Β. Εύβοια: Συνεχίζεται η υλοποίηση του σχεδίου των 300 εκ. € – Εμπλουτίζεται και με νέα μέτρα

Νέα επίσκεψη στη Βόρεια Εύβοια πραγματοποίησε  ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς, αγρότες και πολίτες της περιοχής,  εστιάζοντας στην ανάλυση των μέτρων του σχεδίου για την στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής -ύψους 300 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα-, αλλά και δίνοντας έμφαση στα νέα μέτρα που προωθούνται για την περαιτέρω στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή.

Αρχικά, ο Υφυπουργός κ. Τριαντόπουλος επισκέφθηκε τα Λουτρά Αιδηψού, μαζί με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμο Κεδίκογλου, τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη, και τον Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ,  Νίκο Δούκα.

Στη συνέχεια, και στο πλαίσιο των συχνών επισκέψεών του στη Βόρεια Εύβοια, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφθηκε εκ νέου χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, και είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με αγρότες, κτηνοτρόφους και πολίτες.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τους παραγωγούς της περιοχής, είχε, επίσης, συνάντηση με τον Αγροτικό – Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Βόρειας Εύβοιας, κατά την οποία συζητήθηκε η κατάσταση του κλάδου, ενώ έλαβε χώρα και μία σημαντική ιδιωτική πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο πραγματοποίησε σημαντική δωρεά για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της Βόρειας Εύβοιας, με την παράδοση υλικού για την αποκατάσταση των μετακινούμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεών τους, έκτασης περίπου 2.500 τ.μ. και βάρους 8 τόνων, με το κόστος αυτών να ανέρχεται περίπου στο ποσό των 20.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, μετά από πρόσκληση, απηύθυνε χαιρετισμό στο Συνέδριο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών και του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με θέμα: «Κλιματική κρίση, βιοποικιλότητα και δασικά οικοσυστήματα», το οποίο διοργανώθηκε στην Αιδηψό. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ανέλυσε την πορεία υλοποίησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Βόρειας Εύβοιας, επισημαίνοντας ότι η συνολική δημοσιονομική επίπτωση για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης στη Βόρεια Εύβοια πλησιάζει τα 300 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αυξηθεί όσο συνεχίζεται η πορεία υλοποίησης των μέτρων.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων (α) στην απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για το 2021 και το 2022 για όλα τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων των δύο δήμων της Βόρειας Εύβοιας, με τη δημοσιονομική επίπτωση για τη διετία να διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ, (β) στη μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρήσεων στους δύο δήμους της Βόρειας Εύβοιας, με δημοσιονομική επίπτωση κοντά στα 7 εκατ. ευρώ, (γ) στο ειδικό καθεστώς στήριξης για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις της Βόρειας Εύβοιας που υπέστησαν άμεσες και έμμεσες απώλειες από τις μεγάλες πυρκαγιές, βάσει του οποίου έχουν ήδη χορηγηθεί 7,7 εκατ. ευρώ σε 1.326 δικαιούχους, (δ) στο σχήμα για τη χορήγηση μη επιστρεπτέας επιχορήγησης έως 18.000 ευρώ στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία και τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2021, με 261 επιχειρήσεις στη Βόρεια Εύβοια να έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα σε αυτό, ενώ τέλος αναφέρθηκε και σε νέα μέτρα που δρομολογούνται και ολοκληρώνονται σε αυτόν τον πρώτο κύκλο στήριξης, συμπεριλαμβανομένου του “North Evia Pass”, ενός ειδικού σχήματος στήριξης της τοπικής τουριστικής δραστηριότητας, που προβλέπει τη χρήση άυλης χρεωστικής κάρτας προς χιλιάδες δικαιούχους που θα επισκεφθούν τη Βόρεια Εύβοια, με τον συνολικό προϋπολογισμό να εκτιμάται στα 3 εκατ. ευρώ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος