Βόλος: Συμπόσιο «Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της Αντίστασης και της Αποκατάστασης»

Από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου πραγματοποιείται το συμπόσιο «Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της Αντίστασης και της Αποκατάστασης», το οποίο οργανώνεται από το Pelion Summer Lab και το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Cine-Doc Βόλος.

Οι δράσεις του, που θα διεξαχθούν στον Βόλο, την Μακρινίτσα και τις Σταγιάτες, στηρίζονται από τη Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Α.Μ.Κ.Ε. “Οι Μαήδες της Μακρινίτσας” και το διεθνές δίκτυο Experimental Humanities Collaborative Network (EHCN).  Το συμπόσιο φιλοδοξεί να δημιουργήσει έναν ουσιαστικό χώρο ανταλλαγής και συνάντησης μέσα από συμμετοχικές δραστηριότητες και πολυμεσικές μορφές.

«Ο στόχος μας σε αυτό το τριήμερο συμπόσιο είναι να αναζητήσουμε και να εξετάσουμε εναλλακτικές στην απελπισία και την παράλυση, από τη μία, και σε μια αφελή πίστη σε τεχνο-καπιταλιστικές λύσεις, από την άλλη. Με αφορμή το συμπόσιο θα καταφθάσουν ακτιβίστριες/-στές, ερευνήτριες/-ητές και καλλιτέχνιδες/-ες, από κοντά και μακριά, για να συνδεθούν με μέλη της τοπικής κοινότητας και να ανταποκριθούν σε αυτό που θεωρούμε μια πλανητική επιταγή: να ανασυνταχθούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις της φαντασίας μας, τις καθημερινές εμπειρίες μας και τους πολυ-τοπικούς αγώνες για φυλετική, ιστορική, πολιτική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Ναι, όλα αυτά, ταυτόχρονα. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι πιο σημαντικό, η χρονική συγκυρία πιο κρίσιμη. Πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτό που ήδη έρχεται», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διοργανωτές.

Το συμπόσιο διεξάγεται στο πλαίσιο του 5ο Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities (PSL), που θα φιλοξενηθεί για τρίτη χρονιά στη Μακρινίτσα, 28 Ιουνίου με 8 Ιουλίου 2023 στο ιστορικό  κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου του χωριού. Με θέμα Οικο-οντολογίες (Ec/o/ntologies), το φετινό θερινό εργαστήρι διερευνά πώς οι συζητήσεις, οι μέθοδοι και οι έρευνες που προκύπτουν από το αναδυόμενο διεπιστημονικό πεδίο των Περιβαλλοντικών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Εnvironmental Humanities) θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη συλλογικών απαντήσεων στις επείγουσες πλανητικές ανάγκες της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης.

Πρόγραμμα

  • 30 Ιουνίου (Βόλος, 17.00-20.00). Ανταποκρίσεις! (Περιβαλλοντικές) Επιστήμες σε έναν Μετα-ανθρώπινο Κόσμο

Η εναρκτήρια δράση του συμποσίου θα είναι μια υβριδική συνάθροιση που θα λάβει χώρα δια ζώσης στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτήριο Ματσάγγου, Αίθουσα Β.1) στον Βόλο και διαδικτυακά με σύνδεση σε zoom. Καθηγήτριες/ές και συμμετέχοντες/συμμετέχουσες του φετινού θερινού εργαστηρίου, θα συναντηθούν με μέλη του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλη των κινημάτων του Βόλου για να δώσουν ανταπόκριση από τον τόπο τους για τη σημερινή εντεινόμενη κλιματική κατάρρευση. Σκοπός της συνάθροισης είναι να μεταφερθούν αυτές οι πολυ-τοπικές ανταποκρίσεις, ώστε να μπορέσουν να συνηχήσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια ως αλληλένδετοι και συλλογικοί αγώνες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://shorturl.at/grtK7

  • 1 Ιουλίου (Μακρινίτσα, 21.00-22.30) Προβολή ντοκιμαντέρ “Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη” (2017, σκηνοθεσία: Γιώργος Αυγερόπουλος, διάρκεια: 60’)

Σε συνεργασία με το Cine-Doc Volos και με οικονομική υποστήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλία θα γίνει στο χώρο του πρώην δημοτικό σχολείο της Μακρινίτσας η προβολή του ντοκιμαντέρ «Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη» από τον έλληνα δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής ντοκιμαντέρ, Γιώργος Αυγερόπουλος, Η ταινία ακολουθεί τη ροή χρήματος και των εταιρικών συμφερόντων στις προσπάθειές τους -αλλά και τις αντιστάσεις τους- για ιδιωτικοποίηση του νερού σε έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διάρκεια τεσσάρων ετών. Ενώ ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα στο νερό ως ανθρώπινο δικαίωμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει δώσει ακόμη μια ξεκάθαρη απάντηση αφήνοντάς το σε εκκρεμότητα. Αν και, το Βερολίνο και το Παρίσι έχουν πρόσφατα επανακτήσει τον δημόσιο έλεγχο των υπηρεσιών νερού, οι οικονομικές και πολιτικές ευρωπαϊκές ελίτ έχουν επανειλημμένως απαιτήσει την ιδιωτικοποίηση δημόσιων συστημάτων ύδρευσης από χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ως έναν κοινό όρο στις μνημονιακές συμφωνίες που υπογράφονται από χώρες σε χρέος και τους δανειστές τους. Οι αγώνες για το νερό, όπως αποτυπώνονται στην ταινία, μπορούν να μας πουν πολλά για τις σύγχρονες ευρωπαϊκές αξίες και την ποιότητα της σημερινής ευρωπαϊκής δημοκρατίας. Περισσότερες πληροφορίες: https://shorturl.at/krCGZ

  • 2 Ιουλίου (Σταγιάτες, 12-18μμ) Κοινό έδαφος Μέρα αφιερωμένη σε ενημερώσεις από τοπικά περιβαλλοντικά κινήματα, συλλογική κουζίνα και podcast.

Η τελευταία μέρα του συμποσίου είναι αφιερωμένη στους διασταυρούμενους αγώνες των τοπικών κινημάτων του Βόλου αναφορικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ιδιωτικοποίηση πόρων. Το κίνημα των κατοίκων των Σταγιατών για την υπεράσπιση των πηγών νερού τους (Ελεύθερα Νερά) θα μας φιλοξενήσει στην πλατεία του χωριού, όπου θα γίνουν τοποθετήσεις από άτομα που συμμετέχουν στο συντονισμό συλλογικοτήτων της πόλης του Βόλου και θα παρουσιάσουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην περιοχή και τους τρόπους με τους οποίους οι κρατικές πολιτικές συχνά καταστέλλουν τις δράσεις τους, είτε με άσκηση βίας είτε με γραφειοκρατικές διεργασίες. Θα ακολουθήσει συλλογική κουζίνα, ενώ παράλληλα, θα υπάρχει εγκατάσταση ενός αυτοσχέδιου/impromptu ηχοτοπίου για την δημόσια ακρόαση podcast παραγωγής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη συμμετοχή του φοιτητικού δικτύου της πρωτοβουλίας dëcoloиıze hellάş.  Περισσότερες πληροφορίες: https://shorturl.at/apJT8

Όλες οι δράσεις του τριήμερου διεθνούς συμποσίου “Παράξενος Καιρός: Οικολογίες της Αντίστασης και Επανόρθωσης” (“Strange Weather: Εcologies of Resistance and Repair”) θα είναι ανοιχτές στο κοινό.

Τις δράσεις του συμποσίου υποστηρίζουν επίσης η ΕΨΑ και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος