Στο διαγωνισμό της F1 in Schools τέσσερα σχολεία της Μαγνησίας

Στο διαγωνισμό της F1 in Schools τον μεγαλύτερο διαγωνισμό τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά, συμμετέχουν τέσσερα Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας( 9ο γυμνάσιο, 6ο, 1ο και 4ο Λύκειο)  με 20 μαθητές και τους καθηγητές τους, με στόχο να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα μονοθέσιο αυτοκίνητο.

Για την ιδέα, αλλά και για την συμμετοχή στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου και στην πρωινή εκπομπή «Με το βλέμμα στην πόλη» ο Γιώργος Πρώιας, ηλεκτρολόγος μηχανικός, συντονιστικός υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ρομποτικής TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπ. Διδάκτορας.

Στο διαγωνισμό της F1 in Schools τέσσερα σχολεία της ΜαγνησίαςΟ κ. Πρώιας αρχικά τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μαθητές και εκπαιδευτικούς για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, παρά το γεγονός ότι απαιτούνται πολύ περισσότερες ώρες από ένα τυπικό ωράριο εργασίας και μάλιστα πολλές φορές απογευματινές και βραδινές ώρες δουλειάς από τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν.

Στόχος είναι τα παιδιά να φτιάξουν το δικό τους μονοθέσιο, το οποίο θα σχεδιάσουν από το μηδέν, με βάση τις προδιαγραφές και τους κανόνες  της Φόρμουλα 1, οι οποίες είναι ογκωδέστατες και μάλιστα ήδη έχει δημιουργηθεί μια ομάδα που μελετά αυτές τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να διορθώνει λάθη και να επιβλέπει την πορεία κατασκευής του μονοθέσιου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πρώιας υπογράμμισε ότι ο διαγωνισμός της F1 in Schools  είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και το μοντέλο που θα κατασκευαστεί θα πρέπει να τρέξει σε μια πίστα 20 μέτρων, χωρίς εννοείται να βγει απ’ αυτή, όπως θα γίνοντας και σε ένα κανονικό μονοθέσιο της Φόρμουλας 1.

Το μονοθέσιο είτε θα γίνει με την τεχνολογία του 3D, είτε από ένα ειδικό πλαστικό υλικό, αν και προτιμάτε το 3D λόγω της ακρίβειας που παρέχει ο ηλεκτρονικός σχεδιασμός και θα πρέπει να είναι έτοιμο και να παραδοθεί το σύνολο των εργασιών μέχρι τις 18 Απριλίου 2020. Αφού εγκριθεί από την ελληνική επιτροπή F1 in Schools, θα συμμετάσχει στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, όπου ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, καθώς συμμετέχουν και ιδιωτικά σχολεία, τα οποία διαθέτουν πολύ περισσότερους χρηματικούς πόρους, έχουν μεγάλες εταιρίες που είναι σπόνσορες, οπότε τα δημόσια σχολεία υστερούν σ αυτό το επίπεδο.

Το τεράστιο κέρδος, κατέληξε ο κ. Πρώιας είναι η συμμετοχή των μαθητών σε τέτοια πρότζεκτ που μέσω μιας δράσης που τους αφορά, μαθαίνουν φυσική και μαθηματικά

Περισσότερα για το διαγωνισμό της F1 in Schools, αλλά και για την ομάδα TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: (https://www.f1inschools.gr/special-project-f1-in-schools-greece/ , https://www.facebook.com/talosrobotix, https://eadp.uth.gr/TALOS-ED-UTH-ROBOTIX)

Νέο πρόγραμμα για φοιτητές

Μέχρι τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει ένα ακόμα ενδιαφέρον διαθεματικό πρότζεκτ για φοιτητές διαφόρων επιστημονικών πεδίων και σπουδών, με στόχο να συνεργαστούν για παράδειγμα στο να φτιάξουν ένα φωτεινό σηματοδότη. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα σχεδιάζει, κάποιος θα κατασκευάσει, κάποιος θα μελετήσει τα οικονομικά δεδομένα και πάει λέγοντας, είπε ο κ. Πρώιας, συμπληρώνοντας ότι το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και μιλάμε για χιλιάδες φοιτητών που έχουν εκδηλώσει ενδιάφεραν. Απώτερος στόχος αυτής της δράσης να παραχθεί διδακτικό υλικό, το οποίο θα είναι πολύτιμο εργαλείο για μελλοντική χρήση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος