Βόλος: Τηλεφώνησαν από την Ρώμη για αλλαγή εξεταστικού κέντρου στις Πανελλαδικές – Καμία αλλαγή λέει η Δευτεροβάθμια

Υποψήφιος Πανελλαδικών εξετάσεων και η μητέρα του δέχθηκαν τηλεφώνημα από το Λάτσιο της Ρώμης, όπου αυτόματος τηλεφωνητής τους ενημέρωνε ότι αλλάζουν εξεταστικό κέντρο και τους παρακινούσε να ενεργοποιήσουν σύνδεσμο (link) σε σχετικό email που θα λάβουν, ώστε να ενημερωθούν για το νέο εξεταστικό στο οποίο δήθεν κατετάγησαν. Ο μαθητής ανήκει σε εξεταστικό κέντρο εκτός Μαγνησίας.

]

Η μητέρα ενημέρωσε την Β’θμια Εκπαίδευση και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος, Σωκράτης Σαβελίδης, ενημέρωσε σχετικά το υπουργείο Παιδείας, ενώ κάλεσε τους διευθυντές και τους ζήτησε να ενημερώσουν τους υποψηφίους ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα. Ο ίδιος βεβαιώνει ότι οι εξετάσεις γίνονται με εξασφαλισμένη την αδιαβλητότητά τους.

Το γεγονός δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Σαβελίδης στα ΜΜΕ ζητώντας να ενημερώσουν τους γονείς και υποψήφιους, ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία απολύτως αλλαγή στα εξεταστικά κέντρα και σε ολόκληρη τη διαδικασία των Πανελλαδικών όπως ανακοινώθηκε.

Επίσης, σε περίπτωση κατά την οποία δεχτούν οποιοδήποτε μήνυμα κάθε είδους σε κάθε μέσο (sms, e-mail, messenger κλπ) το οποίο τους προτρέπει σε ενέργειες σε σχέση με τις πανελλαδικές εξετάσεις, να μην ενεργήσουν όπως τους κατευθύνουν οι κακόβουλοι, αλλά να ενημερώσουν τους διευθυντές των σχολείων τους, διατηρώντας τα στοιχεία του μηνύματος ώστε, αν χρειαστεί, να διερευνηθούν από τις αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Το Υπουργείο ενημερώνει τους γονείς και μαθητές ότι η μόνη επίσημη πληροφόρηση για τις εξετάσεις προέρχεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και τις Διευθύνσεις των σχολείων και από καμία άλλη πηγή.

Μεμονωμένο το περιστατικό με το phising μήνυμα σε υποψήφιο των ΕΠΑΛ

Μεμονωμένο χαρακτήρισε το περιστατικό με τον υποψήφιο μαθητή από ΕΠΑΛ της Μαγνησίας που και αυτός και η μητέρα του δέχθηκαν χθες «ψαρευτικό» μήνυμα τηλεφωνικό, ότι αλλάζει το εξεταστικό κέντρο που θα έδινε εξετάσεις ο μαθητής και τον προέτρεπε να μπει σε ένα link που του είχαν αποστείλει στο email. 

Σήμερα ο κ. Σαβελίδης προσκόμισε όλα τα στοιχεία στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησία και έκανε τη σχετική αναφορά 

«Μας προβληματίζει που βρέθηκαν στοιχεία τηλεφώνου μαθητή, μητέρας και email του μαθητή. Παρατηρούμε  ότι προσπαθούν να αλώσουν το κάστρο τη εκπαίδευσης και δη των πανελλαδικών εξετάσεων. Κι αυτό διότι  θεωρείται από πολλούς το μεγαλύτερο επίτευγμα διαφάνειας και αξιοκρατίας και δημοκρατίας στο ελληνικό κράτος. Ηδη ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές και κυρίως του υπουργείου Παιδείας. Συστήνω σε μαθητές και γονείς να μην δίνουν σημασία σε κανένα μήνυμα ή πληροφορία που έρχεται από τρίτους και μη ενταταλμένες πηγές. Θα πρέπει να εμπιστεύονται  μόνο τους διευθυντές των σχολικών μονάδων και αν συμβεί κάτι να  το καταγγέλουν στους διευθυντές και τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές». 

Βόλος: Τηλεφώνησαν από την Ρώμη για αλλαγή εξεταστικού κέντρου στις Πανελλαδικές – Καμία αλλαγή λέει η Δευτεροβάθμια

Ερωτηθείς ο κ. Σαβελίδης σε σημερινή συνέντευξη τύπου αν γνωρίζει για το που στόχευε το phising και αν συνδέεται με τις επιθέσεις που δέχθηκε η πλατφόρμα των μαθημάτων στις ενδοσχολικές εξετάσεις, ανέφερε ότι αυτο θα το διερευνήσυν οι αρμόδιες αρχές. Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν υπήρξε άλλο περιστατικό στη Μαγνησία, αλλά και πανελλαδικά, παρόμοιο με τον υποψήφιο από το ΕΠΑΛ του Βόλου, όπως του ανέφεραν από το υπουργείο Παιδείας. 

Ρεπορτάζ: Φ. Παύλου – Ε. Μανώλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος