Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στις εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Μνήμης στην Κρήτη  

Στην  Κρήτη  βρέθηκε στο διάστημα 24-28 Ιουνίου η χορευτική ομάδα  του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας  στις εκδηλώσεις «Όταν οι μνήμες μιλούν με γράμματα-100 χρόνια μνήμες από τη Μικρασιατική γη», που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Χανίων (Λ.Ε.Χ.).  Οι τιμητικές εκδηλώσεις του αδελφού Λυκείου με αποκλειστικό προσκεκλημένο το Λύκειο του Βόλου είχαν ως κύριο στόχο την απόδοση τιμής στη Μικρασιατική Μνήμη, με βάση και  την αντίστοιχη έκδοση  «Στο φως του λύχνου» σε έρευνα –κείμενα της αείμνηστης προέδρου Ζωής Μητσοτάκη, με αρχειακό υλικό  τις επιστολές των Ελλήνων  στρατιωτών που απηύθυναν στις κυρίες του Λ.Ε.Χ. για να ευχαριστήσουν για την υλική τους βοήθεια, αποτελώντας τη ζωντανή συγκλονιστική ιστορία: «Με τρέμουσα χείρα και με πάλλουσαν καρδίαν από την πρώτη γραμμή του πυρός…από τα χιονοσκεπή μικρασιατικά βουνά υποφέρω από το ψύχος… Αξιότιμες κυρίες ελάβαμε τα δέματα και ευχαριστούμε θερμώς διότι προέρχονται από τα χέρια και από γυναίκες της πατρίδας μας Κρήτης…»

Οι εκδηλώσεις έγιναν στον αύλειο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Τσιβαρά Αποκορώνου (24 Ιουνίου), συνεχίστηκαν με παραδοσιακό γλέντι στο Ρέθυμνο (25 Ιουνίου) και κορυφώθηκαν την Κυριακή 26 Ιουνίου στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων έξω από το Γιαλί Τζαμισί, παρουσία πλήθους κόσμου. Η χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Β. φορώντας Φορεσιές από Καππαδοκία (περιοχή Νίγδης), Ερυθραίας και Θράκης παρουσίασε μια σειρά από  χορούς των περιοχών Ερυθραίας, Καππαδοκίας και Ανατολικής Θράκης. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών  κατενθουσίασε τους Χανιώτες αλλά και  τους πολυπληθείς ξένους τουρίστες-φίλους του ελληνικού πολιτισμού, που επευφήμησαν την ομάδα του ΛΕΒ. Στην εκδήλωση,  τους κρητικούς χορούς από μικρούς και μεγάλους χορευτές παρουσίασε η χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Χ.

Την χορευτική ομάδα της αποστολής του Λ.Ε.Β. αποτέλεσαν οι: Κανάτα Κατερίνα, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Λούκα Σεραΐνα, Ματαίου Αργυρώ, Παύλου Ελπινίκη, Ρέππου Ζωή, Σπύρου Αλεξάνδρα, Ταουσάνη Ζαχαρένια,  Χρήστου Βιργινία, Βαρδάκης Κώστας, Βολιώτης Απόστολος, Γιαννιός Απόστολος, Γιουβανάς Νίκος, Κακαλές Δημήτρης, Μάρας Περικλής, Μαυρομμάτης Μάκης, Μητρογώγος Σωκράτης, Σκαμαγκούλης Φώτης, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος . Την ομάδα συνόδευσαν οι δάσκαλοι χορού Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μαρία Σπανού,  η αντιπρόεδρος και έφορος Ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη,  η έφορος εθνικών χορών  Άννα Κουτσελίνη και η Βάσω Πραντσίδη.

Το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου στις εκδηλώσεις της Μικρασιατικής Μνήμης στην Κρήτη   

Ήταν ένα ταξίδι διάρκειας έξι ημερών,  γεμάτο πλούσιες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες,  που  γεύτηκαν την απλόχερη κρητική φιλοξενία, την  σε κάθε επίπεδο φιλική προσέγγιση τόσο από τους διοργανωτές-μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε.Χ.  όσο και από τους εθελοντές και τους απλούς πολίτες που εγκάρδια συνόδευαν και παρακολουθούσαν τα προγραμματισμένα δρώμενα.  Η συμμετοχή αυτή  του Λ.Ε.Β. ήταν μια ευχάριστη απόδραση στην Κρήτη  και μια έξοχη ευκαιρία για σύσφιξη των σχέσεων του Λυκείου μας τόσο με το αδελφό λύκειο των Χανίων, στο τιμόνι του οποίου  ηγείται η φίλη βολιώτισσα Τατιάνα Βασαρδάνη-Κουράκη όσο και του Ρεθύμνου, από τα αρχαιότερα λύκεια του ελλαδικού χώρου, με τα οποία υπάρχει συμπόρευση και αγαστή συνεργασία για πάνω από έναν αιώνα ζωής.  Εγκάρδιο ήταν και το καλωσόρισμα της προέδρου κ. Φερενίκης Βαλαρή και των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου των Ελληνίδων  Ρεθύμνου όπως και του Δημάρχου  Ρεθύμνου κ. Γιώργου Μαρινάκη στο εμβληματικό  κτήριο του Λυκείου,  δίπλα από την γλυπτική μορφή της εμπνεύστριας του λυκειακού θεσμού Καλλιρόης Παρρέν,  της οποίας γενέτειρα είναι το Αμάρι Ρεθύμνου. Το ίδιο ζεστή ήταν η υποδοχή τόσο της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου για θέματα Πολιτισμού κ. Σοφίας Μαλανδράκη-Κρασουδάκη όσο και του Αντιδημάρχου Χανίων κ.Νικολάου Χαζιράκη στην κεντρική εκδήλωση των Χανίων. Το ταξίδι, ήταν επίσης μια ευχάριστη περιήγηση  στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής και Νότιας Κρήτης με πολλά σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τη φύση, τον πολιτισμό και την γαστρονομία. Κατά τις επισκέψεις με τα δύο Λύκεια αντηλλάγησαν δώρα και τοπικά προϊόντα και από τις δυο πλευρές.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος