Συνεδρίαση Δ.Σ. Επιμελητηρίου για διαδικασίες αποζημιώσεων

Έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Μαγνησίας συγκαλείγια τις 4 σήμερα το απόγευμα (8/9/2023) ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης με αφορμή την πρωτοφανή θεομηνία που προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές σε επαγγελματίες και πολίτες της Μαγνησίας. 

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπασδάνης για την πρωτοφανή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή σημειώνει: «Δεν έχουν περάσει δύο μήνες από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν καίρια επιχειρήσεις στη Ν. Αγχίαλο και της ευρύτερης περιοχής και η Μαγνησία δοκιμάζεται ξανά από την πρωτοφανούς σφοδρότητας κακοκαιρία “Daniel”. Σπίτια, καταστήματα, επιχειρήσεις βούλιαξαν σε λίγες ώρες στα λασπόνερα, ενώ οι διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης προκάλεσαν ανυπολόγιστες  ζημιές και στην οικονομική λειτουργία του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. 

Η οδική και η αγροτική οδοποιία που καταστράφηκε σε Βόλο και Μαγνησία έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία εκατοντάδων επιχειρήσεων και παραγωγικών μονάδων. 

Ήρθε η ώρα να αποδείξουμε και πάλι ότι ενωμένοι όλοι μαζί, απλοί πολίτες, θεσμικοί φορείς, κρατικοί παράγοντες και αυτοδιοικητικά στελέχη, οπλίζουμε τις δυνάμεις μας για να ξανασταθούμε όρθιοι στα πόδια μας. 

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενημέρωσης όλων των μελών του Επιμελητηρίου, ως αρωγός του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για την καταγραφή όλων των επιχειρήσεων και φορέων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. 

Ταυτόχρονα, θα συζητηθούν διεξοδικά στην έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. όλοι οι τρόποι υποστήριξης των μελών μας, που δοκιμάζονται εκ νέου από την θεομηνία και οι οποίοι θα ανακοινωθούν σύντομα. Είμαι πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, με καλή συνεργασία και συντονισμό, θα βγούμε ακόμη πιο δυνατοί από τη νέα αυτή δοκιμασία. Εύχομαι σε όλους καλή δύναμη».

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας για τις επιχειρήσεις και τους φορείς που επλήγησαν από τις πλημμύρες, επισημαίνονται τα εξής: «Οι επιχειρήσεις και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες δικαιούνται κρατική αρωγή, ως εξής:

Α. Υλικές ζημιές Αιτήσεις σε Περιφέρειες

• Δικαιούνται επιχορήγηση για την αντιμετώπιση υλικών ζημιών, ίση με ποσοστό της ζημίας που

θα εκτιμηθεί από τις επιτροπές κρατικής αρωγής που συστήνονται στην Περιφέρεια.

Η επιχορήγηση καλύπτει υλικές ζημιές σε στοιχεία ενεργητικού, όπως εξοπλισμός, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, καθώς και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, μέσα παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα κ.λπ..

Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής (ΔΚΑ) και την Περιφέρεια. Αιτήσεις υποβάλλονται στην οικεία Περιφέρεια ή στους οικείους Δήμους οι οποίοι και τις προωθούν στην Περιφέρεια.

• Δικαιούνται επίσης πρώτη αρωγή έναντι της επιχορήγησης. Αιτήσεις θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Η πρώτη αρωγή θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών.

Β. Ζημιές σε κτήρια Ενημέρωση Δήμων

• Δικαιούνται στεγαστική συνδρομή, σε περίπτωση βλαβών σε κτήρια στα οποία είναι ιδιοκτήτες, για την επισκευή / ανακατασκευή τους. Η στεγαστική συνδρομή αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, έως το μέγιστο όριο των 150τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών της επιχείρησης. Το πλαίσιο υλοποιείται από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ), κλιμάκια της οποίας πραγματοποιούν αυτοψίες για να εντοπιστούν τα επικίνδυνα κτήρια και η έκταση των ζημιών σε αυτά και να χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή. Για τη διενέργεια αυτοψίας οι επιχειρήσεις απευθύνονται τηλεφωνικά στους οικείους Δήμους.

• Δικαιούνται επίσης πρώτη αρωγή έναντι της στεγαστικής συνδρομής. Αιτήσεις θα υποβάλλονται τις επόμενες ημέρες στην πλατφόρμα arogi.gov.gr. Η πρώτη αρωγή θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, ανάλογα με τη σοβαρότητα των ζημιών, εφόσον υπάρχει σχετικό δελτίο αυτοψίας της ΓΔΑΕΦΚ.

Το όλο σχήμα υλοποιείται υπό το συντονισμό του αρμόδιου Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου.

Για πληροφορίες οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται και στα τηλέφωνα της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής (213 1331300 | 08:00 – 16:00). Εναλλακτικά μπορούν να αποστέλλουν email στο infoarogi@civilprotection.gr, υποβάλλοντας το ερώτημά τους και αναφέροντας τυχόν απαιτούμενα στοιχεία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος