Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το θέμα της αερορύπανσης στο Βόλο παραμένει ανοιχτό και ίσως παραπεμφθεί να συζητηθεί στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο, μετά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Αναφορών, εκφράζει ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Στέλιος Λημνιός που υποστήριξε τη συγκεκριμένη αναφορά.
Τη στήριξή τους στην αναφορά εξέφρασαν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και ο Ελευθέριος Νικολάου Αλαβάνος του ΚΚΕ αλλά και η Ιταλίδα Rosa D’ Amato, από την Ομάδα Πρασίνων της Ευρωβουλής.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, D. Montserrat, επισήμανε ότι η αναφορά παραμένει ανοιχτή και θα αποσταλεί επιστολή στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Λημνιός μιλώντας στην Επιτροπή Αναφορών, παρουσίασε το θέμα παραθέτοντας στοιχεία για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ αλλά και τις παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Τόνισε ότι το θέμα το έφεραν στην επιτροπή καθώς δεν υπάρχει ανταπόκριση από τους τοπικούς αλλά και εθνικούς φορείς. Υπογράμμισε επίσης ότι δεν υπάρχει πιστοποιημένο δίκτυο καταγραφής ρύπων παρά μόνο ένας μετρητής που για την ώρα δεν μετρά και τους οκτώ ρύπους που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενω σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί μια βιομηχανία στον ιστό της πόλης και όχι σε μια βιομηχανική περιοχή.
Ο κ. Αρβανίτης επισήμανε ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία και θίγεται η δημόσια υγεία των πολιτών και δεν πρέπει να μπει το θέμα στο αρχείο, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της κομισιόν. “Τι θα πει βρείτε τα με την κυβέρνηση. Βρείτε τα εσείς ως κομισιόν με την κυβέρνηση. Πόσο αξίζει η ζωή ενός Βολιώτη; Από το περιεχόμενο της αναφοράς φαίνεται ότι παραβιάζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν μπορεί η εταιρεία να καίει σκουπίδια που έχει φέρει και από άλλες περιοχές και εσείς να ψάχνετε και να καταγράφετε μέσους όρους εκπομπών από μια τεράστια περιοχή και όχι το Βόλο όπου δίπλα λειτουργεί η βιομηχανία”, τόνισε.
Ξεκάθαρη θέση για το θέμα της καύσης απορριμμάτων που καίει η τσιμεντοβιομηχανία εμφανίστηκε και ο κ. Αλαβάνος του ΚΚΕ, ενώ η κυρία D’ Amato, τόνισε ότι το πρόβλημα είναι πασιφανές. Επικαλέστηκε και τα στοιχεία της σχετικής επιστημονικής έρευνας που έγινε και τόνισε ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον είναι μεγάλος. “Θα είναι μεγάλο λάθος να τη θέσετε στο αρχείο. Να μείνει ανοιχτή. Να διερευνηθεί περαιτέρω από μας το θέμα. Ζητείστε να εφαρμοστούν οι ντιρεκτίβες που έχει θέσει η Ε.Ε.”, τόνισε.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος