Τα θέματα που έθεσαν οι ξενοδόχοι στους βουλευτές σε τηλεδιάσκεψη

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ξενοδόχων, παρουσιάστηκαν τα μεγάλα προβλήματα στον κλάδο του τουρισμού και γενικότερα των επιχειρηματιών στην περιοχή. Όπως αναφέρει η Ένωση Ξενοδόχων σε σχετική ανακοίνωση, συζητήθηκε το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, του ΕΝΦΙΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τα δάνεια και τις ρυθμίσεις οφειλών.

Ειδικότερα:

Επιστρεπτέα προκαταβολή
Οι ξενοδόχοι χαιρετίζουν το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέτεινε την αποπληρωμή των επιστρεπτέων κατά έξι μήνες, άποψη μας, όμως, είναι ότι οι επιστρεπτέες δεν πρέπει να επιστραφούν, καθώς αυτές δόθηκαν ως επιχορήγηση των επιχειρήσεων, που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της που ακόμη και σήμερα παραμένουν απρόβλεπτες. Ζητούν την κατάργηση της αποπληρωμής των Επιστρεπτέων Προκαταβολών.

ΕΝΦΙΑ
Θεωρούν απαράδεκτη την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα των ξενοδοχείων και θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επί Υπουργού Τουρισμού κυρίας Όλγας Κεφαλογιάννη είχε καταργήσει τον φόρο, εν συνεχεία η κυβέρνηση του Σύριζα τον επέβαλε ξανά και αυτός συνεχίστηκε και από την παρούσα κυβέρνηση. Κάθετη άποψη μας είναι να καταργηθεί τελείως.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να δει αυτόν τον φόρο από άλλο οπτικό πεδίο, καθώς τα ξενοδοχεία είναι εργαλεία δουλειάς.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ
Δεν μπορούν να αποκλείονται τα μισά περίπου ξενοδοχεία από τον αναπτυξιακό νόμο. Καμία λογική δεν έχει η βελτίωση να ισχύει μόνο για τα 5*, 4* και 3* ξενοδοχεία. Για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες πρέπει να υπάρξει επιδότηση, ώστε να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν. Το «δόλωμα» που μας έδωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης ότι αυτά τα ξενοδοχεία θα μπουν στο ΕΣΠΑ μας ανησυχεί, καθώς ξέρουμε τι προβλήματα υπάρχουν με τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Αναμένουμε την υπόσχεση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκου, ότι θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις στο ΕΣΠΑ για τον ξενοδοχειακό κλάδο.
Δε χρειαζόμαστε νέα ξενοδοχεία, ανακαίνιση χρειαζόμαστε, ώστε να βελτιώσουμε τις υποδομές του τουριστικού προϊόντος.

ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, μια γενναία απόφαση της κυβέρνησης, που παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Εκτός του ότι καθυστερεί πάρα πολύ, προκύπτει πρόβλημα όταν οι οφειλές στις τράπεζες συνδέονται με τις υπόλοιπες οφειλές, με αποτέλεσμα και οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους, αλλά και το κράτος να μην εισπράττει.
Άποψη μας είναι ότι στον εξωδικαστικό θα πρέπει να διαχωριστούν τα χρέη στο δημόσιο και στους ασφαλιστικούς φορείς από τις υπόλοιπες οφειλές, ώστε να μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 240 δόσεις και έτσι να εισπράξει χρήματα και το δημόσιο. Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχουν χρέη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα ο ιδιωτικός τομέας να υποχρεούται να ακολουθήσει τη ρύθμιση που αποδέχεται το δημόσιο.

ΔΑΝΕΙΑ
Είναι γνωστό σε όλους ότι οι μικρές επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα και είναι γνωστή η τακτική των τραπεζών να μεταφέρουν σε funds τα δάνεια σε αξίες πολύ μικρότερες από την αξία του ακινήτου. Θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αποπληρώνουν οι επιχειρηματίες στην ίδια τιμή, που αγοράζουν τα funds τα δάνεια από τις τράπεζες. Επίσης, θεωρούμε επιβεβλημένη την παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ
Δεν μπορούν να ρυθμίζονται σε 72 δόσεις οι οφειλές, που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και να μην μπορούν να ρυθμιστούν οι υπόλοιπες. Θα πρέπει να μας εξηγήσει κάποιος πως θα μπορούσαν να πληρωθούν οι ρυθμισμένες δόσεις, ενώ τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά.
Για άλλη μια φορά καλούμε την κυβέρνηση να κάνει μια γενναία ρύθμιση σε όλες τις οφειλές.

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ
Σαφώς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι το ενεργειακό. Αντιλαμβανόμαστε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των Ελλήνων αυτή τη χρονική στιγμή, όλων των οικογενειών και των επιχειρήσεων. Οι αυξήσεις, όμως, αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση ούτε να απορροφηθούν ούτε να μεταφερθούν στον πελάτη. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

«Σήμερα αποστέλλουμε σε όλους επισήμως τις θέσεις μας. Δε θέλουμε άλλες επερωτήσεις στη Βουλή. Δε θέλουμε άλλες υποσχέσεις. Θέλουμε δράση των πολιτικών της περιοχής μας άμεση και αποτελεσματική. Τους θέλουμε στο πλευρό μας για να λύσουμε όλα αυτά τα οποία αιτούμαστε. Θέλουμε την άμεση αντίδραση τους, όταν από επίσημα χείλη ακούγονται δηλώσεις ότι παραδείγματος χάρη ο τουρισμός πήγε καλά την περίοδο των εορτών ότι «δεν έβρισκες καρέκλα και μπριζόλα». Δηλώνουμε φωναχτά ότι δεν πάει άλλο», καταλήγει η Ένωση Ξενοδόχων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος