Συνάντηση διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον α. Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Tο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας επισκέφτηκε την περασμένηΤετάρτη ο Αναπληρωτής Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Βασιλειάδης, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του νομού, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο και Κατερίνα Παπανάτσιου, το μέλος της ΝΕ Μαγνησίας και ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κ. Σταύρο Κατσούρα, τα μέλη της ΝΕ Μαγνησίας Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Αλέξανδρο Παπαπέτρο, το μέλος της επιτροπής παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργο Σταμπουλή και το μέλος του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Σκαλτσή.

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκαν τόσο με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και με τους εκπροσώπους των συλλόγων των εργαζομένων. Ειδικότερα, συναντήθηκαν με τον πρύτανη κ. Ζήση Μαμούρη και την αντιπρύτανη έρευνας και δια βίου μάθησης κ. Ιωάννα Λαλιώτου. Επιπλέον, με την πρόεδρο του ενιαίου συλλόγου διδασκόντων κ. Βανέσσα Κατσαρδή, την πρόεδρο του συλλόγου Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) κ. Σοφία Μαργώνη, τον πρόεδρο του συλλόγου Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) κ. Αλέκο Κουτσελίνη και την πρόεδρο των Διοικητικών υπαλλήλων κ. Μαρία Κούγκουλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κατάθεσης του νόμου – πλασίου στη Βουλή.

Ο πρύτανης μετέφερε την πρόσφατη απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που απορρίπτει επί της αρχής το σχέδιο νόμου και καλεί την κυβέρνηση να μην το καταθέσει στη Βουλή, καθώς -όπως υποστηρίζει- “περιλαμβάνει διατάξεις που αλλοιώνουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ”.

Συνάντηση διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον α. Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Τόσο ο κ. Μαμούρης όσο και η κ. Λαλιώτου έκαναν λόγο για “αντιδημοκρατικότητα του προτεινόμενου νομοσχεδίου μια και η εξουσία υπερσυγκεντρώνεται στο πρόσωπο του πρύτανη το οποίο δεν θα εκλέγεται πια άμεσα από τα μέλη του πανεπιστημίου. Επιπλέον, τα περισσότερα όργανα των ιδρυμάτων, που αποτελούσαν μέχρι σήμερα δημοκρατικό ανάχωμα στη διοίκηση του πανεπιστημίου, δεν θα εκλέγονται αλλά θα διορίζονται από το συμβούλιο διοίκησης το οποίο θα αποτελείται και από μέλη εκτός πανεπιστημίου”.

Επιπλέον, αναδείχθηκε από τους δύο εκπροσώπους της διοίκησης, και ένα νέο στοιχείο στη συνάντηση αυτή. Δέκα ιδρύματα στη χώρα, μεταξύ αυτών και το ΠΘ, έχουν διοικήσεις που κανονικά η θητεία τους θα έληγε τον Αύγουστο του 2023. Όπως υποστηρίζουν, “Η υπουργός, δρώντας αντιθεσμικά, παρέτεινε τις θητείες μέχρι το Δεκέμβριο του 2023 προκειμένου να ψηφιστεί ένα σχέδιο νόμου για το οποίο δεν συζήτησε ποτέ με την πανεπιστημιακή κοινότητα”. 

Συνάντηση διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τον α. Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ

Όλα τα μέλη των συλλόγων των εργαζομένων τόνισαν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και ζήτησαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστήμιου και την άμεση κατάργηση του νόμου εφόσον ψηφιστεί στη Βουλή.

Ο Γ. Βασιλειάδης καταφέρθηκε εναντίον της θέσπισης της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και του νόμου πλαισίου, ενώ στην συνέχεια υπενθύμισε τις προτάσεις και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση:

– Δημοκρατική δομή διοίκησης και λειτουργίας του πανεπιστημίου με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας της εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης των μονοπρόσωπων και συλλογικών οργάνων διοίκησης.
– Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των ΑΕΙ, σε βάθος τετραετίας.
– Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ, σε βάθος τετραετίας – 2.000 διορισμοί ανά έτος. Αυστηρή τήρηση του νόμου για την προκήρυξη κάθε θέσης που κενούται από συνταξιοδότηση μέλους ΔΕΠ.
– Διοικητικό προσωπικό: αύξηση τουλάχιστον 15%.
– Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων.
– Ριζική ενίσχυση των υποτροφιών σε νέους επιστήμονες, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδάκτορες.
– Άμεση κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης με αναβαθμισμένο απολυτήριο Λυκείου σε Πανεπιστημιακά Τμήματα, στα οποία η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν.
– Λειτουργία των διετών πανεπιστημιακών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Επαγγελματικών Προσόντων (δηλ. σαν τα ΙΕΚ), στα οποία θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος