Βόλος: Συνέδριο για την ανάδειξη των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

Tα κοιμητήρια αποτελούν μία πολύ σημαντική όψη της πολιτισμικής κληρονομιάς και προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων, καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς κοσμούνται με αξιόλογα μνημεία- έργα τέχνης και προσφέρουν πλήθος ιστορικών μαρτυριών. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «ανοικτά μουσεία» και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων, που εκφράζεται από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης -Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE).

Βόλος: Συνέδριο για την ανάδειξη των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

Ο ASCE πραγματοποιεί εδώ και 17 χρόνια, διοργανώνει σε μια πόλη της Ευρώπης, το Ετήσιο Συνέδριό του. Για το 2017 επελέγη η Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσε η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 5-7 Οκτωβρίου με θέμα, «Ancient Greek Art and European Funerary Art (Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Κοιμητηριακή Τέχνη)».

Βόλος: Συνέδριο για την ανάδειξη των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

Παρουσιάστηκαν 29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών έγκριτοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, μελετητές, Διευθυντές των σπουδαιότερων κοιμητηρίων της Ευρώπης, όπως Cimitero Monumentale (Μιλάνο), Highgate Cemetery (Λονδίνο), Père Lachaise (Παρίσι), Wiener Zentralfriedhof (Βιέννη). Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, όπως παρουσίαση ντοκιμαντέρ για το κοιμητηριο Sisli της Κωνσταντινούπολης, επίσκεψη στο Αρχαίο Κοιμητήριο του Κεραμεικού, στο Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς. Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και τη στήριξη των Δήμων Κηφισιάς, Τρίπολης, Βόλου, Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και των χορηγών Aegean Airlines και Εκδόσεις Πόλις.

Έντονη ήταν η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, με την ένταξη των νέων μελών του κοιμητηρίου της Νότιας Κυνουρίας και της Κηφισσιάς, και την ανακοίνωση των υπό ένταξη κοιμητηρίων του Βόλου και της Ερμούπολης-Σύρου, αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων Συνέδρων, όπως των καθηγητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη και Γιώργου Κρητικού, του Γιώργου Σπυρόπουλου αρχαιολόγου του ΥΠΠΟΑ, μελετών και αρχαιλόγων όπως Σοφία Μπονάνου, Μαρία Γαβριήλ, Γιάννης Πολυμενίδης (κοιμητήριο Βόλου), Πέπη Γαβαλά (κοιμητήριο Ερμούπολης-Σύρου), Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αμαλία Παπαϊωάννου, Μαρία Σάλτα (κοιμητήριο Νότιας Κυνουρίας), Άννα Καραπαναγιώτη (κοιμητήριο Τρίπολης), Κατερίνα Τσατούχα (Α’ κοιμητήριο Αθηνών), Γιώργος Δερμιτζόγλου (κοιμητήριο Πειραία), Μαρία Δανιήλ, Λεωνίδας Αργυρού, Μαρία Αθανασέκου, και Ειρήνη Πολίτη (κοιμητήριο Κηφισιάς).

Βόλος: Συνέδριο για την ανάδειξη των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

Του Συνεδρίου προηγήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, όπου μέρος του ετήσιου απολογισμού παρουσίασε ο Θοδωρής Τζούμας, ως μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, και εκπρόσωπός του Οργανισμού για τη χώρα μας.

Βόλος: Συνέδριο για την ανάδειξη των σημαντικών κοιμητηρίων της Ευρώπης

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου
Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια” όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος