Ξεκινάει σήμερα η πρώτη διάβαση της διαδρομής “Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου”

Η πρώτη διάβαση (πρώτος Διασκελισμός) «του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου»,  ξεκινάει  σήμερα, Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στις 15.30 από την Πλατεία της Μακρινίτσας. Την ομάδα του Νίκου Μαγγίτση πλαισιώνουν κορυφαίοι επικεφαλής μονοπατιών όλης της Ελλάδας, καθώς και οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς πεζοπορίας της περιοχής.

«Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου» (Long Pelion Trail), μια ιδέα του Νίκου Μαγγίτση, ήταν ένα καινούργιο μεγαλεπήβολο σχέδιο, που γίνεται πλέον πραγματικότητα.
Βασικός στόχος, να αποτελέσει την αφετηρία για την προστασία και ανάδειξη των σημαντικών πολιτισμικών και περιβαλλοντικών πόρων που συναντώνται κατά μήκος της διαδρομής του στο Πήλιο, και να δώσει τη δυνατότητα μιας ολιστικής προσέγγισης σε σχέση με την αειφόρο ανάπτυξη αυτής της ιδιαίτερης περιοχής, με γνώμονα την ισόρροπη σχέση μεταξύ φύσης και ανθρώπου. Επιπροσθέτως, σκοπός είναι να ενισχύσει και να καθιερώσει τον περιπατητικό τουρισμό σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής χερσαίας Μαγνησίας.

Ξεκινάει σήμερα η πρώτη διάβαση της διαδρομής “Το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου”
Ξεκινάει από το Καμάρι του Κεραμιδίου, στον Δήμο Ρήγα Φεραίου και αφού διασχίσει το Δυτικό και Κεντρικό Πήλιου του Δήμου Βόλου, διέρχεται από σημαντικούς προορισμούς του Ανατολικού Πηλίου, του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου και φτάνει μέχρι την Αγία Κυριακή, επίνειο του Τρικερίου, στον Δήμο Νοτίου Πηλίου.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει πολλές προεκτάσεις στην προστασία και ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στην προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος, προπάντων όμως στην ανάπτυξη των Πηλιορειτών και στην προβολή της περιοχής σε όλον τον κόσμο. Το υλοποιεί ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και Φυσικό Περιβάλλον».
Αμέσως υιοθέτησε τη δράση ο Όμιλος «ΗΡΑΚΛΗΣ», εντάσσοντας παράλληλα την χορηγία στο πλαίσιο εορτασμού για τα 110 χρόνια ιστορίας και επιτυχημένης λειτουργίας του, όπως αναφέρεται, θέτοντας ακόμη υψηλότερους στόχους, ώστε να συνεχίσει να αναπτύσσεται και να χαράζει νέους δρόμους, δημιουργώντας αξία για τους εργαζόμενους του, τους συνεργάτες του, την κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Με πρόταση και πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Προέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιου και την αποδοχή του Χορηγικού Ομίλου, η δράση εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Επετειακών Δράσεων και Εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και φέρει το σήμα της.

Πού βρίσκεται το έργο

Από την ανακοίνωση της δράσης, η «Μαγνήτων Κιβωτός», δουλεύοντας σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις συντήρησης υφιστάμενων μονοπατιών, που υλοποίησε κυρίως με την ομάδα του Νίκου Μαγγίτση, προωθεί την ολοκλήρωση και την παράδοση σε χρήση του έργου. Από τον Μάιο του 2021 το έργο πήρε και επίσημη υπόσταση με τη σύνταξη «Μελέτης αποτύπωσης και σήμανσης» από τους μελετητές, Τριαντάφυλλο Αδαμακόπουλο και Κατερίνα Ζαγκαρέτου, η οποία παρουσιάστηκε επίσημα, ενώ τον περασμένο Αύγουστο έλαβε και την «Έγκριση εργασιών απλής συντήρησης μονοπατιών», από το Δασαρχείο Βόλου.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, και σε κάθε περίπτωση πριν τον Δεκέμβριο, ο ιστότοπος του Μ.Μ.Π. θα ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμος από όλους τους ενδιαφερόμενους, ενώ ολοκληρώνονται και θα κυκλοφορήσουν εικόνες χαρτών σε JPEG με το σύνολο της διαδρομής και τα 12 ημερήσια τμήματα (12 χάρτες σε υψηλή ανάλυση). Τέλος, αφού εγκριθούν οι μακέτες πινακίδων σε πρωτόκολλο PDF, θα εκκινήσει η πραγματοποίηση της σήμανσης προκειμένου ολόκληρη η διαδρομή να παραδοθεί σε κοινή χρήση. Παράλληλα ο Νίκος Μαγγίτσης ετοιμάζει Βιβλίο – Οδηγό με πλήρη στοιχεία για τα φυσικά και πολιτιστικά μνημεία που συναντούν στη διαδρομή οι περιπατητές.
Άμεσος και εφικτός στόχος είναι το συνολικό Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου μήκους 168 χλμ. να είναι προσπελάσιμο και σηματοδοτημένο την προσεχή Άνοιξη του 2022, και να δέχεται τους περιπατητές.
Όλα αυτά, εξαρτώνται βεβαίως και από την έκβαση απρόβλεπτων παραγόντων, από αυτούς που πολύ έντονα βιώνουμε τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια.

Η πρώτη οργανωμένη διάβαση (Πρώτος Διασκελισμός) μέρους του «Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», υλοποιείται με πρόταση και πρωτοβουλία του Νίκου Μαγγίτση, αφού ξεκινάει η πρώτη οργανωμένη διάβαση του τμήματος του Μ.Μ.Π. από τη Μακρινίτσα, μέσω Χανίων, μέχρι την Άφησσο, το τριήμερο Παρασκευή 19, Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021.
Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα συμμετάσχουν υπεύθυνοι μονοπατιών από πολλές περιοχές της χώρας μας, Αθήνα, Κέρκυρα, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Τρίκαλα, καθώς και εκπρόσωποι τουριστικών γραφείων που οργανώνουν περιπατητικές περιηγήσεις. Επιπλέον μετέχουν επίσημα τρείς μεγάλοι φορείς της περιοχής μας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύνδεσμος Βόλου, με επικεφαλής τον Κυριάκο Σταθάκη και «Οι φίλοι των καλντεριμιών του Νοτίου Πηλίου» με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Ιατρού, και ο Φυσιολατρικός Όμιλος Βόλου ”Ο ΠΑΝ”.
Στόχος της πρώτης αυτής δράσης, πέραν της ευρύτερης διάδοσης του Μ.Μ.Π. είναι και η κατάθεση από την πλευρά των συμμετεχόντων, εμπείρων διεθνών περιπατητών, ιδεών, παρατηρήσεων και προτάσεων, προκειμένου η τελική εμφάνιση της όλης δράσης να είναι κατά το δυνατόν πλήρης κατά την οριστική παράδοσή της σε χρήση από το κοινό.
Την έναρξη της περιπατητικής διαδρομής θα ευλογήσει από τη Μακρινίτσα, όπου θα γίνει η εκκίνηση, ο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, ενώ ο διοργανωτής φορέας έχει καταλάβει κάθε προσπάθεια στον οργανωτικό τομέα, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, τοπικούς τουριστικούς επιχειρηματίες και οργανωμένες ομάδες υποστηρικτών, ώστε όλα να λειτουργήσουν άψογα.

Το πλήρες πρόγραμμα της Εναρκτήριας Διάβασης
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021:
14:00: Συνάντηση στον μικρό χώρο στάθμευσης πάνω από τις Αηδονοφωλιές στον Άγιο Ονούφριο.
Στη συνέχεια μετάβαση στη Μακρινίτσα με Mini bus.
14:30 – 15:30: Καλωσόρισμα στην Πλατεία της Μακρινίτσας με καφέ ή ρόφημα.
15:30: Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
• Επίσημος αγιασμός έναρξης «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιο, παρουσία του και του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα.
• Χαιρετισμός του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου.
• Χαιρετισμός του Δ/ντή του Εργοστασίου, κ. Μιχάλης Βλάχος,
Εκπροσώπου του χορηγικού Ομίλου «ΗΡΑΚΛΗΣ».
• Καλωσόρισμα από τον εμπνευστή «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου»,
Νίκο Μαγγίτση.
• Προσφορά αναμνηστικών δώρων
16:15: Εκκίνηση της πεζοπορίας με τη Διαδρομή Πορταριά – Χάνια.
19:30 περίπου: Άφιξη στα Χάνια Anamar Pilio Resort. Τακτοποίηση στα δωμάτια.
Δείπνο στους συμμετέχοντες.
Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021:
Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Η διαδρομή που θα περπατήσουν οι προβεβλημένοι οδηγοί μονοπατιών είναι: Χάνια, Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου, Κορυφές Γολγοθάς, Σχιτζουράβλι, Δραμάλα, θα συνεχίσουν στο χωριό Μούρεσι. Υποδοχή από τους κατοίκους, με ευθύνη και προτροπή του Αντιπροέδρου της «Μαγνήτων Κιβωτού», π. Αποστόλου Μαλαμούση. Στο καφενείο, στην πλατεία Μούρεσι θα τους περιμένουν το Σάββατο για μικρή ανάπαυλα, ενίσχυση δυνάμεων και κατευόδιο για την λοιπή πορεία. Στη συνέχεια, Νταμούχαρη και θα ανηφορίσουν στην Τσαγκαράδα.
Άφιξη στις 18:00 περίπου, διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.
Δείπνο στο “Aleka’s House” στην Τσαγκαράδα, προσφορά από τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς.
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021:
Πρωινό στο ξενοδοχείο και εκκίνηση της πεζοπορίας στις 07:30. Στην τελευταία αυτή διαδρομή θα λάβουν μέρος μέλη του Ε.Ο.Σ. Βόλου, που για τον σκοπό αυτό θα φτάσουν στα Χάνια. Η τελευταία διαδρομή είναι: Τσαγκαράδα, Ξουρίχτι, Μηλιές, Φράγμα Παναγιώτικο, Αφέτες, Άφησσος.
15:00 περίπου: Άφιξη στην Άφησσο. Ξενοδοχείο Μαϊστράλι, της Πόπης Γιαμάκου. Αποχαιρετιστήριο γεύμα στους καλεσμένους, στη διάρκεια του οποίου θα κατατεθούν και θα καταγραφούν οι απόψεις και οι προτάσεις των συμμετεχόντων.
16:30: Αναχώρηση από την Άφησσος, μετακίνηση των καλεσμένων στον Άγιο Ονούφριο. Επιστροφή στις εστίες τους.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής ο Βασίλης Ηλιόπουλος και μέλη της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Νομού Μαγνησίας, αναμένεται να έχουν μεγάλη συμβολή στην άρτια διοργάνωση του πρώτου Διασκελισμού «του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», προσφέροντας ως εθελοντές την ανιδιοτελή τους προσφορά, γεγονός το οποίο εκτιμούν ως ιδιαίτερα σημαντικό οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες όχι μόνο για την σωστή διεξαγωγή της δράσης, αλλά και για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος