Η Μαρία Ζουμπούλη, καθηγήτρια και κοσμήτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου και στην εκπομπή «Η ομορφιά της τέχνης και του λόγου», με τη Δέσποινα Τσούκα, με αφορμή την διαδικτυακή παρουσίαση μουσικού λευκώματος που είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Στο συγκεκριμένο μουσικό λεύκωμα ακούγονται μελοποιήσεις Ευρωπαίων συνθετών πάνω στο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα “Maid of Athens, ere we part”.
Η παραγωγή του μουσικού λευκώματος έγινε εξ ολοκλήρου στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Τα κομμάτια ερμηνεύουν οι Βολιώτισσες φοιτήτριες Κασσιανή Αμυγδαλίτση και Ιφιγένεια Χατζηδήμου. Την διδασκαλία και την πιανιστική συνοδεία έκανε ο αναπληρωτής καθηγητής Θανάσης Τρικούπης. Η τεχνική επεξεργασία των ηχητικών αρχείων οφείλεται στον φοιτητή Μαρίνο Τόκα. Τα κείμενα και η επιμέλεια της παρουσίασης έγιναν από τους αναπληρωτές καθηγητές Μαρία Ζουμπούλη και Γιώργο Κοκκώνη. Ο Νίκος Διονυσόπουλος, εργάστηκε αφιλοκερδώς για την ηχοληψία και την φωτογράφηση.
Όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, η κ. Ζουμπούλη, από τις μελοποιήσεις του ποιήματος Maid of Athens, ere we part που έγιναν διαχρονικά επιλέχθηκαν έξι, προκειμένου να τιμηθεί η επέτειος των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης με την διαδικτυακή δημοσίευση της ηχογράφησής τους, δεδομένων των περιορισμών που επιβάλλει η τρέχουσα πανδημία. Όλες φέρουν τη μορφή στροφικού τραγουδιού που διακυμαίνεται από την απλούστερη φόρμα της αυτούσιας επαναλαμβανόμενης μουσικής στροφής έως την κυκλική φόρμα που ακολουθεί το lied του Randhartinger. Όλες, με εξαίρεση το έργο του Kiallmark, που βασίζεται στο κλασικό λυρικό πρότυπο, απηχούν την αισθητική του ρομαντισμού, μέσα από τον συνδυασμό και τις αντιθέσεις του λυρικού και του δραματικού στοιχείου.
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη της Μαρίας Ζουμπούλη:
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος