Βόλος – Λ.Α.Σ.: Φορομπηχτική πολιτική στα δημοτικά τέλη

“Τα δημοτικά τέλη, αν και μειώθηκαν έστω και λίγο ή και καθόλου σε δημοτικές ενότητες του δήμου Βόλου, εντούτοις παραμένουν υψηλά για να τα καλύψουν οι δημότες που πληρώνουν συγχρόνως και φόρους στο κράτος”, υποστηρίζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, με αφορμή την κατά πλειοψηφία έγκρισή τους από το δημοτικό συμβούλιο Βόλου.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι στους δήμους οφείλονται χρήματα από την κεντρική κυβέρνηση “καθώς συνεχώς τους ανατίθενται νέα αντικείμενα χωρίς πόρους”.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της ΛΑ.Σ. αναφέρεται:

“Η φορομπηχτική αυτή πολιτική αποτυπώνεται και στον Δήμο Βόλου. Πιο συγκεκριμένα:

  • Παρά το γεγονός ότι το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών έχει χάσει από 25% έως 40 % της αξίας του, τα ανταποδοτικά τέλη, παρά τη μικρή μείωση των συντελεστών σε ορισμένες δημοτικές ενότητες, παραμένουν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία χρόνια.
  • Με βάση τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από τις εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, με βάση τα λεγόμενα «αδήλωτα τετραγωνικά», για τα οποία παρουσιάζεται ότι ήδη αυξήθηκαν 7,8 εκ. τ.μ σε 8.5 εκ. τ.μ, περίπου 700.000 τ.μ. παραπάνω, η δημοτική αρχή πρόκειται να εισπράξειτο 2023, 1,2 εκ. € παραπάνω σε σχέση με το 2021.

Προβλέψεις είσπραξης ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού:

Οικονομικό έτος Τετραγωνικά μέτρα Ανταποδοτικά σε €
2021 7.793.896 13.915.782
2022 7.850.823 13.976.465
2023 8.464.706 15.100.420
  • Εντύπωση επιπλέον προκαλεί η στατιστική πρόβλεψη ότι τα αδήλωτα τετραγωνικά θα αυξηθούν κατά 43,73%, με αντίστοιχη αύξηση στη δημοτική φορολογία. Αντίστοιχη αύξηση έχουμε και στον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΦΗΧ), που για το 2023, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εισηγήσεις, θα αυξηθεί κατά 90.000 €, καθώς επίσης και στο ΤΑΠ ύστερα από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακίνητων που κατά ΜΟ στον Δήμο Βόλο είναι 10%.
  • Επιπλέον από την οικονομική υπηρεσία έχουν εισπραχθεί αναδρομικά, ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, για τα έτη 2020 και 2021, από ανταποδοτικά τέλη για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ποσό το οποίο δεν αναφέρεται στις σχετικές εισηγήσεις.

Οι «ίδιοι πόροι» που αρέσκεται να επικαλείται ότι αξιοποιεί η δημοτική αρχή Βόλου είναι ακριβώς η διπλή φορολογία που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Αντί να μειώσει τη άδικη φορολόγηση, επιδίδεται ουσιαστικά στη στήριξη της φορομπηχτικής πολιτικής, που μεθοδικά προώθησαν στην ΤΑ όλες οι κυβερνήσεις.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου ζητά από τους πολίτες να καταδικάσουν “αυτή τη αντιλαϊκή φορομπηχτική πολιτική που μεθοδικά επεκτείνεται και στην τοπική διοίκηση” και να διεκδικήσουν την άμεση μείωση των ανταποδοτικών τελών κατά 50% με προοπτική την πλήρη κατάργησή τους.

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος