Στο αρχείο έθεσε η Ε.Ε. την καταγγελία της Περιβαλλοντικής για την αερορύπανση στην πόλη

Την 21η Απριλίου 2022 η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) έλαβαν επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία πληροφορούνταν ότι, η από τον περασμένο Δεκέμβρη εμπεριστατωμένη καταγγελία τους σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ, τίθεται στο αρχείο. Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Η επιστολή υπογράφεται από τον κ. Paul Speight, προϊστάμενο της μονάδας. Μια καταγγελία 22 σελίδων με 37 συνημμένα, μερικά από τα οποία ήταν επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν τα προβλήματα υγείας που υπάρχουν στην πόλη του Βόλου και συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Μια καταγγελία η οποία περιλάμβανε οκτώ παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
“Η εξέλιξη της υπόθεσης της καταγγελίας μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν εμείς είμαστε τόσο λάθος ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν οι πολίτες και οι φορείς της πόλης του Βόλου που έχουν τόσες φορές κινητοποιηθεί για να υπερασπίσουν την υγεία τους είναι λάθος ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν η καταγραφή των αιωρούμενων σωματιδίων PM 2,5 από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην οποία φαίνεται ότι οι υπερβάσεις είναι περίπου τις μισές μέρες του χρόνου, συνιστούν παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν οι εκπομπές υδραργύρου και άλλων βαρέων μετάλλων από την ΑΓΕΤ, που περιλαμβάνονται στην ΜΠΕ της ίδιας της εταιρείας, είναι λάθος ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν η παράλειψη Μετρήσεων NOx, SO2, O3 από την πολιτεία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν η παράλειψη μέτρησης διοξινών δύο φορές το χρόνο, που προβλέπονται από τη νομοθεσία, παραβιάζει τη νομοθεσία αυτή ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν το ύψος της καμινάδας της ΑΓΕΤ που δεν είναι σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, την παραβιάζει ή κάτι άλλο συμβαίνει; Αν το να έρχονται σκουπίδια από την Ιταλία και να καίγονται στην ΑΓΕΤ του Βόλου παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (αρχή της εγγύτητας) ή κάτι άλλο συμβαίνει; Τέλος αν η πλημμελής μέτρηση αέριων ρύπων, όχι on line και σε real time, με ένα και μοναδικό μετρητή, παραβιάζει την Ευρωπαϊκή νομοθεσία ή κάτι άλλο συμβαίνει;
Είναι δυνατόν από όλες τις παραπάνω καταγγελλόμενες παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας ούτε μία να μην είναι σωστή και να χρήζει περαιτέρω έρευνας; Μπορεί οι νομικοί, τους οποίους συμβουλευτήκαμε, να μην διαπίστωσαν αυτό που διαπίστωσε ο κ. Paul Speight; Ότι όλα είναι καλά και καμία παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας δεν έχει επιτελεστεί σε μια πόλη 150.000 κατοίκων περίπου, που είναι όμηροι της ατμοσφαιρικής ρύπανσης για την οποία δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο και όμηροι της καύσης σκουπιδιών, με επιδότηση βέβαια, από την ΑΓΕΤ, προκειμένου η βιομηχανία αυτή να έχει κέρδη σε βάρος της υγείας των πολιτών.
Αλλά η απογοήτευση δεν περιλαμβάνει μόνο την πολιτική που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δυστυχώς οφείλουμε να πληροφορήσουμε τους πολίτες του Βόλου ότι από τους Έλληνες ευρωβουλευτές, στους οποίους κοινοποιήθηκε η καταγγελία μας, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν και όμως σε λίγο καιρό θα ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, τους οποίους αγνοούν, όπως και τα προβλήματά τους. Οι μόνοι ευρωβουλευτές που ανταποκρίθηκαν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο είναι οι εξής: Ο κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, ο κ. Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και ο κ. Αλέξης Γεωργούλης.
Οι ελπίδες πλέον είναι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο έχει γίνει σχετική αναφορά και αναμένονται τα αποτελέσματα. Αναμένονται επίσης αποτελέσματα και από την προσφυγή που είχε γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία είχε συζητηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 και ακόμα δεν έχει εκδοθεί απόφαση.
Η ΠΠΜ και το ΠΑΝΔΟΙΚΟ θα συνεχίσουν τις προσπάθειες και σε Ελληνικό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί το θέμα της αέριας ρύπανσης στην πόλη του Βόλου είναι πολύ σοβαρό και άπτεται της υγείας των πολιτών”.
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος