Βλάβες στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων που εκτρέπονται στον “Ξηριά” ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΜΒ

Με νεότερη σημερινή ανακοίνωση η ΔΕΥΑΜΒ επανέρχεται στο θέμα της καταγγελίας της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας(ΠΠΜ), για εκροή λυμάτων από τον βιολογικό καθαρισμό τόσο στη θέση “Αγκίστρι”, όσο και στον χείμαρρο “Ξηριά” και αυτή την φορά κάνει λόγο για βλάβη στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων και για εργασίες αποκατάστασης, που θα διαρκέσουν 20-30 ημέρες.

Θυμίζουμε ότι η Περιβαλλοντική έλαβε δείγματα από τη θέση “Αγκίστρι” και αναμένονται τα αποτελέσματα, προκειμένου να διευκρινιστούν αν και ποιες είναι οι συνέπειες σε βάρος της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα ο Στέλιος Λημνιός, μέλος της ΠΠΜ, κατάθεσε και αναφορά σε βάρος των λιμενικών για πλημμελή έλεγχο, αφού δεν διαπίστωσαν την εκροή των λυμάτων, την οποία εκ των υστέρων επιβεβαίωσε και η ίδια η καταγγελλόμενη από την ΠΠΜ, δημοτική επιχείρηση αποχέτευσης με επίσημη ανακοίνωση παραδοχής της εκροής λυμάτων.

Νέα διευκρινιστική ανακοίνωση της ΔΕΥΑΜΒ

Βλάβες στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων που εκτρέπονται στον “Ξηριά” ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΜΒ“Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 13/09/2021, παρουσιάστηκε βλάβη στον αγωγό μεταφοράς του επεξεργασμένου λύματος στην οδό Αλυκών – Αγ. Στεφάνου, στο ύψος του λατομείου της ΑΓΕΤ. Από το πρωί της Τρίτης 14/09/2021 συνεργεία της επιχείρησης επιχειρούν την αποκάλυψη του αγωγού στο σημείο της βλάβης και την συγκεκριμενοποίηση του είδους και της έκτασης. Για την εκτέλεση των εργασιών και σύμφωνα με την περιβαλλοντική αδειοδότηση, έχει πραγματοποιηθεί εκτροπή του επεξεργασμένου λύματος στον χείμαρρο Ξηριά. Δεδομένου ότι, εκτροπή του επεξεργασμένου λύματος είναι αναγκαία και για την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού στο Αγκίστρι, καταβάλλεται προσπάθεια να οργανωθεί η αποκατάσταση των βλαβών παράλληλα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το χρονικό διάστημα της εκτροπής, το οποίο εκτιμάται συνολικά σε 20 – 30 ημέρες.

Με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού της αποκατάστασης των βλαβών, θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των αναγκαίων εργασιών.

Όπως ήδη με την αφορμή της βλάβης στο Αγκίστρι έχουμε ενημερώσει, η λειτουργία του βιολογικού είναι άριστη και δεν υφίσταται η όποια συνέπεια για το περιβάλλον”.

Αναφορά Στ. Λημνιού σε βάρος λιμενικών προς το Υπουργείο Ναυτιλίας

Βλάβες στον αγωγό μεταφοράς λυμάτων που εκτρέπονται στον “Ξηριά” ανακοίνωσε η ΔΕΥΑΜΒΕντωμεταξύ μετά τις καταγγελία της περασμένης Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας(ΠΠΜ) και την λήψη δείγματος, που εστάλη για ανάλυση, σήμερα επανέρχεται το μέλος της ΠΠΜ Στέλιος Λημνιός καταθέτοντας αναφορά. Συγκεκριμένα η αναφορά απευθύνεται προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και στην Λιμενάρχη Βόλου για πλημμελή άσκηση καθηκόντων των λιμενικών, που διενήργησαν αυτοψία στην περιοχή εκροής λύματος στο Αγκίστρι και διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, παρότι την βλάβη αποδέχθηκε η δημόσια η ΔΕΥΑΜΒ.

Το κείμενο της αναφοράς:

“Την Πέμπτη 09/09, ώρα 2:53 μ.μ., τηλεφώνησα στο Λιμεναρχείο Βόλου και ζήτησα από την αξιωματικό υπηρεσίας να γίνει αυτοψία στη θέση «Αγκίστρι» στον Σωρό Βόλου,
όπου υπήρχε διαρροή αστικών λυμάτων, δύσοσμων, σκουρόχρωμων και ανάμεικτων με στερεά.
Η διαρροή 2 μ. μακριά από τον αιγιαλό, στο σημείο που βυθίζεται ο αγωγός επεξεργασμένων λυμάτων προκειμένου αυτά να διοχετευθούν στον Παγασητικό, 500 μ.
μακρύτερα. Υπήρχε βλάβη, αλλά δεν θα έπρεπε εκεί να εκρέουν τα λύματα με αυτά τα χαρακτηριστικά. Ζήτησα να έρθουν από την στεριά, αλλά ήρθε πλωτό σκάφος με 3 μέλη, λίγο
αργότερα. Πλησίασαν την ακτή σε απόσταση 15‐20 μ, και παρατήρησαν με κιάλια (από την
πλώρη) το σημείο εκροής.
Η επικεφαλής τηλεφώνησε στην ΔΕΥΑΜΒ και πήρε απάντηση ότι δεν υπάρχει καμία βλάβη. Την απάντηση αυτή μου την μετέφερε δια βοής. (Την επόμενη μέρα, Παρασκευή
10/09, η ΔΕΥΑΜΒ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία παραδέχεται ότι γνώριζε την βλάβη από την Τρίτη 08/09. Ποιος λέει αλήθεια ; ) Κατόπιν έφυγαν παρά το γεγονός ότι κατ’ επανάληψη ζήτησα να προσεγγίσουν το σημείο για να διαπιστώσουν την ρύπανση. Μου απάντησαν ότι δεν μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο το σκάφος. Ζήτησα να έρθουν από ξηράς και δεν μου απάντησαν. Έφυγαν, αλλά την επόμενη μέρα εξεδόθη ανακοίνωση σας που έλεγε ότι δεν διαπιστώθηκε ρύπανση. Παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκε η διαρροή με την παρατήρηση που έγινε με τα κιάλια από μακριά. Αδίκως περίμενα ως τις 5 μ.μ. να έρθει από την στεριά περίπολος σας. Κατόπιν αυτών, σας καλώ να ερευνήσετε την αναφορά μου”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος