Βόλος: Επιστημονική ημερίδα για τον λαϊκό πολιτισμό

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων συνδιοργανώνουν Επιστημονική συνάντηση με κεντρική ιδέα την ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού ως πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό και την υποστήριξη καινοτόμων αναπτυξιακών πρακτικών και συγκεκριμένα με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και σύγχρονη τοπική οικονομία» που θα πραγματοποιηθεί στον Βόλο το Σάββατο 27 Μαΐου 2017.

Η επιστημονική ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και θα διαρθρώνετε σε δυο θεματικές ενότητες:
Η πρώτη αφορά σε Επιστημονική Συνάντηση, κατά την οποία ειδικοί επιστήμονες θα παρουσιάσουν περιπτωσιολογικές μελέτες αξιοποίησης του λαϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.
Η δεύτερη αφορά πραγματοποίηση Worksshops.

Η θεματολογία της ημερίδας θα εστιαστεί στους εξής άξονες:
Παραδοσιακές τέχνες ως εργαλείο επιχειρηματικότητας (εργαστήρια χειροτεχνίας, υφαντικής, αγγειοπλαστικής κλπ)
Παραδοσιακές καλλιέργειες και ασχολίες (γεωργία, αμπελουργία, νέες καλλιέργειες, μελισσοκομία κ.α.)
Δίκτυα: τοπικών λαογραφικών μουσείων, πολιτιστικών συλλόγων
Πολιτιστικός – Θρησκευτικός Τουρισμός και Λαϊκός πολιτισμός
Τοπική γαστρονομία – διατροφή
Τοπική χλωρίδα-πανίδα- αρωματικά φυτά-βότανα
Αρχιτεκτονική των οικισμών – οικοδομήματα –κατοικίες .Πορείες, μονοπάτια-περίπατοι.
Αυλη πολιτισμική κληρονομιά ( δρώμενα, έθιμα στον κύκλο του χρόνου, χοροί, πανηγύρια τεχνικές που χάνονται, λαϊκή θεραπευτική)
Προγράμματα κατάρτισης γυναικών στη μεταποίηση των τοπικών προϊόντων

Η ημερίδα έχει ως σκοπό την παρουσίαση μελετών αξιοποίησης του λαϊκού πολιτισμού στο πλαίσιο αναπτυξιακών δραστηριοτήτων και με την καθοδήγηση των εξειδικευμένων επιστημονικών συνεργατών οι μετέχοντες θα μυηθούν στο σχεδιασμό προγραμμάτων με στόχο την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων απασχόλησης για την περιοχή μας.

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη ανέφερε: «Ακόμη μια ιδιαίτερα σημαντική επιστημονική εκδήλωση που η Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων στηρίζει και καλούμε τους συμπολίτες μας να την παρακολουθήσουν. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν έχουν να κάνουν με τις παραδοσιακές καλλιέργειες, τις παραδοσιακές τέχνες, τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό και το κυριότερο με την ανάπτυξη νέων δυνατοτήτων απασχόλησης».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος