Συνάντηση Πέτσα – Σακελλαρίου για τα προβλήματα των Δήμων από την ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα

Σημαντικά ζητήματα που ανέκυψαν από την ενεργειακή κρίση, έθεσε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Γιώργος Σακελλαρίου, κατά την συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, παρουσία και της βουλευτού Καρδίτσας της ΝΔ κ. Ασημίνας Σκόνδρα.
Ο κ. Σακελλαρίου, παραθέτοντας σειρά επιχειρημάτων, ενημέρωσε τον υπουργό ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη ελάφρυνσης των Δήμων και κατ’ επέκταση των Δημοτών, που τελικά αυτοί θα κληθούν να επωμισθούν το επιπλέον κόστος.
Ειδικά για τον Δήμο Παλαμά τόνισε ότι είναι από τους ελάχιστους, μαζί με τον γειτονικό Δήμο Σοφάδων, που στις αρμοδιότητές του έχει την άρδευση. Διαθέτει 550 και πλέον παρόχθια αντλιοστάσια και γεωτρήσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών άρδευσης του πληθυσμού που δραστηριοποιείται στον πρωτογενή τομέα. Πρόσθεσε, δε, πως με την συμβολή τόσο των προγενέστερων Δημοτικών Αρχών, όσο και της σημερινής ο τομέας του αγροτικού εξηλεκτρισμού στον Δήμο έχει γνωρίσει μεγάλη ανάπτυξη. Το γεγονός αυτό έρχεται σήμερα, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, να λειτουργήσει “τιμωρητικά” λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, ανέφερε ο κ. Σακελλαρίου και ενημέρωσε τον κ. Πέτσα ότι, λόγω της ρήτρας, οι λογαριασμοί ρεύματος που καλείται να πληρώσει ο Δήμος είναι επιβαρυμένοι με ποσό που πλησιάζει τις 400.000 ευρώ. (…)
Επίσης ο δήμαρχος Παλαμά εξέφρασε προς τον κ Πέτσα τον προβληματισμό του για τη μη εφαρμογή ακόμα της απόφασης για μείωση κατά 50% της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ΔΕΥΑ Παλαμά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στον υπουργό, η ΔΕΥΑ Παλαμά πλήρωνε μηνιαίως ρεύμα περίπου 15.000 ευρώ. Ο λογαριασμός του Ιανουαρίου ήταν υπερδιπλάσιος και συγκεκριμένα 33.000 ευρώ, ενώ η μείωση δεν ξεπέρασε τις 4.000 ευρώ. Τον δε Φεβρουάριο ο λογαριασμός ήταν 29.000 ευρώ και η μείωση 6.000 ευρώ. Ποσά που απέχουν σημαντικά από το 50% της κυβερνητικής εξαγγελίας.
Ο κ. Πέτσας έδειξε κατανόηση και ενδιαφέρον για το πρόβλημα που έχει προκύψει με την άρδευση και υποσχέθηκε ότι θα επιχειρηθεί η καταγραφή των Δήμων που ασχολούνται με αυτή, προκειμένου να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι για το δεύτερο μέρος της προκαταβολής της έκτακτης ΚΑΠ, που αφορά στην κάλυψη αναγκών από την ενεργειακή κρίση και αναμένεται να δοθεί τον Μάιο στους Δήμους, πέραν του πληθυσμιακού κριτηρίου θα ληφθούν υπόψιν και ιδιαιτερότητες όπως η άρδευση.
Διευκρινίζεται πως επειδή αυτό το διάστημα βγαίνουν οι βεβαιωτικοί κατάλογοι των παρόχθιων ο Δήμος Παλαμά θα καταλογίσει υποχρεωτικά όλο το επιπλέον ποσό και εφόσον υπάρξει μείωση θα επιχειρηθεί να συμψηφιστεί την επόμενη χρονιά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος