Βόλος: Συγκέντρωση-κινητοποίηση των καλλιτεχνών στον Άγιο Νικόλαο

Συγκέντρωση-κινητοποίηση θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στις 5:30 το απόγευμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών Βόλου, στο πλαίσιο πανελλαδικής δράσης όλων των καλλιτεχνικών σωματείων της χώρας, διεκδικώντας την επιβίωσή τους αλλά και την ουσιαστική στήριξη όλων των ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, εικαστικών και τεχνικών.

Όπως τόνισαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, “με ευθύνη της κυβέρνησης η πλειονότητα των καλλιτεχνών έμειναν ξεκρέμαστοι ενώ το ίδιο διάστημα η κυβέρνηση πρόσφερε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε λίγους μεγάλους επενδυτές, αποκλείοντας όλο και περισσότερους ανεξάρτητους καλλιτέχνες δημιουργούς από διαγωνισμούς και επιχορηγήσεις. Mε ευθύνη της διευρύνθηκε η ευελιξία, η αμοιβή ‘με το κομμάτι’, με μπλοκάκι, η υποχρεωτική δημιουργία ‘ΑΜΚΕ’, επιπλέον έφερε και με νόμο την παραχώρηση εσαεί των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων όλων των συντελεστών, σε εταιρίες παραγωγής, μια απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει ήδη στο χώρο μας, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιμένει στο Μητρώο ενεργών καλλιτεχνών του Υπουργείου Εργασίας, για να μπορεί να αποκλείει από την εργασία με γνώμονα την αγορά, πέρασε το νόμο για το Ακροπόλ Ακρός κ.α.”.

Βόλος: Συγκέντρωση-κινητοποίηση των καλλιτεχνών στον Άγιο Νικόλαο

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν:

  • “Να παρθούν από την κυβέρνηση όλα τα απαραίτητα μέτρα στο δημόσιο σύστημα υγείας, τη διάθεση του εμβολίου, τα ΜΜΜ, ώστε να μη ζήσουμε ένα ακόμα πιο φονικό 3ο κύμα πανδημίας.
  • ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΣΤΟΝ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ ΤΟΥ ΛΙΒΑΝΙΟΥ
  • Να Ανοίξουν οι χώροι πολιτισμού και καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Θέατρα, Μουσικές σκηνές, Μουσεία, εκθεσιακοί χώροι, εργαστήρια ιδιωτικά και Δημοτικά με όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα και εμβολιασμούς, όπου ειδικά κρίνεται απαραίτητο (πχ συνάδελφοι μουσικοί και ηθοποιοί που κάνουν πρόβες χωρίς μάσκες)
  • Να παρθούν Ειδικά μέτρα για τη λειτουργία των καλλιτεχνικών σχολών όπως ωδεία, δραματικές σχολές, Καλών Τεχνών κ.α. Οι τελειόφοιτοι να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις και οι πρωτοετείς να γνωρίσουν επιτέλους τις σχολές τους εκτός zoom.
  • Διεκδικούμε ενίσχυση της αισθητικής αγωγής και της καλλιτεχνικής παιδείας σε όλες της τάξεις της βασικής και μέσης εκπαίδευσης.
  • Να στηριχτούν όλοι οι συνάδελφοι που εδώ και ένα χρόνο δεν έχουν με ευθύνη της κυβέρνησης κανένα εισόδημα.
  • Με αναδρομική ισχύ από τον Μάρτιο 2020, απαιτούμε αναστολή πληρωμών και χρεών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, στο δημόσιο- φορολογικές ελαφρύνσεις (κατάργηση φόρου επιτηδεύματος και ΦΠΑ- επιστροφή των παρακρατηθέντων από το 2016 από τις  συντάξεις).
  • Να υπογραφούν παντού συλλογικές συμβάσεις, ξεκινώντας από τα εποπτευόμενα Ιδρύματα και φορείς.
  • Nα προστατευτούν με κάθε τρόπο τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα στην «ψηφιακή εποχή».
  • Διεκδικούμε εργασία, ασφάλιση και σύνταξη. Καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, εφαρμογή του ν. για τη διάθεση του 1% για τη δημιουργία εικαστικών έργων σε δημόσιους χώρους και κτίρια και του 1,5% για τους δημιουργούς του κινηματογράφου.
  • Δεν θα δεχτούμε καμία παρέμβαση από την Κυβέρνηση στον τρόπο λειτουργίας των σωματείων και των συλλογικών φορέων μας .
  • Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην απεργία”.Τη συγκέντρωση της πρωτοβουλίας στηρίζουν μέχρι σήμερα 17 σωματεία και φορείς της πόλης. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο εικαστικός Κωνσταντίνος Κομνηνός, η χορεύτρια Πένυ Στεργίου και η ηθοποιός Μυρσίνη Γιαννακοπούλου.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος