Βόλος: Το πείραμα του Ερατοσθένη υλοποίησαν μαθητές του Λυκείου Ευξεινούπολης

Στην πανελλήνια εκπαιδευτική δράση «Το Πείραμα του Ερατοσθένη για τον Υπολογισμό της Ακτίνας της Γης» που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών &Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ) και το ελληνικό γραφείo ESERO (Eυρωπαϊκό Γραφείο Πόρων Εκπαίδευσης για το Διάστημα), συμμετείχε το Γυμνάσιο – Λυκειακές Τάξεις Ευξεινούπολης.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να υπολογίσουν την ακτίνα της γης και να πραγματοποιήσουν το διάσημο πείραμα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού, αστρονόμου και φιλοσόφου Ερατοσθένη, ο οποίος τον 3ο αιώνα π.Χ. έκανε τους αντίστοιχους υπολογισμούς με εκπληκτική ακρίβεια χρησιμοποιώντας ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.

Βόλος: Το πείραμα του Ερατοσθένη υλοποίησαν μαθητές του Λυκείου Ευξεινούπολης

Στο στάδιο της προετοιμασίας για την υλοποίηση της δράσης, οι μαθητές γνώρισαν το έργο του Ερατοσθένη και έμαθαν να χρησιμοποιούν πληροφοριακά εργαλεία για τον υπολογισμό χρήσιμων δεδομένων (συντεταγμένες, απόσταση ενός τόπου από τον Ισημερινό, κίνηση του ήλιου σε διαδραστικό χάρτη).

Στη συνέχεια, την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, ημέρα της εαρινής ισημερίας και τη χρονική στιγμή της μεσουράνησης, όταν δηλαδή ο ήλιος βρίσκεται κάθετα από τον Ισημερινό, ενώ ταυτόχρονα διέρχεται από τον μεσημβρινό του τόπου μας, οι μαθητές, με συνεργασία και συντονισμό, επανέλαβαν με ενθουσιασμό το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου, υπολογίζοντας την ακτίνα της Γης με μόλις 2,5 χλμ απόκλιση.

Το πείραμα αυτό συγκαταλέγεται στα 10 πιο όμορφα επιστημονικά πειράματα και καλλιεργεί τη θετική στάση των μαθητών απέναντι στις θετικές επιστήμες.

Για την υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Γιαταγάνα Μαρία, καθηγήτρια μαθηματικών και Σιαμέτη Αθανασία, καθηγήτρια πληροφορικής, με την υποστήριξη της Γεωργακοπούλου Αργυρώς, καθηγήτριας βιολογίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος