Η Ζ. Μακρή για το bullying μαθήτριας στην Αργαλαστή: Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συγκαλύπτονται

Παρά την έγκαιρη επέμβαση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για να υπάρξει μαθητική ειρήνη στο Γυμνάσιο Αργαλαστής, όπου μαθήτρια δεχόταν bullying από τέσσερις συμμαθητές της, αυτό δεν κατέστη δυνατό, όπως επισήμανε σε σημερινή σύσκεψη αρμοδίων φορέων παρουσία της υφυπουργού Παιδείας, Ζέτας Μακρή, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το κορίτσι από την περασμένη Παρασκευή δεν πηγαίνει σχολείο, καθώς συνεχίζεται η περιθωριοποίησή του από μέρος της μαθητικής κοινότητας που αντιδρά, τόσο στις παρεμβάσεις, αλλά και στη δικαστική διαμάχη του πατέρα με την οικογένεια του αγοριού, το οποίο, όπως ο ίδιος καταγγέλλει, έσπασε το δάχτυλο του χεριού του κοριτσιού, περιστατικό που “ξεχείλισε” το ποτήρι και αποκαλύφθηκε έτσι το περιστατικό βίας, που δέχονταν για χρόνια το κορίτσι.

Το περιστατικό τελεί υπό διερεύνηση έπειτα και από σχετική παραγγελία της εισαγγελίας, αλλά δεν είναι τελικά απλό να επιλυθεί ένα τέτοιο περιστατικό πολύχρονης βίας και περιθωριοποίησης ενός εφήβου.

Η Ζ. Μακρή για το bullying μαθήτριας στην Αργαλαστή: Τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συγκαλύπτονται

Η κ. Μακρή επισήμανε πάντως, ότι τέτοια περιστατικά δεν πρέπει να συγκαλύπτονται, πρέπει έγκαιρα να καταγγέλλονται από τα παιδιά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα και οι αρμόδιοι φορείς έγκαιρα να παρεμβαίνουν. Επιπλέον ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για το bullying που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας.

Την αναγκαιότητα της πρόληψης, αλλά και της άμεσης παρέμβασης τόνισαν όλοι οι φορείς, ενώ ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης, τόνισε ότι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα θα πρέπει να φροντίσει να εξαλειφθούν οι επιδράσεις αυτού του  περιστατικού στους μαθητές, αλλά και στη μαθήτρια που δέχθηκε τη βία και να αξιοποιηθεί, ώστε να μην συμβεί στο ίδιο το σχολείο η σε κάποιο άλλο. «Γι’ αυτό είμαστε εδώ υπό την αιγίδα της υφυπουργού Παιδείας με την παρουσία όλων των φορέων για να δημιουργήσουμε μία σειρά καλών πρακτικών για να τις υποβάλλουμε στην υφυπουργό για να εφαρμοστούν σε όλα τα σχολεία της χώρας».

Στο σχολείο δόθηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές, επισήμανε η κ. Σοφία Τριανταφύλλου, σχολική σύμβουλος, που συντόνισε όλες τις δράσεις, και όλη η διαδικασία εκτίμησε ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας το λόγο η διευθύντρια του σχολείου, Αλεξία Καπραβέλου αναφέρθηκε στο περιστατικό και περιέγραψε πως έχει σήμερα η κατάσταση, με το παιδί να συνεχίζει να απομονώνεται από μαθητές και πλέον ο πατέρας να μην το στέλνει στο σχολείο. «Μία παρέα παιδιών ήρθαν σε σύγκρουση με κορίτσι. Από τα δεδομένα που έχω φαίνεται να δέχεται διακρίσεις από παιδιά σχολείων που προαυλίζονται στην ίδια αυλή. Στην αρχή με cyber bullying και μετά το bullying εκτός όμως σχολείου. Το παιδί και οι γονείς κατέφυγαν στη δικαιοσύνη, όταν σε ένα τελευταίο επεισόδιο κατηγόρησαν ένα παιδί ότι της έσπασε το χέρι. Συλλέγουμε στοιχεία αλλά κανένας δεν είδε περιστατικό βίας  μέσα στο σχολείο, η κοπέλα σχόλασε και έφυγε αλλά το απόγευμα της ημέρας εκείνης το  κατήγγειλε το περιστατικό. Διεξάγεται ψυχοπαιδαγωγική έρευνα που έχει ζητήσει η εισαγγελία. Αυτό θα ρίξει φως στη ζωή των παιδιών και στο περιβάλλον. Τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αντιδράσεις από σχολική κοινότητα από μαθητές υπέρ η και κατά της μαθήτριας επειδή ίσως της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε το θέμα, αλλά και λόγω δικαστικής διαμάχης. Πολλά παιδιά θεωρούν ότι και η ίδια ενοχλεί. Ο πατέρας έχει εξοργιστεί με αυτό και δήλωσε ότι δεν θα το φέρει ξανά στο σχολείο».

Η κοινωνιολόγος η κ. Γώγου επισήμανε ότι όταν υπάρχει παρατεταμένη άσκηση βίας, έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Η κ. Μακρή εκτίμησε ότι μόνο με άμεση παρέμβαση μπορεί να δοθεί λύση και αποδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πολύ λεπτή και δύσκολη. “Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή“, τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος