Βόλος: Η Κίτρινη Αποθήκη “βυθίζεται” στη λήθη;

Στο έλεος των καιρικών φθορών το ιστορικό βιομηχανικό κτίριο – Εγκαταλείφθηκε το σχέδιο για Κέντρο Καινοτομίας – Υπάρχει νέος σχεδιασμός;

Χωρίς στέγη και χωρίς προοπτική, η Κίτρινη Αποθήκη, το εμβληματικό βιομηχανικό κτίριο της δεκαετίας του ’30 και τόπος μνήμης από την περίοδο της Κατοχής, στέκει σήμερα φθαρμένη και με αβέβαιο μέλλον στο κέντρο του Βόλου. Το φιλόδοξο σχέδιο αποκατάστασής της, που ξεκίνησε το 2019 με χρηματοδότηση 10,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στόχο την μετατροπή της σε Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εγκαταλείφθηκε. Οι σκαλωσιές σκουριάζουν, τα βρόχινα νερά διαβρώνουν τον φέροντα οργανισμό και η έλλειψη νέου σχεδιασμού συναγωνίζεται την γραφειοκρατική δυσκαμψία. Τι μέλλει γενέσθαι με ένα κτίριο που φέρει βαριά ιστορία, προοπτικές μεγάλης επένδυσης και μηδενικό παρόν;

Βόλος: Η Κίτρινη Αποθήκη “βυθίζεται” στη λήθη;

Από την έγκριση στην εγκατάλειψη

Η σύμβαση για την αποκατάσταση του κτιρίου υπεγράφη το 2017. Το έργο, με έκπτωση 67% από τον ανάδοχο, εξελίχθηκε ως το 2022, φτάνοντας μόλις στο 30 – 40% της ολοκλήρωσής του. Το 2023, ο εργολάβος αποχώρησε, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στο κόστος, ενώ η εργολαβία διαλύθηκε επίσημα στις 6 Φεβρουαρίου. Από τα 10,5 εκατομμύρια ευρώ, απορροφήθηκαν μόλις 3 εκατομμύρια.

Για να μην χαθούν οι υπόλοιποι πόροι, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε να τους μεταφέρει στην κατασκευή νέου κτιρίου για την Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου.

Πλημμύρες και νέα δεδομένα

Η κατάσταση της Κίτρινης Αποθήκης επιδεινώθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω έλλειψης στέγης, η οποία είχε αφαιρεθεί για να τοποθετηθεί γερανός κατά τη διάρκεια των εργασιών που είχαν ξεκινήσει, με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει διαβρώσεις.

Εντωμεταξύ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ιδιοκτήτης του κτιρίου, αποφάσισε να στεγάσει τελικά το Κέντρο Καινοτομίας στο συγκρότημα Τσαλαπάτα, εγκαταλείποντας τη χρήση της Κίτρινης Αποθήκης για τον σκοπό αυτό.

Η νέα Πρυτανική Αρχή, σύμφωνα με την κα Παπαδημητρίου, δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στο αίτημα της Περιφέρειας για ενημέρωση σχετικά με τις προθέσεις της αναφορικά με την αξιοποίηση της Κίτρινης Αποθήκης. Ωστόσο και με δεδομένα τα προβλήματα διάβρωσης του κτιρίου ανατέθηκε στις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να εκπονήσουν μια μελέτη για προσωρινή αποκατάσταση της στέγης, με προϋπολογισμό ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, έργο που επίσης δεν έχει ξεκινήσει.

Από σύμβολο σε “πληγή”

Η Κίτρινη Αποθήκη, ένα βιομηχανικό διατηρητέο μνημείο, ένας χώρος μαρτυρικός κατά την περίοδο του πολέμου, κινδυνεύει σήμερα να μετατραπεί σε κουφάρι. Το σχέδιο «Technopolis Ιάσων», τελείωσε οριστικά.

Το βασικό ερώτημα παραμένει: υπάρχει βούληση για τη διάσωση της Κίτρινης Αποθήκης; Θα αναζητηθούν νέοι χρηματοδοτικοί πόροι και νέες χρήσεις ή θα προστεθεί ακόμα μία εγκατάλειψη στον μακρύ κατάλογο των ανεκπλήρωτων δημόσιων έργων;

Το μόνο βέβαιο είναι ότι όσο περνά ο καιρός χωρίς απαντήσεις, ένα ιστορικό κτίριο –και ό,τι αυτό συμβολίζει– σβήνει αργά και αθόρυβα στο κέντρο της πόλης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος