Το θέμα της ενεργειακής φτώχειας σε εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, παρακολούθησαν με πολύ ενδιαφέρον την εκδήλωση που οργάνωσε  η Τομεακή Επιτροπή Μαγνησίας του ΚΚΕ, στην Αίθουσα «Αχίλλειον», με θέμα «Ενεργειακή φτώχεια και κίνδυνοι για τον λαό – Κέρδη δισεκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η εκδήλωση ήταν το επιστέγασμα μιας πλατιάς δουλειάς που ανέπτυξε η Κ.Ο. Μαγνησίας, με εξορμήσεις αλλά και συναντήσεις που πραγματοποίησε με εκπροσώπους σωματείων και μαζικών φορέων, με σκοπό την συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην ενέργεια και ιδιαίτερα για την  προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό.

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από το Ναπολέων Κολοβό, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα «Παγασητικός SOS», και τον Στέλιο Λημνιό, εκ μέρους της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις τραγικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και γενικότερα τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου, καθώς επίσης και στις γενικότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων με κριτήριο τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Το θέμα της ενεργειακής φτώχειας σε εκδήλωση της Τ.Ε. Μαγνησίας του ΚΚΕ
Ο Στέλιος Λημνιός

Επίσης παρέμβαση έγινε από την Τασολάμπρου Χρυσούλα, μέλος της Τ.Ε. Μαγνησίας, η οποία επισήμανε ότι οι αντιθέσεις μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια και των ενεργοβόρων βιομηχανιών, οι ανταγωνισμοί τους για το ποιος θα πάρει περισσότερες επιδοτήσεις από τα προγράμματα ενίσχυσης, δεν αφορούν τους εργαζόμενους. Είναι αυτοί οι οποίοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον λογαριασμό και με την ακρίβεια και με τους μισθούς «ψίχουλα». Οι εργαζόμενοι σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να βγουν κερδισμένοι. Σε καμιά περίπτωση δεν έχουν συμφέρον να ταυτίζονται με τις απαιτήσεις των βιομηχάνων για μείωση μισθών, ώστε να αντέξουν οι επιχειρήσεις, ή για μείωση της τιμής της Ενέργειας, στην προκειμένη περίπτωση. Τόνισε ότι η μόνη διέξοδος είναι ο αγώνας των εργαζομένων για δουλειά με δικαιώματα, με μισθό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες τους, σε σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη και τις κυβερνήσεις που τη στηρίζουν.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Αλέξης Ζορμπάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος ανέπτυξε το φόντο στο οποίο «τρέχουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στη χώρα μας, μεταξύ αυτών  και η προωθούμενη κατασκευή του Σταθμού Υγροποιημένου Αερίου (ΥΦΑ – LNG) στον Παγασητικό, τονίζοντας ότι υπηρετούν τον «εθνικό στόχο» της αστικής τάξης,  για στρατηγική αναβάθμισης της χώρας ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων,  στρατηγική που υπηρετούν ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στους μεγάλους κινδύνους που γεννιούνται για το λαό της περιοχής από την βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟικους σχεδιασμούς και την ύπαρξη όλων αυτών των ΝΑΤΟϊκών υποδομών που κάνει εξ΄ αρχής τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων και δεν την προστατεύει.»

Στάθηκε στους κινδύνους για την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ παρουσίασε αναλυτικά ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από όλες αυτές τις εξελίξεις.

Ποιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις

Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Κατάργηση του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων σε καύσιμα και άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, δραστική μείωση του κόστους του ρεύματος.

Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές, θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικάνικου LNG.

Άμεση και πλήρης επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.

Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις κυρώσεις στη Ρωσία, που θα υποστούν πρώτα απ’ όλα αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι.

Αυξήσεις των μισθών, επαναφορά και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Καλούμε σε μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, στο δρόμους του αγώνα, στην ενίσχυση του στις επερχόμενες εκλογικές μάχες. Η ψήφος στο ΚΚΕ θα προστεθεί στην καθημερινή μάχη για την αναγέννηση του εργατικού -συνδικαλιστικού κινήματος, για να διαμορφωθεί ένα πανελλαδικό συντονισμένο κίνημα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, που θα βάζει εµπόδια στα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα και θα ανοίγει τον δρόμο για να γίνει ο λαός νοικοκύρης στον τόπο του.

Το δίλημμα είναι αν στην κάλπη θα εκφραστεί η ανοχή σε αυτήν την πολιτική ή αν θα ενισχυθεί η δύναμη που μπορεί να βάλει εµπόδια, που συμβάλλει για να ανοίξει ο δρόμος για να νικήσει ο λαός!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος