Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμμαχίας για τον Βόλο» καλούν την δημοτική αρχή να απαντήσει στις διαμαρτυρίες πολιτών για τον «ακραίο» -όπως υποστηρίζουν- τρόπο κλαδέματος των δέντρων από τα συνεργεία του Δήμου. Με ερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητούν να ενημερωθούν «για ποιο λόγο η Διεύθυνση Πρασίνου δεν ακολουθεί τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες του ΓΕΩΤΕΕ και του Συνηγόρου του Πολίτη», ενώ παράλληλα ζητούν στοιχεία για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο στην πόλη του Βόλου, επισημαίνοντας ότι κατά την διάρκεια του 2024 η δημοτική αρχή έδωσε άδεια κοπής 29 δέντρων από τον αστικό ιστό.
Ειδικότερα, στην ερώτηση υποστηρίζουν ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα δέντρα μένουν σχεδόν γυμνά, με σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Το πρόβλημα δεν είναι νέο, με τον Δήμο να επικαλείται την καθοδήγηση γεωπόνων, παρότι οι πρακτικές αυτές -όπως υποζστηρίζουν- αντίκεινται στις οδηγίες του ΓΕΩΤΕΕ και τις προδιαγραφές του ΕΛΟΤ.
Όπως αναφέρφει η Δημοτική Παράταξη: «Σύμφωνα με τις ΕΛΟΤ ΤΠ 1501-10-06-04-01… ενώ οι μεγάλες τομές πρέπει να καλύπτονται για την πρόληψη μόλυνσης. Επιπλέον, επιζήμιες πρακτικές όπως το topping και lopping οδηγούν σε αρνητικές συνέπειες… Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμά του, τονίζει τη σημασία της ορθολογικής συντήρησης του αστικού πρασίνου, που προσφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά, υγειονομικά και ψυχολογικά οφέλη. Το ζήτημα αναδεικνύει ερωτήματα προς τη δημοτική αρχή: Γιατί δεν τηρούνται οι επιστημονικές οδηγίες και δεν εξετάζονται οι απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ; Γιατί δεν αντικαθίστανται τα κομμένα δέντρα και δεν τηρείται το περιβαλλοντικό ισοζύγιο που ορίζει η κανονιστική απόφαση του Δήμου; Σημειώνεται ότι το 2024 κόπηκαν 29 δέντρα, χωρίς να δημοσιοποιηθούν στοιχεία για την αναπλήρωσή τους, εντείνοντας την ανησυχία για την προστασία του αστικού περιβάλλοντος».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος