Βόλος: Σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο Ε.Κ.Β.

Το σχολικό έτος 2021 – 2022, το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Μαγνησίας, με την υποστήριξη του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου υλοποίησε Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο εφαρμογής της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης του έργου “Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ”», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Βόλος: Σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο Ε.Κ.Β.

Το Σχέδιο Δράσης που υλοποιήθηκε έχει τίτλο «Σχεδίαση & Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού» και πραγματοποιήθηκε στο διάστημα από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2022. Το Σχέδιο περιλάμβανε τρεις υπο-δράσεις και συγκεκριμένα:
• Την κατασκευή εκπαιδευτικού αναπτύγματος ενός κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης
• Την κατασκευή εκπαιδευτικού αναπτύγματος ενός ενσύρματου συστήματος συναγερμού κατοικίας και
• Την κατασκευή ενός αυτόματου εμφιαλωτηρίου, ελεγχόμενου από Προγραμματιζόμενο Λογικό Ελεγκτή (PLC)

Βόλος: Σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο Ε.Κ.Β.

Οι πρώτες δύο υποδράσεις σχετίζονται με ζητήματα ελέγχου και ασφάλειας και αποτελούν αντικείμενο μελέτης του ομότιτλου μαθήματος της Γ’ τάξης του τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής & Αυτοματισμού. Οι εργασίες περιλάμβαναν την κατανόηση των τεχνικών χαρακτηριστικών των επιμέρους τμημάτων που απαρτίζουν βασικά συστήματα ασφάλειας, καθώς αποτελούν κριτήριο επιλογής του εξοπλισμού, τη διεξαγωγή έρευνας αγοράς, τη σύνταξη οικονομικής και τεχνικής μελέτης, την αγορά του εξοπλισμού, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του αναπτύγματος. Τα εκπαιδευτικά αναπτύγματα, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελούν πολύτιμα εργαλεία μάθησης, πλαισιώθηκαν με τη σύνταξη πέντε φύλλων έργου το καθένα και μπορούν να ενσωματωθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία την επόμενη σχολική χρονιά.

Βόλος: Σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο Ε.Κ.Β.

Η τρίτη υποδράση αναφέρεται στον σχεδιασμό και την κατασκευή μίας μακέτας που προσομοιώνει τη λειτουργία μιας αυτόματης μονάδας εμφιάλωσης. Η κατασκευή έλκει το θεωρητικό της υπόβαθρο από το μάθημα της Γ’ τάξης «Αυτοματισμοί Προγραμματιζόμενης Λογικής» του ίδιου τομέα. Η παιδαγωγική ομάδα, εκτός από την υλοποίηση του τεχνικού μέρους, δραστηριοποιήθηκε και στον καλλιτεχνικό σχεδιασμό του λογότυπου της εικονικής επιχείρησης στην οποία εντάχθηκε η συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής.

Βόλος: Σχεδίαση και παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και το 1ο Ε.Κ.Β.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από τις τρεις τάξεις του 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και οκτώ εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ και του 1ου ΕΚ Βόλου.
Τα Σχέδια Δράσης, ως ένας από τους Πυλώνες του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.» σκοπό έχουν την ανάπτυξη της προσωπικότητας, της κοινωνικότητας, των δεξιοτήτων, της συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Είναι μέθοδος ομαδικής διδασκαλίας στην οποία συμμετέχουν αποφασιστικά όλοι. Εξελίσσεται ανάλογα με την εκάστοτε κατάσταση και τα ενδιαφέροντα των συμμετεχόντων. Η μάθηση πηγάζει από την εμπειρία, την οποία αποκτούν τα μέλη από την ενεργό συμμετοχή τους στις διαδικασίες. Στόχος είναι ο εμπλουτισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, η επαύξηση του κύρους και της ελκυστικότητάς της, η ανακατασκευή προκαταλήψεων και η εξωστρέφεια.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος