Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής μιας υπερσύγχρονης καινοτόμας μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων του Βόλου. Πρόκειται για το έργο «Μονάδα Προχωρημένης Επεξεργασίας Ιλύος», το οποίο υλοποιείται από τη ΔΕΥΑΜΒ, με προϋπολογισμό 13 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Την πρόοδο του έργου παρακολούθησε επιτόπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Αργύρης Κοπάνας, συνοδευόμενος από τον γενικό διευθυντή, Δημήτρη Κουτσιφέλη, τον διευθυντή νέων υποδομών, Στέφανο Καταρτζή και την προϊσταμένη του Βιολογικού Καθαρισμού, Σοφία Τρενσίντση.«Πρόκειται για την πιο καινοτόμα περιβαλλοντική παρέμβαση στη διαχείριση της λυματολάσπης, με τεράστια οικολογική σημασία», δήλωσε ο κ. Κοπάνας.
Η νέα μονάδα θα εφαρμόζει τη μέθοδο της αεριοποίησης, μειώνοντας δραστικά τις ποσότητες της λυματολάσπης που οδηγούνται σήμερα στον ΧΥΤΑ από 6.000 τόνους ετησίως σε μόλις 300 τόνους τέφρας. Το αποτέλεσμα είναι η σημαντική επιβάρυνση λιγότερου όγκου αποβλήτων στον ΧΥΤΑ, κάτι που ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρατείνει τη διάρκεια ζωής του χώρου ταφής.
Παράλληλα, η μονάδα θα έχει ενεργειακή αυτάρκεια, καθώς από τη διαδικασία αεριοποίησης θα παράγονται 8.000 με 10.000 κιλοβατώρες την ημέρα, καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες τόσο της ίδιας, όσο και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων.
Η εγκατάσταση διαθέτει εξοπλισμό αιχμής, με μηχανές ξήρανσης και αεριοποίησης τελευταίας τεχνολογίας, ενώ χαρακτηρίζεται από πολυπλοκότητα και υψηλές τεχνικές απαιτήσεις. Η έναρξη λειτουργίας της μονάδας τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δεν παρέλειψε να επισημάνει την υψηλή τεχνογνωσία του προσωπικού της επιχείρησης, καθώς και τη συμβολή του δημάρχου στην εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων και την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος