Χρηματοδοτείται η ΔΕΥΑΜΒ στον Βόλο για να πληρώσει απλήρωτες υποχρεώσεις

Οι πολύμηνες προσπάθειες της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτή Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττας Μ. Μακρή και του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, οι επανειλημμένες συναντήσεις τους με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα, από τον Φεβρουάριο του 2022, καθώς και η συντεταγμένη, μεθοδική και ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία τους για την λύση του χρόνιου ζητήματος, που εκκρεμεί και αφορά στην βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), οδήγησαν στην με αρ. 26247/ (ΦΕΚ 2011/ΤΒ/29-03-2023) απόφαση του Αν. Υπουργού Εσωτερικών για την επιχορήγηση Δήμων και Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) για την εξόφληση δικαστικών και συναφών υποχρεώσεών τους.

Με την συγκεκριμένη απόφαση, καθορίζεται η διαδικασία επιχορήγησης δημοτικών επιχειρήσεων καθώς και κατανομής και καταβολής συγκεκριμένων ποσών από χρηματικά διαθέσιμα, που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ προκειμένου να εξοφληθούν δεσμευτικές απλήρωτες υποχρεώσεις των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης – αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) από διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες και αφορούν αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα, η δημοτική αρχή εργάζονταν, πυρετωδώς, για τον προγραμματισμό και την προετοιμασία της υποβολής του αιτήματος σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση για την συλλογή όλων των δικαιολογητικών που θα οδηγήσουν στην επίλυση του ζητήματος. Με την διευθέτηση αυτή, η ΔΕΥΑΜΒ θα μπορέσει, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, να καταβάλει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό στην τεχνική εταιρεία ΕΡΓΗΛ, το οποίο ορίσθηκε με δικαστική απόφαση, για την εκτέλεση του έργου αντικατάστασης μέρους των αγωγών ύδρευσης στον Βόλο και στην Νέα Ιωνία κατά το διάστημα 2005-2008.

Η κ. Μακρή αφού ευχαρίστησε, θερμά, τόσο τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γ. Γεραπετρίτη καθώς και τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, όπως και τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα για την κατανόηση των σοβαρών διαστάσεων του ζητήματος αλλά και για το γεγονός ότι τηρήθηκαν, ευλαβικά, οι δεσμεύσεις τους για οριστική επίλυση, δήλωσε ότι: «Άμεσες και καταλυτικές ήταν οι παρεμβάσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη όταν θέσαμε μαζί με τον Δήμαρχο Βόλου τις σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος, στις πολλές μεταξύ μας συναντήσεις. Όπως, το ίδιο σημαίνουσα ήταν και η διαμεσολάβηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μ.  Γεραπετρίτη αλλά και η μεθοδική ενασχόληση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα, η οποία και δημιούργησε ώριμο υπόβαθρο για την διευθέτηση. Οι συντεταγμένες ενέργειες  των εμπλεκόμενων Υπουργών να συμπεριληφθεί νομοθετική διάταξη και να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου να δώσει «τέλος» στο χρόνιο ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αφορά στην βιωσιμότητα της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, καταδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον της Κυβέρνησης να στηρίξει το εύλογο και χρόνιο αίτημα των δημοτών του Βόλου αλλά και να ενισχύσει την δημοτική επιχείρηση να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και να συνεχίσει, απρόσκοπτα, την λειτουργία της. Συγχαρητήρια στον Αχιλλέα Μπέο και στην δημοτική αρχή, η οποία, όλο αυτό το διάστημα επέδειξε την δέουσα επιμέλεια ώστε να λυθεί το θέμα το οποίο δημιουργούσε εξαιρετική δυσλειτουργία στην ΔΕΥΑΜΒ».  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος