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος