ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας: Προτεραιότητα η Παιδεία

Από το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας εστάλη η εξής ανακοίνωση:

“Για δεύτερη συνεχή χρονιά τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις. Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους. Ο αριθμός ρεκόρ πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πριν την έναρξη των μαθημάτων ήταν σημαντικό μέτρο για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος. Τα αυτονόητα βεβαίως, που όμως τα είχαμε λησμονήσει τα τελευταία χρόνια.Είμαστε αισιόδοξοι στο ξεκίνημα αυτής της νέας σχολικής χρονιάς, γιατί έγιναν πολλά αυτά τα δύο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα:  
Με τον προϋπολογισμό του 2017, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, αυξάνονται οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση στο 2,85 % του ΑΕΠ.
Μετά τη θεσμοθέτηση το 2016 του Νέου Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Σχολείου στα Νηπιαγωγεία και  Δημοτικά Σχολεία, από τη φετινή χρονιά  προσφέρεται η δυνατότητα στους μαθητές των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών της χώρας, στα  Ολιγοθέσια Δημοτικά, να έχουν και αυτοί  πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και να λειτουργεί  Ολοήμερο Πρόγραμμα.
Για πρώτη φορά λειτούργησαν νηπιαγωγεία ακόμη και με 3 νήπια/προνήπια σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, επαναλειτούργησαν 24 νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, στην δε περιοχή μας πετύχαμε την επαναλειτουργία μετά από 7 χρόνια του νηπιαγωγείου της Γελάνθης.
Εξασφαλίστηκαν εγκαίρως τα κονδύλια για τη μεταφορά των νηπίων.
Μειώθηκε ο εξεταστικός φόρτος στα Γυμνάσια σε όφελος των μαθητών και καθιερώθηκε η ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους.
Εξορθολογίστηκε η διδακτέα ύλη, γεγονός που απαλλάσσει από το υπερβολικό άγχος τόσο τους εκπαιδευτικούς όσο και τους μαθητές.
Εντάχθηκαν στο σχολικό πρόγραμμα ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η θεματική εβδομάδα και οι δημιουργικές εργασίες.
Η προτεραιότητα στην ειδική αγωγή εκφράστηκε ήδη από πέρσι, όταν για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν εκατοντάδες σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξης και προσλήφθηκαν κατά προτεραιότητα χιλιάδες εκπαιδευτικοί, όπως έγινε και τη φετινή χρονιά. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο στους Σοφάδες.
Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση με σημαντικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιήθηκε το «Μεταλυκειακό Έτος Μαθητείας» με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους και διευρύνθηκε η πρόσβαση  των αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Περισσότεροι από 20.000 νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε ένα Δημόσιο Ι.Ε.Κ. της χώρας και μάλιστα -στη συντριπτική τους πλειοψηφία- στην πρώτη τους επιλογή.
Επανήλθε ο έλεγχος και η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας.
Λήφθηκαν μέτρα εκδημοκρατισμού όπως: η οριστική κατάργηση της διαθεσιμότητας, η κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και του νόμου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών.
Έχει θεσμοθετηθεί και επεκτείνεται ο θεσμός των σχολικών γευμάτων. Όχι μόνο για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα υποσιτισμού, αλλά και για να αναδειχθεί η αξία ενός νέου διατροφικού προτύπου. Συγκεκριμένα, στο νομό μας έχουμε καθολική κάλυψη όλων των σχολείων του Δ. Σοφάδων και της πλειοψηφίας των σχολείων του Δ. Καρδίτσας.
Άρχισαν οι στοχευμένες παρεμβάσεις σε Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στα οποία φοιτούν μαθητές που ανήκουν σε Ευάλωτες Κοινωνικές Ομάδες (ΡΟΜΑ, προσφυγόπουλα), με μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα και υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, που έχει ήδη προσληφθεί.
Δημιουργείται Δίκτυο Συστήματος Βιβλιοθηκών σε 1.000 Δημοτικά από τον Οκτώβριο του 2017.
Επίσης, σημαντικό γεγονός για την πόλη μας αποτέλεσε η επαναλειτουργία του τμήματος Δασοπονίας, το οποίο εντάχθηκε ξανά από φέτος στα μηχανογραφικά δελτία.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε, τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο των αλλαγών που θα προωθηθούν, μπροστά σε μια ριζική μεταρρύθμιση του Λυκείου.
Πρέπει να γίνουν όμως ακόμη πολλά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές για την αναβάθμιση του σχολείου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και τη διασφάλιση  του καθολικού δικαιώματος  στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος