Βόλος: “Τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες παρέχει το σύστημα υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς”

“Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν για την καλύτερη και αρτιότερη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος. Το σίγουρο είναι ότι οι εν λόγω ασθενείς απολαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό, έχοντας πρόσβαση σε φάρμακα και θεραπείες ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό εξειδικεύεται συνεχώς για να μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του”.

Αυτό τονίστηκε μεταξύ άλλων στο 9ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Νοσηλευτικής Ογκολογίας που ξεκίνησε σήμερα στο ξενοδοχείο Ξενία του Βόλου και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή. Σε τοπικό επίπεδο αυτό που προέχει, στο πλαίσιο της ολιστικής αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενή είναι να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Βόλος: “Τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες παρέχει το σύστημα υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς”

Το συνέδριο διοργανώνουν ο Τομέας Νοσηλευτικής Ογκολογίας του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΣΝΕ), σε συνεργασία με τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο του Συμποσίου, αύριο Σάββατο διοργανώνεται στρογγυλό τραπέζι παρουσία του Γ.Γ.του υπουργείου Υγείας, την Ομοσπονδία ασθενών με καρκίνο, Διευθυντές μεγάλων Ογκολογικών Νοσοκομείων για να συζητηθεί η ποιότητα φροντίδας υγείας γεγονός που αφορά τόσο το δημόσιο, όσο και τον ιδιωτικό τομέα υγείας, εξήγησε ο Δημ. Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του τομέα νοσηλευτικής και ογκολογίας του Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδος. Επιπλέον τόνισε ότι στο συγκεκριμένο τομέα απαιτείται συνεργασία, αλλά και διαχωριστικές γραμμές, χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά κυρίως μια διαφορετική φιλοσοφία και προσέγγιση σε αυτόν τον ασθενή.

Βόλος: “Τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες παρέχει το σύστημα υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς”
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου

Επιπλέον τόνισε ότι ένας ογκολογικός ασθενής πρέπει να αισθάνεται ασφάλεια στο σύστημα υγείας σε σχέση με την Ευρώπη καθώς λαμβάνει πολύ περισσότερα, κυρίως σε θεραπείες και φάρμακα. Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διιάφορα προβλήματα ξενοδοχειακά, διαχείρισης και υποστελέχωσης που θα πρέπει να βελτιωθούν αλλά τόνισε ότι η πρόθεση από όλους υπάρχει.
Τέλος τόνισε ότι το νοσηλευτικό προσωπικό ενδιαφέρεται να εξειδικευτεί και να μαθαίνει διά βίου. “Αυτό το προσωπικό κράτησε το σύστημα υγείας όρθιο την περίοδο του κόβιντ. Είναι αυτό το προσωπικό που δουλεύει σε όλα τα Νοσοκομεία. Έχει ξεκινήσει την ειδικότητα τη συγκεκριμένη και εμείς ως ΕΣΝΕ έχουμε πιστοποιήσει 1000 νοσηλευτές στη χημειοθεραπεία και νέα προγράμματα για ανοσοθεραπεία και κλινικές μελέτες. Το ενδιαφέρον ειδικά των νέων παιδιών είναι πολύ μεγάλο”.

Το γεγονός ότι οι ογκολογικοί ασθενείς στην Ελλάδα λαμβάνουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες έχοντας πρόσβαση χωρίς κόστος σε όλες τις θεραπείες και τα φάρμακα, αλλά και σε ανάλογες δομές, τόνισε η Ελένη Κυρίτση Κουκουλάρη, ομότιμος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και πρόεδρος του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας.

Ανάγκη δημιουργίας ογκολογικής κλινικής στο Αχιλλοπούλειο

Βόλος: “Τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες παρέχει το σύστημα υγείας στους ογκολογικούς ασθενείς”
Η Χρύσα Λάμπρου

Στο πλαίσιο ολιστικής αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενής απαιτείται να δημιουργηθεί Ογκολογική Κλινική στο Νοσοκομείο του Βόλου. Για την ώρα λειτουργεί μόνο ένα Τμήμα Χημειοθεραπείας, ενώ απαιτείται και ένα Ακτινολογικό Τμήμα και φυσικά μια ομάδα γιατρών που θα στηρίξουν ψυχολογικό τόσο τον ίδιο τον ασθενή όσο και την οικογένειά του. Όπως επισήμανε η προϊσταμένη στην Ογκολογική Μονάδα του Ν.Β., Χρύσα Λάμπρου, “η μονάδα απαρτίζεται από τρεις ογκολόγους γιατρούς και έξι νοσηλεύτριες. Εξυπηρετούμε καθημερινά μεγάλο αριθμό ογκολογικών ασθενών. Δουλεύουμε με φιλότιμο και αυταπάρνηση. Προσπαθούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες τους και να κάνουμε το καλύτερο. Συμμετέχουμε σε προγράμματα συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και ενημερωνόμαστε για τελευταία επιστημονικά δεδομένα”.
Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται ενώ όλο και νεαρότερες ηλικίες νοσούν. “Το αισιόδοξο είναι ότι καθημερινά έχουμε νέες θεραπείες που βασίζονται σε κλινικές μελέτες και θα μπορούσαν και αυτοί οι ασθενείς να βρουν την θεραπεία που τους αρμόζει” τόνισε. Καθημερινά η μονάδα λειτουργεί ι μέχρι το μεσημέρι και εξυπηρετούνται μέχρι και 45 ογκολογικοί ασθενείς.
Τέλος, η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γ.Ν. Βόλου, Κατερίνα Χαρανά εξέφρασε τη χαρά της για την φιλοξενία του Συμποσίου όπου θα ακουστούν πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, τόσο για νέες θεραπείες όσο και για φάρμακα και τρόπους χορήγησής τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος