Βόλος: Γονέας με δικηγορική πράξη αρνείται να υποβάλει το παιδί της στο self test

Αναστάτωση και επιφυλακτικότητα επικρατεί στους κόλπους γονέων και εκπαιδευτικών, μετά την υποχρεωτικότητα των self tests, προκειμένου να γίνουν δεκτοί οι μαθητές στη δια ζώσης εκπαίδευσης που ξεκινάει από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Στην Μαγνησία γονέας έχει προβεί σε δικηγορική πράξη άρνησης υποβολής του παιδιού του- μαθητή σε ιατρική πράξη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της τοπικής εφημερίδας “Ταχυδρόμος”. Το τεστ αυτοδιάγνωσης για έλεγχο από κορονοϊό, για το οποίο εξαγγέλθηκε η υποχρεωτικότητά του, εκτός όλων των άλλων, δημιουργεί επί πλέον προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία, όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες, οπότε οι γονείς αυτών των μαθητών εγείρουν ερωτήματα και καταθέτουν τον προβληματισμό τους.

Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων θα διενεργείται self test από εκπαιδευτικούς και μαθητές. Τα τεστ θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, και θα είναι απαραίτητα κατά την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα και Πέμπτη. Βάσει του ΑΜΚΑ τους, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ για κάθε εβδομάδα από το φαρμακείο. Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Η “υποχρεωτικότητα, αλλά και οι κίνδυνοι της πιθανής επιμόλυνσης μέσω της ιατρικής πράξης που μετακυλίεται στους γονείς”, είναι το αντικείμενο συζήτησης ομοσπονδιών και συλλόγων γονέων της Θεσσαλίας, που συνεδριάζουν σήμερα, ώστε να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Αυτό που ζητάνε ωστόσο είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι και τα κλιμάκια  του ΕΟΔΥ, ώστε  δυο φορές την εβδομάδα να ελέγχονται μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας, σχολιάζοντας το θέμα της υποχρεωτικότητας, επισημαίνει ότι: “η υποχρεωτικότητα των ιατρικών πράξεων έχει καταδικαστεί από το δικαστήριο της Χάγης μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έκτοτε έχουν προκύψει άπειρες νομοθεσίες που ενισχύουν αυτή την απόφαση. Επαναλαμβάνω αυτή είναι μια ιατρική πράξη. Είναι ανήθικο και δεν μπορεί κανένας να μας υποχρεώσει. Ωστόστο το κυριότερο δεν είναι η υποχρεωτικότητα, αλλά το ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα των τεστ, αφού κανένας δεν μπορεί να βεβαιώσει αν το τεστ γίνεται σωστά. Αυτό σημαίνει ότι το ψευδές αρνητικό αποτέλεσμα, δημιουργεί εφησυχασμό και έλλειψη προστασίας από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι λόγω του αυτοελέγχου” 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος