Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας καλεί σε σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Βόλου αύριο Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου στις 9 μ.μ. όλους τους αγροτικούς φορείς του νομού, τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγρότες και κτηνοτρόφους για να συζητήσουν ολα τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών, τονίζουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει εγκαταλείψει τους πλημμυροπαθείς στη Μαγνησία ενώ τονίζουν ότι το κράτος δεν έχει σχέδιο για την προστασία των πολιτών και δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα. Χαρακτηριστικά διεκδικούν άμεσα όπως αναφέρεται:

• Να παρθούν μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητού, πόσιμου νερού, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες. Να αποκατασταθούν οι υποδομές στο ρεύμα και το νερό.

• Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολύμανσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.

• Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και όχι τα ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση. 

Συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στο Εργατικό Κέντρο Βόλου

• Αποζημίωση στην απώλεια και επιδιόρθωση του παγίου και του φυτικού κεφαλαίου με απευθείας κρατική αρωγή 1000ευρω ανά στρέμμα καλλιέργειας σε μήλα, αχλάδια, κεράσια και κάστανα, στο σύνολο των πληγέντων αγροτών.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

• Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή για το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.

Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο δρόμο αλλά θα τον διαβούμε με την δύναμη της ενότητας, της οργάνωσης και των αγώνων μας. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, οι άλλες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας συντονισμένα, μπαίνουμε μπροστά, οργανώνουμε τους αγώνες μας και παλεύουμε για:

• Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. 

• Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.

• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο που υπολειτουργούν.

• Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους η πρόσβαση των κατοίκων στα χωριά τους και τις περιουσίες τους.

• Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) και χρηματοδότηση, μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης”.

Φτάνει πια, δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το Φθινόπωρο, να εγκλωβιζώμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές μας αναλώσιμες και κόστος. 

Η οργή και η αγανάκτηση να γίνουν αγώνας.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος