“Προσωρινή αναστολή κατασχέσεων λογαριασμών”

Array

H πραγματική οικονομία είναι στον αέρα με την αγορά να ασφυκτιά από την έλλειψη ρευστότητας ενώ υπάρχει μία έκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Επιπλέον η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για τον ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης ενώ σε επιστολή του προς το αρμόδιο υπουργείο και τους βουλευτές του Νομού ζητά την προσωρινή αναστολή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης επεσήμανε: «Υπάρχει μία έκρηξη αυτή την στιγμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας και αυτό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην αγορά.
Οι επιχειρήσεις στέκονται με το ζόρι και υπάρχει μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, συνέπεια της μείωσης της κατανάλωσης.
Πολύ σύντομα, σύμφωνα και με μία μελέτη της ΓΣΒΕΕ, φοβάμαι ότι θα έχουμε πάρα πολλά λουκέτα στην αγορά, των οποίων τα αποτελέσματα θα είναι πολύ πασιφανή το 2018.
Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ για ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν υφίσταται. Ο δε Υπουργός Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΕ επεσήμανε ότι η οικονομία είναι προς την ορθή κατεύθυνση και ότι υπάρχουν πλεονάσματα. Υπήρξε μία πολύ σθεναρή αντίδραση από πλευρά μας διότι η πραγματική οικονομία αυτή την στιγμή είναι στον αέρα, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και οι μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα, δεν έρχονται διότι δεν υπάρχει ένα φιλικό περιβάλλον.
Το άμεσο ζήτημα που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση είναι αυτό της δημόσιας διοίκησης. Ο εκσυγχρονισμός της και η παροχή εγγυήσεων-διευκολύνσεων από την πλευρά της κυβέρνησης είναι επιβεβλημένη, ενώ πολλές φορές, η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη για τις επενδύσεις».
Αναφορικά στις τρέχουσες εξελίξεις με την Eldorado ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε τις επιπτώσεις που έχει η αποεπένδυση σε τοπικό επίπεδο. «Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε συνάψει συμβάσεις με αρκετές επιχειρήσεις του Νομού μας στον κατασκευαστικό κλάδο, ιδιαίτερα σε αυτόν του μετάλλου. Από το 2015 όταν άρχισαν οι πρώτες ενστάσεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπήρξε συγκεκριμένη επιχείρηση στην ΒΙΠΕ η οποία απώλεσε παραγγελίες της τάξεως των 2 εκατ. ευρώ. Το αντίκτυπο μίας τέτοιας αποεπένδυσης είναι πολύ μεγαλύτερο και δεν περιορίζεται σε αυτή καθαυτή τη δράση μίας εταιρείας που κάνει την εξόρυξη χρυσού».
Επιστολή στην Υφ. Οικονομικών για το ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών
Εξάλλου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου απέστειλε επιστολή προς την Υφ. Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και προς όλους τους βουλευτές του Νομού, αιτούμενος την προσωρινή αναστολή κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών.
Όπως επεσήμανε «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία. Έρχονται κατασχέσεις και σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό δεν υπήρξε καμία δέσμευση. Περιμέναμε να ακούσουμε κάτι για το ζήτημα αυτό από τον πρωθυπουργό στην Έκθεση, κάτι που δεν έγινε. Ο ακατάσχετος θα δημιουργούσε προϋποθέσεις και προοπτικές. Η μη εφαρμογή του θα οδηγήσει στον στραγγαλισμό πολλών μικρών επιχειρήσεων που αδυνατούν να αντεπεξέρθουν στα στοιχειώδη».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος