ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας:Τα παιδιά είναι θύματα του “φιλανθρωπισμού” όταν λείπει το κοινωνικό κράτος

“Όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τοπικού αλλά και του πανελλαδικού Τύπου, αυτό που εμφανίστηκε ως δωρεά οικήματος από τον κ. Λούλη στην «Κιβωτό του Κόσμου» στον Βόλο, στην πραγματικότητα ήταν πώληση με μεγάλο αντίτιμο”, επισημαίνει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας.

“Ανεξάρτητα από τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν σε αυτή την υπόθεση”, αναφέρει η ανακοίνωση, “το μεγάλο θέμα που αναδεικνύεται και από αυτή την πλευρά των αποκαλύψεων που αφορούν την «Κιβωτό του Κόσμου», σχετίζεται με την προφανή ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα της ιδιωτικής φιλανθρωπικής πρωτοβουλίας σε ένα τόσο καίριο και ευαίσθητο θέμα. Τα κακοποιημένα, εγκαταλειμμένα ή ορφανά παιδιά, χρειάζονται  στήριξη και φροντίδα από δημόσιες δομές και όχι εγκατάλειψη της τύχης τους στις αδιαφανείς διαδικασίες ιδρυμάτων”. Σημειώνει πως “τα δικαιώματα των παιδιών καταπατούνται όσο ζουν σε φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Και δυστυχώς εδώ και 3,5 χρόνια, επί κυβερνήσεων ΝΔ, ο αριθμός αυτών των παιδιών αυξήθηκε δραματικά ενώ συνεχώς μειωνόταν την περίοδο 2015-2019. Οι κακοποιήσεις των παιδιών αποκαλύπτουν τα προβλήματα του κράτους στον τομέα της παιδικής προστασίας και φροντίδας. Τις ανεπάρκειες, τα λάθος μέτρα, τις ελλείψεις σε υπηρεσίες και κυρίως σε εξειδικευμένο προσωπικό στην κοινότητα, στους δήμους, στο κράτος. Η επένδυση στην παιδική προστασία και φροντίδα απαιτεί μεγάλα κρατικά κονδύλια, συνεκτικό σχέδιο με χρονική στοχοθεσία αντί για μειώσεις και επικοινωνιακές μεγαλοστομίες που βιώνουμε 3,5 χρόνια τώρα”.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως “οι κυβερνήσεις με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ σε 4,5 χρόνια διπλασίασαν τις δαπάνες για το παιδί. Εκπονήσαν ένα απόλυτα ρεαλιστικό σχέδιο αποιδρυματοποίησης με τρεις  άξονες για να βγουν τα παιδιά από τα ιδρυματα. Πρώτον, με τον πρωτοποριακό νόμο (2018) για την αναδοχή και υιοθεσία για να βρούν τα παιδιά μια οικογέγεια. Δεύτερον, με τη δημιουργία 160 ΣΥΔ, οικογενειακού τύπου δομές 4-6 παιδιών. Το κόστος ήταν 52 εκ. και εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ.  Και τρίτον για να στηριχθούν οι οικογένειες και το παιδί και να σταματήσει η ροή προς τα ιδρύματα χορηγήθηκε πλήθος παροχών, ενώ ιδρύθηκαν 100 Κέντρα Στήριξης Οικογένειας και Παιδιού με χρηματοδότηση 8,2 εκ. από το ΕΣΠΑ στους δήμους.

Η Νέα Δημοκρατία οικειοποιήθηκε τον νόμο αναδοχής- υιοθεσίας που τον εγκαινίασε δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης και πάγωσε όλα τα άλλα. Και αδιαφόρησε για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Παιδί στο οποίο συνέπραξαν 12 υπουργεία με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κονδύλια. Συνέχισε εξαγγέλλοντας εθνικά σχέδια για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών που είναι ευχολόγια, κενά περιεχομένου, χωρίς προϋπολογισμό και που επαναλαμβάνουν ένα παρωχημένο μοντέλο παιδικής προστασίας που βασίζεται στην αστυνομική και ποινική διαδικασία” καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΖΑ Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος